Przepis na zupę z dyni hokkaido krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, imbir mielony, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender

Dynie obierz ze skórki, usuń z niej nasiona, a następnie miąższ pokrój w kostkę.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę.

Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę oraz czosnek, następnie dodaj do nich pokrojoną dynie oraz ziemniaki i dopraw do smaku przyprawami. Całość smaż około 5 min, mieszając od czasu do czasu.

Do głębokiej patelni z warzywami dodaj gorący bulion, przykryj i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień pod patelnia i całość gotuj przez około 10 min.

Do gotującego się wywaru z warzywami dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i gotuj kolejne 5 min.

Gdy warzywa będą już miękkie wyłącz ogień pod patelnią, a warzywa z wywarem zmiksuj na gładki krem.

Gotową zupę podawaj na ciepło. Możesz dodać do niej odrobinę śmietany.

Zupa z dyni hokkaido podana w granatowej miseczce. Zupa udekorowana jest pestkami dyni.
Zupa z dyni hokkaido
Koszt przygotowania dania
20.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
228 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
62

Zupa z dyni hokkaido - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie z dyni hokkaido

Domowa zupa z dyni hokkaido to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupa ta jest bardzo rozgrzewająca, dlatego świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Znajdziemy w niej spore ilości składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Przepis na zupę z dyni hokkaido jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia, aby go wykonać. Do zrobienia tej pysznej zupy potrzebujesz następujących produktów spożywczych: dyni hokkaido, ziemniaków, oliwy z oliwek, cebuli, pomidory w puszce, bulionu warzywnego, soli, pieprz, kurkuma, imbiru oraz czosnku. Ta smaczna zupa krem z dyni ma w miarę delikatny smak, jednak możesz przygotować się również na ostro - wystarczy że dodasz do niej papryczkę chilli lub papryczkę ostrą.

A więc jak zrobić zupę z dyni hokkaido? Pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek podsmaż na oliwie, następnie dodaj do nich pokrojone ziemniaki oraz dynie. Warzywa zalej gorącym bulionem i gotuj chwilę. Następnie dodaj do nich pomidory z puszki, wymieszaj i gotuj kilka minut. Miękkie warzywa zmiksuj na gładki krem i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Gotową zupę możesz podać z dodatkiem grzanek przygotowanych z pieczywa.

Dynia jest głównym produktem, którego potrzebujesz do przygotowania tej zupy. Jest ona doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w niej takie składniki jak magnez, selen, potas oraz cynk. Dynia jest produktem niskokalorycznym, dlatego chętnie wybierana jest w diecie osób odchudzających się. Dynia jest również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. W warzywie tym znajdziemy również spore ilości przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźniają procesy starzenia się skóry.

Podsumowując zupa dyniowa z hokkaido to doskonała propozycja na obiad dla rodziny. Doskonale smakuje z dodatkiem grzanek. Dodatkowo możesz podać ją z dodatkiem śmietany. Zupa ta jest doskonałym wyborem w diecie wegańskiej, ponieważ do jej przygotowania nie potrzebujesz żadnych produktów odzwierzęcych.

Wartości odżywcze zupy z dyni hokkaido

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
57.00 kcal
228.00 kcal
Białko
1.01 g
4.04 g

Węglowodany w zupie z dyni hokkaido

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
6.81 g
27.23 g
Węglowodany przyswajalne
5.97 g
23.86 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.84 g
3.36 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
3.23 g
12.93 g
Tłuszcze nasycone
0.59 g
2.35 g
Tłuszcze nienasycone
2.64 g
10.58 g
Tłuszcze jednonasycone
2.29 g
9.17 g
Tłuszcze wielonasycone
0.35 g
1.41 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na zupę z dyni hokkaido

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
138.25 µg (mcg)
553.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.40 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
8.01 mg
32.05 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.61 mg
2.44 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.19 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.21 mg
Niacyna
0.58 mg
2.31 mg
Foliany
10.03 µg (mcg)
40.12 µg (mcg)
Beta karoten
1019.78 µg (mcg)
4079.12 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupę z dyni hokkaido

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
117.38 mg
469.50 mg
Potas
233.09 mg
932.38 mg
Wapń
14.75 mg
59.00 mg
Fosfor
30.28 mg
121.12 mg
Magnez
11.19 mg
44.75 mg
Żelazo
0.61 mg
2.43 mg
Cynk
0.20 mg
0.82 mg
Miedź
0.09 mg
0.35 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z dyni hokkaido 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie z dyni hokkaido

Lista alergenów dla zupy z dyni hokkaido przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania zupy z dyni hokkaido

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia hokkaido
500 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Cebula
50 g
1 mała szuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Pomidory w puszce
200 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koszt składników
52.30
Jak oceniasz przepis na zupę z dyni hokkaido
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób