Zupa dyniowa na ostro

Opublikowano: 19.05.2022 r., 8:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa dyniowa na ostro podana w drewnianej miseczce.
Zupa dyniowa na ostro
Zupa dyniowa na ostro to wspaniała propozycja na szybki obiad dla całej rodziny. Zupa jest delikatnie pikantna i bardzo syta. Można ją podać jako danie główne w ciepłe dni. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Blendowanie 20 min
240 kcal
Kcal w porcji
480 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Dynia (500 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (300 g)
  • Ziemniaki późne 3 średnie sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Bulion drobiowy 10 szklanek (2500 g)
  • Mleczko kokosowe (200 ml)
  • Ryż biały (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir świeży, curry, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender

Przepis na zupa dyniowa na ostro krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Obierz dynię i pokrój w kostkę.

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój drobno.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj dynie oraz ziemniaki i podsmaż chwilę.

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej bulion drobiowy.

Gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu.

Wsyp ryż i gotuj jeszcze 15 minut.

Dopraw solą, pieprzem i curry.

Wyjmij z zupy liście laurowe.

Zblenduj zupę, dodaj mleko kokosowe i wymieszaj.

Dodaj starty imbir i wlej zupę do misek.

Jak oceniasz przepis na zupa dyniowa na ostro
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat zupy dyniowej na ostro

Zupa dyniowa na ostro to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa z dodatkiem przypraw jest bardzo aromatyczna i lekko pikantna. Zupa z dyni może zostać podana jako danie główne lub przystawkę. Przepis na zupę dyniową na ostro jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia, imbir, cebula, bulion drobiowy, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, mleko kokosowe, curry, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Jak zrobić zupę dyniową na ostro? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Obierz dynię i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj dynie oraz ziemniaki i podsmaż chwilę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej bulion drobiowy. Gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu. Wsyp ryż i gotuj jeszcze 15 minut. Dopraw solą, pieprzem i curry. Wyjmij z zupy liście laurowe. Zblenduj zupę, dodaj mleko kokosowe i wymieszaj. Dodaj starty imbir i wlej zupę do misek.

Dynia to warzywo sezonowe uprawiane w największej części w Stanach Zjednoczonych. Jest ona warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu, a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę. Bulwy imbiru dodanego do zupy są źródłem olejków eterycznych posiadających właściwości bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Imbir jest także źródłem witamin z grupy B, mających korzystny wpływ na metabolizm całego organizmu. Imbir doskonale rozgrzewa i łagodzi przeziębienia. Ma także właściwości rozrzedzające krew, dlatego nie można go spożywać bezpośrednio przed zabiegami operacyjnymi.

Podsumowując pikantna zupa z dyni jest rozgrzewająca i idealnie sprawdzi się w chłodne jesienne dni. Zupę można przygotować także z mrożonej dyni. Przyprawy dodane do zupy można dowolnie modyfikować. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w zupie dyniowej na ostro

Lista alergenów dla zupy dyniowej na ostro przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze zupy dyniowej na ostro

na 100g gotowej potrawy

Zupa dyniowa na ostro to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa jest syta i zawiera niewielką ilość kalorii. Świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Zupa ma średni ładunek glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(480g)
Energia (kcal)
50.20
240.95
Białko (g)
1.24
5.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(480g)
Węglowodany (g)
7.95
38.14
Węglowodany przyswajalne (g)
7.57
36.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.37
1.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(480g)
Tłuszcz (g)
1.63
7.81
Tłuszcze nasycone (g)
0.39
1.89
Tłuszcze nienasycone (g)
1.23
5.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.88
4.21
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.36
1.71
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.78
8.53
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(480g)
Witamina A (µg (mcg))
53.78
258.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.12
14.99
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe, ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.14
5.45
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.36
1.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.48
26.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
384.22
1844.27
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(480g)
Sód (mg)
242.27
1162.90
Potas (mg)
105.46
506.19
Wapń (mg)
12.89
61.87
Fosfor (mg)
28.79
138.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.37
30.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.24
1.13
Cynk (mg)
0.19
0.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.08
0.41
Brak danych dla: cebula, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy dyniowej na ostro 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy dyniowej na ostro

Koszt składników
90.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
500 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Bulion drobiowy
2500 g
10 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 4
53.57
Za 2500 g
Mleczko kokosowe
200 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Ryż biały
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Koszt składników
90.00