Kolacja bez węglowodanów

Kolacja bez węglowodanów - przepisy

Kolacja bez węglowodanów - co to jest?

kolacja bez węglowodanów

Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, jak poważnie dieta wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Na to, jak będziemy spać i funkcjonować, wpływa m.in. kolacja. Wybór odpowiednich składników na ten posiłek dnia ma ogromne znaczenie dla naszej kondycji i dobrego samopoczucia. Jednym z najmodniejszych ostatnio trendów jest jedzenie kolacji bez węglowodanów. Okazuje się bowiem, że istnieje kilka ciekawych powodów, dla których ludzie decydują się zaprzestać wieczorem jedzenia węglowodanów.

Kolacja bez węglowodanów – proste pomysły na dietetyczne dania

Kolacja bez węglowodanów cieszy się coraz większą popularnością na świecie. Okazuje się, że węglowodany spożywane wieczorem mogą przynieść kłopoty naszemu zdrowiu. Właśnie dlatego coraz więcej osób jest na diecie keto. Przepisy na kolację bez węglowodanów są proste i zdrowe. W dodatku nie należą do najdroższych. Co jeść na kolację, aby zachować fit sylwetkę? Jak zrobić smaczną kolację bez węglowodanów? Sprawdź najciekawsze pomysły na kolację.

Smaczna i dietetyczna kolacja bez węglowodanów – sprawdź, jak zrobić

Co daje dobra kolacja bez węglowodanów? Dlaczego warto być na diecie keto?

Wiele osób zastanawia się, dlaczego powinniśmy ograniczać ilość spożywanych węglowodanów. Niektórzy przechodzą na keto, inni skłaniają się ku diecie niskowęglowodanowej. Powodów jest kilka. Przede wszystkim dzięki kolacji bez węglowodanów można lepiej kontrolować poziom cukru we krwi. Jedzenie posiłków typu keto pozwala utrzymywać stabilny poziom glukozy we krwi, co ma duże znaczenie dla osób borykających się z insulinoopornością lub cukrzycą. Ograniczając węglowodany wieczorem, można wspomóc kontrolowanie kaloryczności diety. Może to przełożyć się na plus dla osób chcących utrzymać albo zredukować wagę. Pyszna kolacja bez węglowodanów może też pomóc w przyspieszeniu metabolizmu i regulacji poziomu insuliny. Jeśli masz problemy metaboliczne, warto przetestować zjedzenie kolacji bez węglowodanów – przynajmniej przez jakiś czas. Wówczas przekonasz się, czy ci to służy.

Kolacja bez węglowodanów może być nie tylko smaczna. Dzięki niej możesz zredukować m.in. biegunkę lub ilość wydalanych gazów, o ile masz z tym problem. To dobra nowina dla osób z wrażliwością na węglowodany, które cierpią m.in. na IBS (zespół jelita drażliwego) lub mają nietolerancję laktozy. Jedząc wieczorem posiłek bez węglowodanów, można odczuć ulgę od biegunek czy nadmiernych gazów. Mniejsza ilość węglowodanów to również… lepszy sen. Coraz więcej ludzi zgłasza, że wieczorem po zjedzeniu wysokowęglowodanowej kolacji ma problem ze zdrowym, regenerującym snem. Aby poprawić jego jakość, warto wypróbować zjedzenie kolacji bez węglowodanów. Można też ograniczyć ich przyjmowaną ilość. Co ważne, ograniczenie ich wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka pojawienia się niektórych chorób, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2 czy choroby sercowo-naczyniowe.

Oczywiście należy pamiętać o tym, że nie na każdego ograniczenie węglowodanów może podziałać zbawiennie. Dlatego przed zmianą diety należy skontaktować się z lekarzem lub dietetykiem, aby skonsultować ewentualne zmiany w jadłospisie. Nie zapominaj, że węglowodany to cenne i niezwykle ważne źródło energii dla osób aktywnych fizycznie. Właśnie dlatego ich całkowite wykluczenie z diety nie jest polecane dla każdego.

Przepis na hummus – dietetyczne i zdrowe danie na kolację

Masz ochotę na coś lekkiego bez obecności wysokoprzetworzonych węglowodanów? Warto przygotować klasyczny hummus. Danie jest fit – możesz zjeść hummus saute albo z dodatkiem np. sera czy z zieloną sałatką. Domowy hummus jest pyszny i zdrowy. Do przygotowania dania na kolację potrzebujesz następujących produktów spożywczych: pasta sezamowa (tahini), ciecierzyca konserwowa, czosnek, sok z cytryny, soda oczyszczona, oliwa z oliwek i przyprawy do smaku – kmin, ostra papryka (może być też słodka) i sól. Odsącz ciecierzycę z zalewy. Przełóż do miski, zostawiając kilka sztuk do dekoracji. Wrzuć tahini i wsyp sodę oczyszczoną. Dodaj ręcznie zmiażdżony ząbek czosnku i oliwę z oliwek. Skrop całość sokiem z cytryny, po czym dorzuć odrobinę kminu. Zblenduj składniki na gładką, jednolitą masę. Polej hummus oliwą z oliwek. Na koniec posyp go ostrą papryką – jeśli nie przepadasz za ostrymi potrawami, możesz użyć papryki słodkiej. Udekoruj hummus na kolację kilkoma sztukami ciecierzycy. Warto ozdobić go z wierzchu również listkami pietruszki.

