Przepis na pastę z awokado fit krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
To będzie niezbędne
blender, pojemnik blendera

Awokado przekrój na pół i wyciągnij z niego pestkę.

Miąższ awokado umieść w pojemniku blendera.

Do awokado dodaj łyżkę soku z cytryny, obrany czosnek oraz przyprawy.

Składniki zblenduj na jednolitą masę przy pomocy blendera.

Gotową pastę podawaj dodatkiem pieczywa.

Pasta z awokado fit podana w drewnianej miseczce.
Pasta z awokado fit
Koszt przygotowania dania
7.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
182 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
39

Pasta z awokado fit - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paście z awokado fit

Pyszna pasta z awokado fit to doskonała propozycja na dodatek do kanapek równo na śniadanie, jak i na kolację. Dietetyczna pasta z awokado jest szybka w przygotowaniu. Przepis na fit pastę z awokado jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Inną nazwą pasty z awokado jest guacamole. Jest ona chętnie wykorzystywana na dietach redukcyjnych oraz bezglutenowych. Do przygotowania pasty potrzebujemy następujących produktów spożywczych: awokado, główki czosnku, soku z cytryny, soli oraz pieprzu.

Jak zrobić fit pastę z awokado? Awokado przekrój na pół i wyciągnij z niego pestkę. Miąższ awokado umieść w pojemniku blendera. Do awokado dodaj łyżkę soku z cytryny, obrany czosnek oraz przyprawy. Składniki zblenduj na jednolitą masę przy pomocy blendera. Gotową pastę podawaj dodatkiem pieczywa. Pasta doskonale smakować będzie również jako sos do nachosów.

Wykorzystanie awokado do przygotowania pysznej pasty znacząco podnosi wartość odżywczą potrawy. Awokado jest owocem, które dostarcza do organizmu dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Stanowi również dobre źródło kwasu foliowego, którego podaż w zwiększonej ilości zalecane jest szczególnie dla kobiet w ciąży, aby zapobiec rozwojowi wad cewy nerwowej płodu. Awokado jest także źródłem magnezu, cynku, miedzi, manganu, potasu, fosforu, wapnia, błonnika pokarmowego oraz witamin A, C, E, K oraz niektórych witamin z grupy B. Owoce awokado jest również dobrym źródłem przeciwutleniaczy, których podaż zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego oraz opóźnia procesy starzenia się skóry.

Podsumowując najlepsza pasta z awokado jest bardzo prosta w przygotowaniu. Dobrze sprawdzi się jako pasta kanapkowa na śniadanie lub na kolację. Można także wykorzystać ją jako przystawkę na różnego rodzaju imprezach, zarówno rodzinnych, jaki i ze znajomymi. Jest to doskonała propozycja na dobrą pastę do smarowania pieczywa, która doskonale zastąpi masło na kanapce. Dobra pasta guacamole stanowi również doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Wartości odżywcze pasty z awokado fit

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kalorie)
158.57 kcal
182.35 kcal
Białko
2.57 g
2.95 g
Fenyloalanina
0.19 mg
0.22 mg

Węglowodany w paście z awokado fit

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany
11.73 g
13.49 g
Węglowodany przyswajalne
5.63 g
6.48 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.10 g
7.02 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz
12.85 g
14.77 g
Tłuszcze nasycone
2.71 g
3.12 g
Tłuszcze nienasycone
10.14 g
11.66 g
Tłuszcze jednonasycone
8.52 g
9.80 g
Tłuszcze wielonasycone
1.62 g
1.86 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na pastę z awokado fit

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A
6.09 µg (mcg)
7.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.39 mg
0.45 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
12.77 mg
14.68 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.01 mg
0.01 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.09 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.15 mg
Niacyna
1.60 mg
1.84 mg
Foliany
70.83 µg (mcg)
81.45 µg (mcg)
Beta karoten
54.57 µg (mcg)
62.75 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pastę z awokado fit

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód
8.30 mg
9.55 mg
Potas
474.04 mg
545.15 mg
Wapń
34.04 mg
39.15 mg
Fosfor
65.17 mg
74.95 mg
Magnez
28.48 mg
32.75 mg
Żelazo
0.70 mg
0.81 mg
Cynk
0.71 mg
0.81 mg
Miedź
0.20 mg
0.23 mg
Mangan
0.34 mg
0.39 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z awokado fit 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z awokado fit

Lista alergenów dla pasty z awokado fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę z awokado fit

Cena przygotowania pasty z awokado fit

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
200 g
1 duża sztuk
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Czosnek
30 g
1 główka
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Koszt składników
9.00
Jak oceniasz przepis na pastę z awokado fit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób