Przepis na krem z pieczonej dyni krok po kroku
- Dynia hokkaido 800 g 1 sztuka
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 20 g 2 ząbki
- Ziemniaki późne 140 g 2 sztuki
- Marchewka 120 g 2 sztuki
- Śmietana 18% 20 g 2 łyżki
- Bulion warzywny 250 ml 1 szklanka
Dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki.
Następnie połóż na blachę do pieczenia z papierem, skropl oliwą z oliwek i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Dodaj pokrojone ziemniaki i marchew. Krótko podsmaż, dodaj bulion.
Na końcu dodaj dynię, gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
Zmiksuj zupę na gładki krem, podawaj ze śmietaną.
Często zadawane pytania
-
Zupa dyniowa
-
Zupa z dyni
-
Zupa krem z dyni
-
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
-
Zupa z dyni hokkaido
-
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
-
Zupa z mlekiem kokosowym
-
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni z grzankami
-
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa krem z dyni Thermomix
-
Zupa krem z dyni hokkaido
-
Dynia z piekarnika
-
Zupa krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni piżmowej
-
Zupa dyniowa na ostro
-
Zupa z dyni Thermomix
-
Zupa krem z dyni

(liczba kalorii)
Krem z pieczonej dyni - cechy przepisu
Więcej o kremu z pieczonej dyni
Krem z pieczonej dyni to idealna propozycja na obiad dla całej Twojej rodziny. Zupę możesz podawać, także jako pyszny lunch lub drugie śniadanie w ciągu dnia. Wystarczy, że przelejesz ją do słoika i w prosty sposób przeniesiesz w dowolne miejsce.
Dynia to warzywo, które coraz częściej wykorzystujemy w kuchni, jest ono niskokaloryczne, ponieważ dostarcza tylko około 34 kcal w 100 g. Jest bogata w witaminy A, E, C, kwas foliowy, który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, a także składników mineralnych takich jak: magnez, selen, potas, cynk. Szczególnie ważne są witaminy, które należą do grupy antyoksydantów, czyli takich, które są odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników.
Warto korzystać z całej dyni, ale też z produktów, z tego warzywa. Pestki dyni czy olej z dyni są bogate w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Zatem, jak zrobić krem z pieczonej dyni?
Do jej przygotowania będziesz potrzebować: dyni hokkaido, marchwi, papryki, oliwę z oliwek, cebulę i czosnek. Dodatkowo odrobina śmietany lub pestek dyni.
W pierwszej kolejności pokrój dynię na mniejsze kawałki, usuń pestki i ułóż na blachę do pieczenia z papierem. Skropl oliwą z oliwek i posyp przyprawami, upiecz warzywa w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach.
W tym czasie w garnku zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodaj ziemniaki i marchew pokrojone w słupki i krótko podsmaż.
Następnie, zalej całość bulionem warzywnym i dodaj dynię z piekarnika. Gotuj zupę tak długo, aż warzywa nie będą miękkie. Zmiksuj zupę na gładki krem i przełóż do misek.
Zupa pysznie smakuje z dodatkami, postaw na śmietanę lub pestki dyni, które najlepiej dodawać już do gotowej zupy na końcu.
Sam widzisz, jak prosty jest przepis na krem z pieczonej dyni. Wykorzystaj mój przepis i przygotuj dobry, rozgrzewający krem z warzyw. Koniecznie postaw na aromatyczne i wyraziste przyprawy takie jak: kurkuma czy imbir.
Wartości odżywcze kremu z pieczonej dyni
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w kremu z pieczonej dyni
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na krem z pieczonej dyni
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na krem z pieczonej dyni
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kremu z pieczonej dyni
Lista alergenów dla kremu z pieczonej dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny