Keto śniadanie

keto śniadanie

Keto śniadania cieszą się ogromnym powodzeniem na całym świecie. Po pierwsze, trwa na nie moda. Okazuje się, że dania keto pojawiają się wobec tego we wszystkich możliwych kawiarniach i restauracjach. Nic dziwnego – białko jest łatwo przyswajalne przez organizm. Po drugie, keto śniadanie dostarcza do organizmu wiele cennych wartości odżywczych, minerałów oraz witamin. Pozwoli wobec tego rozpocząć dzień z ogromną energią. Wśród śniadań wysokobiałkowych, które wpisują się w dietę keto, jest m.in. jajecznica, shake proteinowy czy białkowy omlet.

Keto śniadanie – przepisy na dania o niskiej zawartości węglowodanów

Keto śniadanie jest niezwykle popularne na świecie. Pomysły na smaczne śniadania o niskiej zawartości węglowodanów są bardzo różnorodne. Śniadania bogate w białko, m.in. placki proteinowe, są pyszne i dostarczają do organizmu wiele niezbędnych składników. Co przygotować na keto śniadanie? Jakie są najlepsze śniadania na diecie ketogenicznej? Sprawdź, jak się robi dobre keto śniadanie.

Najlepsze pomysły na keto śniadanie – co jeść na diecie ketogenicznej?

Czy śniadania o niskiej zawartości węglowodanów są zdrowe?

Keto śniadanie jest coraz popularniejsze na świecie. Nie dość, że takie śniadanie jest dobre, to w dodatku pożywne i wartościowe. Śniadanie na diecie keto powinno mieć jak największą zawartość białka. Jest to podstawowy makroelement,  dzięki któremu możemy utrzymywać stabilny poziom glukozy w organizmie. Wszystko dlatego, że proteiny trawią się znacznie wolniej niż węglowodany. Doprowadza to do stopniowego uwalniania energii – odbywa się to bardzo powoli. Dzięki temu można długo czuć się nasyconym po posiłku. Nie pojawiają się również nagłe spadki energii podczas dnia. Potrzebujemy białka, aby efektywnie regenerować tkanki. Dzięki niemu nasz organizm może również produkować potrzebne nam do funkcjonowania enzymy. Dostarczając z rana odpowiednią ilość białka i aminokwasów, można lepiej zadbać o swoje zdrowie. Nie dość, że przyspieszają procesy regeneracyjne, to w dodatku sprawniej przebiega m.in. odbudowa mięśni.

Jeśli chcesz zrzucić wagę, koniecznie powinieneś zainteresować się dietą ketogeniczną. Posiłki bogate w białko okazują się sprzymierzeńcami w redukcji zbędnych kilogramów. Białko to silny budulec mięśni, dzięki któremu można spalić dużo kalorii, nawet będąc w spoczynku. Jedząc więc posiłki wysokobiałkowe na kolacje, można przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej i spalać ją podczas snu. Poza tym posiłki bogate w białko wpływają na zmniejszenie apetytu. Dzięki temu będziesz chętniej unikać przekąsek między głównymi posiłkami. Będziesz się najadać, dlatego nie będziesz już potrzebować dodatkowego jedzenia. Białko zawiera cenne dla organizmu aminokwasy pozytywnie wpływające na działanie naszego mózgu. Właśnie dlatego jedzenie ketogenicznych śniadań może poprawić koncentrację i zwiększyć naszą wydajność – zarówno fizyczną, jak i psychiczną.

W jakich produktach na śniadanie szukać wartościowego białka?

Jest mnóstwo produktów białkowych, z których przyrządzić można pyszne śniadanie w stylu keto. Wśród nich wyróżniają się oczywiście jajka. Są one doskonałym i jednym z najlepszych źródeł wysokobiałkowych na świecie. W jajkach znajdują się najcenniejsze dla organizmu aminokwasy. Z jajek zrobisz wiele potraw na śniadanie, np. wysokobiałkowe omlety czy jajecznicę. Kolejnym produktem jest twaróg. Możesz spożywać go samodzielnie, dodać do sałatki czy po prostu posmarować nim kanapki i ułożyć na wierzchu warzywa (np. szczypiorek i rzodkiewkę). Niektórzy wolą twaróg w wersji na słodko, np. z miodem, syropem klonowym czy masłem orzechowym.

Cennym źródłem białka i probiotyków jest jogurt naturalny. Zjadając go na śniadanie, można poprawić zdrowie swoich jelit. Warto jeść jogurt naturalny ze świeżymi owocami lub nasionami. Będąc przy nasionach, warto wspomnieć również o nich i orzechach. To świetne źródła białka roślinnego oraz zdrowych tłuszczów. Aby keto śniadanie bogatsze było w kilka niezbędnych składników odżywczych, warto dodawać nasiona i orzechy do twarogu czy jogurtu naturalnego. Ketogeniczne śniadanie może być kluczem do zdrowia i dobrego samopoczucia. Wprowadzając białkowe śniadania do diety, możesz osiągnąć wiele, np. ustabilizować poziom cukru we krwi. Poprawi się też twoja koncentracja i ogólny stan zdrowia. Właśnie dlatego warto wiedzieć, co przygotować na keto śniadanie.

Jak zrobić śniadanie na diecie ketogenicznej? Pyszne pomysły na śniadanie

Ser twarogowy z rzodkiewką – smaczne keto śniadanie

Zastanawiasz się, jak zrobić pyszne keto śniadanie dla całej rodziny? Zawsze świetnym pomysłem będzie wysokobiałkowy ser twarogowy z rzodkiewką. Świetnie smakuje z chlebem w stylu keto, upieczonym z różnych ziaren i mąki migdałowej. Aby przyrządzić twaróg na ketogeniczne kanapki, potrzebujesz kilku składników: ser twarogowy półtłusty, śmietana 12%, rzodkiewka, szczypior, sól i pieprz. Przepis jest bardzo prosty, więc nawet laik gotowania bez problemu poradzi sobie z przygotowaniem twarogu na śniadanie.

Przełóż twaróg półtłusty do plastikowej miski. Dopraw solą i pieprzem, po czym wlej śmietanę. Zmieszaj całość za pomocą widelca. Z połączonych składników powinna uformować się gładka, jednolitej konsystencji masa. Następnie pokrój rzodkiewkę w kostkę i posiekaj szczypiorek. Wrzuć go do twarogowej masy. Wymieszaj wszystkie składniki – tak powstanie przepyszna, ketogeniczna pasta twarogowa. Możesz posmarować nią kanapki i dodatkowo obłożyć np. plastrami rzodkiewki i ogórka.

Ketogeniczne placki twarogowe – dlaczego warto zrobić?

Jednym z najciekawszych pomysłów na keto śniadanie są placki twarogowe. Warto je zrobić, zwłaszcza że świetnie smakują i zawierają wiele cennych substancji odżywczych. Placki twarogowe pozwolą zebrać siłę na długi dzień w pracy. Dzięki wysokiej zawartości białka sycą i sprawiają, że poziom glukozy we krwi drastycznie nie skacze. Placki twarogowe wybornie smakują na słono, np. z dodatkiem piersi z kurczaka. Przepis na śniadanie jest łatwy, więc nawet amator gotowania nie będzie miał z nim większego problemu. Do przygotowania śniadania należy zaopatrzyć się w kilka produktów spożywczych: ser twarogowy półtłusty, mąka pszenna typ 550, wędzony filet z piersi z kurczaka, jajko, olej rzepakowy i przyprawy do smaku – koniecznie świeża natka pietruszki, ale też pieprz i sól.

Dodaj ser twarogowy półtłusty do miski i rozgnieć za pomocą widelca. Dodaj również jajko, po czym dorzuć pokrojone mięso z kurczaka i posiekaną nać pietruszki. Dopraw składniki pieprzem i solą – wymieszaj i dodaj mąkę. Zagnieć ciasto i zacznij ręcznie formować placki – powinny wychodzić okrągłe i grube na ok. 3 cm. Każdy placek obtocz w mące. Rozgrzej olej na patelni i przez 4-5 minut smaż osobno placuszki z obu stron. Powinny zarumienić się na złoto – wówczas będą najlepiej smakować.

Babeczki szpinakowe – wytrawne keto śniadanie

Jeśli nie masz ochoty na twaróg lub placki, zawsze możesz upiec smaczne babeczki. Zwykle znane są jako słodka potrawa. Jednak w wersji ketogenicznej babeczki można zrobić również na słono, m.in. ze szpinakiem. Jeśli upieczesz je w większej ilości, babeczki można jeść również na kolację czy podać niespodziewanym gościom jako nietypową przekąskę. Oto kilka składników, z których upieczesz wytrawne babeczki na śniadanie: jajka, szpinak, ser feta, czerwona papryka, czosnek, sól i pieprz.

Przepis na wytrawne babeczki ketogeniczne jest niezwykle prosty. Nie mając doświadczenia w gotowaniu, bez problemu je przyszykujesz. Najpierw dokładnie umyj i oczyść liście szpinaku. Następnie pokrój je na kawałeczki. Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj ze szpinakiem. Dodaj też drobno pokrojoną w kostkę paprykę. Wbij jajka do miski i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj całość, po czym dodaj czosnek, paprykę i szpinak. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki. Przełóż masę do foremek na babeczki. Piecz w 180 st. C przez 15 minut. Babeczki najlepiej smakują ciepłe. Możesz też jednak spożywać je na zimno.

Nie lubisz szpinaku? Nie ma problemu, aby do babeczek dodać zupełnie inne warzywa. Może to być np. papryka. Wytrawne babeczki świetnie smakują również z brokułem, kukurydzą czy marchewką. Dlaczego danie znakomicie pasuje do diety ketogenicznej? Otóż głównym składnikiem babeczek są jajka, czyli pełnowartościowe białko z cennymi aminokwasami egzogennymi. Nasz organizm bardzo ich potrzebuje, ale sam nie umie syntetyzować. Właśnie dlatego powinniśmy dostarczać aminokwasy do organizmu wraz z pożywieniem. Najlepszym ich źródłem są oczywiście jajka.

Keto śniadanie - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto