Zupa z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu
- Olej rzepakowy (15 ml)
- Dynia (500 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Czosnek (15 g)
- Pomarańcza (100 g)
- Bulion warzywny (350 ml)
- Mleczko kokosowe (125 ml)
- Sezam nasiona (20 g)
- Tofu wzbogacane wapniem (90 g)
Przepis na zupę z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu krok po kroku
Zacznij od zagotowania bulionu.
Dynię oraz pomarańczę należy obrać i pokroić w większą kostkę. Czosnek i cebulę obierz ze skórki. Trawę cytrynową (1 łodyżkę) trzeba lekko zmiażdżyć i następnie obrać z twardej skóry. Pokroić na kawałki. Zamiast trawy cytrynowej można użyć skórki z połowy limonki startej na tarce. Imbir pokrój na drobniejsze kawałki (kawałek imbiru powinien mieć wielkość łyżeczki maksymalnie.
Na 5 g oleju usmaż pokrojoną w grube kawałki cebulę. Dodaj szczyptę soli. Gdy minie 5 minut dodaj do cebuli imbir, trawę cytrynową oraz czosnek. Dodaj także świeże chilli - nie za dużo. Smaż przez 2 minuty.
Po 2 minutach dodaj do cebuli i przypraw gorący bulion, dynię i pomarańczę. Gotuj wszystko 20 minut, aż dynia będzie miękka. Dodaj mleczko kokosowe, pół łyżki soli, 1 łyżkę octu balsamicznego i po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i cynamonu. Wszystko zblenduj na krem. Przypraw wg uznania.
Tofu pokrój w kostkę. 10 g oleju wymieszaj z papryką wędzoną (1/2 łyżeczki) oraz szczyptą soli. Tofu wymieszaj z marynatą i następnie usmaż grzaneczki z tofu na patelni przez około 10 minut, aż tofu będzie lekko chrupiące.
Zupę nakładaj do miski. Posyp grzankami z tofu, sezamem i świeżą miętą.
-
Zupa dyniowa
-
Zupa z dyni
-
Zupa krem z dyni
-
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
-
Zupa z dyni hokkaido
-
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
-
Zupa z mlekiem kokosowym
-
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni z grzankami
-
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa krem z dyni Thermomix
-
Krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni hokkaido
-
Dynia z piekarnika
-
Zupa krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni piżmowej
-
Zupa dyniowa na ostro
-
Zupa krem z dyni
Więcej informacji na temat zupy z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu
Zupa z dyni piżmowej w tajskim stylu. Jeśli lubisz zaskakujące smaki koniecznie wypróbuj tego przepisu. Lekko pikantna, kremowa i przepyszna zupa to świetny przepis na zdrowy obiad.
By zrobić zupę użyj mleczka kokosowego. Jest bardzo dobrym zamiennikiem nabiałowych produktów. Poza wartościami mleczko kokosowe nadaje fajny, kokosowy aromat. By nadać smaku zupie użyj pikantnej papryczki. Sok z limonki świetnie pasuje do klimatu zupy. Do zupy warto zrobić chrupiące grzanki z tofu. W zupie jest także tajemniczy składnik - pomarańcza oraz imbir. Cudowna kompozycja smakowa, którą musisz wypróbować.
Alergeny w zupie z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu
Lista alergenów dla zupy z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
Wartości odżywcze zupy z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu
Danie te będzie idealne w kuchni wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Jest dobrze zbilansowanym posiłkiem, zawiera zarówno korzystne dla zdrowia tłuszcze z sezamu, z także źródło białka pochodzące z tofu.
Energia i białka
(315g)
Węglowodany
(315g)
Tłuszcze
(315g)
Witaminy
(315g)
Składniki mineralne
(315g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.