Dlaczego warto jeść hummus na kolację? Otóż zawiera głównie ciecierzycę bogatą w cenne dla organizmu kwasy tłuszczowe. Hummus to pyszna pasta, która jest prosta do zrobienia. Nie zawiera zbyt wiele węglowodanów, dlatego uznawana jest za fit. To także doskonała pasta dla osób niejedzących mięsa. Nie dość, że jest smaczna, to w dodatku dobra w składzie i smaku. Składniki na hummus są łatwo dostępne, zatem bez problemu dostaniesz je niemal w każdym sklepie. Przygotowanie hummusu zajmuje kilka minut. To idealna przekąska pomiędzy posiłkami, ale też znakomity pomysł na lekką kolację. W naszym przepisie na hummus możesz niemal dowolnie modyfikować skład. Hummus wykorzystać można na mnóstwo sposobów, a także przyrządzić wiele jego wariacji smakowych. Dzięki temu możesz robić go na kolację i nigdy… nie znudzić się potrawą.

Co jeść na kolację bez węglowodanów? Pomysły na pyszne potrawy

Dietetyczne sałatki na kolację – mają mało węglowodanów

Doskonałym pomysłem na smaczną kolację bez dużej ilości węglowodanów są proste sałatki. Każda z nich jest pyszna i pełna cennych składników odżywczych, minerałów oraz witamin. Sałatki można spożywać wieczorową porą bez obaw o zdrowie. Wystarczy jeść je kilka razy w tygodniu, aby zauważyć znaczną różnicę nie tylko w samopoczuciu, ale i wyglądzie. Oto kilka najciekawszych propozycji na niskowęglowodanowe sałatki:

  • Sałatka z tofu – aby ją przygotować, należy zaopatrzyć się w tofu, mix sałat, pomidorki koktajlowe, marchewkę, orzechy laskowe, czerwoną paprykę oraz awokado. Pysznie smakuje z majonezem, ale na noc lepiej go nie jeść. Zamiast niego możesz przygotować dressing, używając połączonych ze sobą składników: sok z cytryny, sos sojowy, musztarda sarepska i oliwa z oliwek.
  • Sałatka z czerwoną fasolą, groszkiem i szynką – jest pyszna i pożywna pod warunkiem, że na noc nie zmieszasz sałatki z majonezem. To doskonała propozycja dla osób będących na diecie odchudzającej lub chcących zachować prawidłową wagę. Sałatka ma dość niski indeks glikemiczny. Poza tym zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Warto postawić na chudą szynkę.
  • Sałatka z czerwoną fasolą, porem, papryką i groszkiem – fasola jest wysokobiałkowa, dlatego warto użyć jej do zrobienia również tej sałatki. Przygotowana na kolację wybornie smakuje m.in. z papryką, porem i przyprawą curry. Możesz podać ją polaną gęstym jogurtem naturalnym albo Skyrem – oczywiście doprawionym według własnych upodobań kulinarnych.
  • Sałatka z mozzarellą i jajkiem – szybka w przygotowaniu kolacja, która przy okazji jest bardzo lekka. Robi się ją z jajek na twardo i mozzarelli pokrojonej w kawałki. To wysokobiałkowa kolacja, w której nie ma zbyt dużej ilości węglowodanów. Warto dodać do niej również sałatę, suszone pomidory w oleju, czerwoną paprykę i kukurydzę konserwową. Aby nabrała ciekawego smaku, możesz doprawić ją m.in. świeżą bazylią, pieprzem i solą.

Schab pieczony na kolację – smaczna kolacja bez węglowodanów

Jeśli nie wiesz, co przygotować na kolację, warto wziąć pod lupę przepis na pieczony schab. Nie jest specjalne skomplikowany, więc świetnie sobie z nim poradzisz. Do przyrządzenia kolacji potrzebować będziesz schabu wieprzowego bez kości, oleju rzepakowego i ulubionych przypraw do smaku. Umyj mięso i natnij nożem z wierzchu. Wymieszaj oliwę z przyprawami w jednej miseczce. Natrzyj w ten sposób przygotowaną mieszanką mięso i włóż do lodówki na ok. 1,5 godziny. Wyjmij i przełóż schab do rękawa – porządnie go zamknij. Ułóż schab w żaroodpornym naczyniu i piecz przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Pieczony schab może być doskonałym daniem niskowęglowodanowym dla całej rodziny. Warto od czasu do czasu zaserwować go na kolację, zwłaszcza że mięso jest smaczne, sycące i pożywne. Najważniejsze w przygotowaniu jest natarcie mięsa przyprawami – dzięki temu zyska niesamowity smak i aromat. Przed upieczeniem schab natarty przyprawami powinien w nich poleżeć przynajmniej przez ok. 1,5 godziny – możesz jednak wydłużyć ten czas do 3 godzin. Im dłużej mięso poleży w marynacie z przypraw, tym intensywniejszy będzie jego smak i zapach.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto