Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
- Jajko (10 szt.)
- Szczypiorek - 1 pęczek (40 g)
- Majonez - 4 łyżki (40 g)
Przepis na pastę jajeczną ze szczypiorkiem krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
Obierz jajka ze skorupy i zetrzyj na tarce.
Wymieszaj z majonezem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pastę jajeczną posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.
-
Pasta jajeczna
-
Pasta z awokado i jajkiem
-
Pasta z awokado i jajek
-
Pasta z awokado i jajka
-
Pasta z tuńczyka i jajka
-
Pasta jajeczna z awokado
-
Pasta z awokado z jajkiem
-
Pasta z makreli i jajka
-
Pasta z makreli i jajek
-
Pasta jajeczna fit
-
Pasta jajeczna z tuńczykiem
-
Pasta jajeczna z serem
-
Pasta jajeczna Thermomix
-
Pasta jajeczna z makrelą
-
Klasyczna pasta z makreli
-
Pasta z makreli fit
-
Pasta z makreli w oleju
-
Pasta bezjajeczna
-
Pasta jajeczna
Więcej informacji na temat pasty jajecznej ze szczypiorkiem
Pyszne, zdrowe pieczywo z gruboziarnistej mąki to idealne rozpoczęcie dnia, postaw na smaczne dodatki i przygotuj kanapki dla całej swojej rodziny. Domowa pasta jajeczna ze szczypiorkiem to szybkie i pożywne smarowidło do pieczywa, które w krótkiej chwili przygotujesz samodzielnie w domu.
Klasyczna wersja zakłada połączenie ugotowanych jajek z porcją majonezu, dzisiaj jednak przedstawię Ci pyszną modyfikację z dodatkiem szczypiorku lub cebuli dymki.
Warto wspomnieć, że jajka kurze to źródło pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować sami i musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą one poczucie sytości, dostarczą wielu witamin i składników mineralnych. Pasta jajeczna to świetny przykład posiłku białkowo – tłuszczowego, wiele osób wybiera właśnie taki rodzaj posiłków, ponieważ mają po nim dużo energii, są najedzeni, a po czasie nie następuje uczucie znużenia i senności co mogą powodować węglowodany, czyli np. pieczywo.
W pełni zbilansowane śniadanie czy kolacja powinna jednak składać się z produktu węglowodanowego, białka i tłuszczy. Dlatego zachęcam do podawania niewielkiej ilości świeżego pieczywa do naszej pasty.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na pastę jajeczną ze szczypiorkiem. Do jej przygotowania będziesz potrzebować jedynie jajka, szczypiorek oraz majonez. Nie zapominaj o przyprawach, najlepiej sprawdzą się tutaj podstawowe takie jak sól i pieprz.
W pierwszej kolejności ugotuj jajka na twardo w lekko osolonej wodzie, a następnie obierz ze skorupy i zetrzyj na tarce. Całość dokładnie wymieszaj z majonezem, posmaruj pieczywo i podawaj z posiekanym szczypiorkiem lub ogórkiem.
Jeśli chcesz, aby to była fit pasta jajeczna majonez zamień na jogurt grecki lub jogurt naturalny.
Skoro już wiesz jak zrobić pastę jajeczną ze szczypiorkiem, wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jaka jest pyszna do kanapek. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w paście jajecznej ze szczypiorkiem
Lista alergenów dla pasty jajecznej ze szczypiorkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze pasty jajecznej ze szczypiorkiem
Zamiast majonezu możesz użyć jogurtu greckiego.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.