Przepis na zupa dyniowa na ostro krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir świeży, curry, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Obierz dynię i pokrój w kostkę.

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój drobno.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj dynie oraz ziemniaki i podsmaż chwilę.

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej bulion drobiowy.

Gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu.

Wsyp ryż i gotuj jeszcze 15 minut.

Dopraw solą, pieprzem i curry.

Wyjmij z zupy liście laurowe.

Zblenduj zupę, dodaj mleko kokosowe i wymieszaj.

Dodaj starty imbir i wlej zupę do misek.

Zupa dyniowa na ostro podana w drewnianej miseczce.
Zupa dyniowa na ostro
Koszt przygotowania dania
61.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
163 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
61

Zupa dyniowa na ostro - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie dyniowej na ostro

Zupa dyniowa na ostro to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa z dodatkiem przypraw jest bardzo aromatyczna i lekko pikantna. Zupa z dyni może zostać podana jako danie główne lub przystawkę. Przepis na zupę dyniową na ostro jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia, imbir, cebula, bulion drobiowy, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, mleko kokosowe, curry, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Jak zrobić zupę dyniową na ostro? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Obierz dynię i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj dynie oraz ziemniaki i podsmaż chwilę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej bulion drobiowy. Gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu. Wsyp ryż i gotuj jeszcze 15 minut. Dopraw solą, pieprzem i curry. Wyjmij z zupy liście laurowe. Zblenduj zupę, dodaj mleko kokosowe i wymieszaj. Dodaj starty imbir i wlej zupę do misek.

Dynia to warzywo sezonowe uprawiane w największej części w Stanach Zjednoczonych. Jest ona warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu, a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę. Bulwy imbiru dodanego do zupy są źródłem olejków eterycznych posiadających właściwości bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Imbir jest także źródłem witamin z grupy B, mających korzystny wpływ na metabolizm całego organizmu. Imbir doskonale rozgrzewa i łagodzi przeziębienia. Ma także właściwości rozrzedzające krew, dlatego nie można go spożywać bezpośrednio przed zabiegami operacyjnymi.

Podsumowując pikantna zupa z dyni jest rozgrzewająca i idealnie sprawdzi się w chłodne jesienne dni. Zupę można przygotować także z mrożonej dyni. Przyprawy dodane do zupy można dowolnie modyfikować. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze zupy dyniowej na ostro

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(480g)
Energia (kalorie)
34.16 kcal
163.95 kcal
Białko
0.94 g
4.52 g

Węglowodany w zupie dyniowej na ostro

Na 100g
Na porcję
(480g)
Węglowodany
4.21 g
20.22 g
Węglowodany przyswajalne
3.85 g
18.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.37 g
1.76 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(480g)
Tłuszcz
1.64 g
7.89 g
Tłuszcze nasycone
0.35 g
1.67 g
Tłuszcze nienasycone
1.30 g
6.23 g
Tłuszcze jednonasycone
0.92 g
4.43 g
Tłuszcze wielonasycone
0.38 g
1.80 g
Cholesterol
1.87 mg
8.98 mg

Witaminy w przepisie na zupa dyniowa na ostro

Na 100g
Na porcję
(480g)
Witamina A
56.57 µg (mcg)
271.54 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
3.28 mg
15.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol
1.19 µg (mcg)
5.74 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.32 mg
1.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
4.94 µg (mcg)
23.69 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
404.18 µg (mcg)
1940.07 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupa dyniowa na ostro

Na 100g
Na porcję
(480g)
Sód
254.60 mg
1222.07 mg
Potas
107.04 mg
513.79 mg
Wapń
13.25 mg
63.58 mg
Fosfor
25.40 mg
121.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
5.51 mg
26.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.24 mg
1.14 mg
Cynk
0.14 mg
0.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy dyniowej na ostro 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie dyniowej na ostro

Lista alergenów dla zupy dyniowej na ostro przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania zupy dyniowej na ostro

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
500 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Bulion drobiowy
2500 g
10 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 4
53.57
Za 2500 g
Mleczko kokosowe
200 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Koszt składników
87.00
Jak oceniasz przepis na zupa dyniowa na ostro
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób