Zupa z pieczonej dyni

Opublikowano: 27.07.2022 r., 15:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z pieczonej dyni podana w białej miseczce.
Zupa z pieczonej dyni
Zupa z dyni to doskonała propozycja na rozgrzewających obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 50 min
Gotowanie i Pieczenie 70 min
229 kcal
Kcal w porcji
460 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Dynia (1200 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (200 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Bulion warzywny 3 szklanki (750 ml)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% pół szklanki (125 g)
  • Nasiona słonecznika (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, blender, blaszka do pieczenia

Przepis na zupę z pieczonej dyni krok po kroku

Dynie pokrój na mniejsze kawałki, cebulą przekrój na pół.

Na blaszkę do pieczenia wyłóż pokrojoną dynie, cebulę oraz czosnek.

Warzywa piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 70 min.

Po tym czasie warzywa wyciągnij, z dyni usuń nasiona oraz skórkę i pokrój ją na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz zewnętrzne łupiny.

Do garnka włóż warzywa, dodaj bulion, oliwę, śmietankę oraz przyprawy wedle uznania. Składniki zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera.

Zupę zagotuj.

Na patelni upraż nasiona słonecznika.

Gotową zupę podawaj z dodatkiem uprażonych nasion słonecznika bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na zupę z pieczonej dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat zupy z pieczonej dyni

Zupa z pieczonej dyni to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa dyniowa jest bardzo rozgrzewająca, dlatego świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Przepis na zupę z pieczonej dyni jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia, aby go wykonać. Do zrobienia tej pysznej zupy, potrzebne będą następujące produkty spożywcze: dynia, cebula, czosnek, bulion warzywny, olej rzepakowy, śmietanka 30%, nasiona słonecznika, sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma i papryka ostra.

Jak zrobić zupę z pieczonej dyni? Na blaszkę do pieczenia wyłóż pokrojoną dynie, cebulę oraz czosnek. Warzywa piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 70 min. Po tym czasie warzywa wyciągnij, z dyni usuń nasiona oraz skórkę i pokrój ją na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz zewnętrzne łupiny. Do garnka włóż warzywa, dodaj bulion, oliwę, śmietankę oraz przyprawy wedle uznania. Składniki zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera. Zupę zagotuj. Na patelni upraż nasiona słonecznika. Gotową zupę podawaj z dodatkiem uprażonych nasion słonecznika bezpośrednio po przygotowaniu.

Dynia jest głównym produktem, którego potrzebujesz do przygotowania tej zupy. Jest ona doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w niej takie składniki jak magnez, selen, potas oraz cynk. Dynia jest produktem niskokalorycznym, dlatego chętnie wybierana jest w diecie osób odchudzających się. Dynia jest również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. W warzywie tym znajdziemy również spore ilości przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźniają procesy starzenia się skóry.

Podsumowując pyszna zupa dyniowa to doskonała propozycja na obiad dla rodziny. Doskonale smakuje z dodatkiem grzanek oraz prażonych nasion. Zupa krem z dyni jest szybka i łatwa w przygotowaniu, dlatego warto wypróbować się. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Dodatkowo dynia wykorzystana do przygotowania posiłku stanowi doskonałe źródło wielu substancji odżywczych.

Alergeny w zupie z pieczonej dyni

Lista alergenów dla zupy z pieczonej dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze zupy z pieczonej dyni

na 100g gotowej potrawy

Zupa z pieczonej dyni to dokonały pomysł na obiad. Zupa dyniowa stanowi bogactwo składników odżywczych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(460g)
Energia (kcal)
49.88
229.43
Białko (g)
1.10
5.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(460g)
Węglowodany (g)
5.01
23.07
Węglowodany przyswajalne (g)
4.49
20.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.52
2.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(460g)
Tłuszcz (g)
3.21
14.76
Tłuszcze nasycone (g)
1.86
8.56
Tłuszcze nienasycone (g)
1.35
6.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.81
3.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.54
2.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(460g)
Witamina A (µg (mcg))
222.82
1024.98
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.54
25.48
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.00
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.46
2.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.78
58.79
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1629.29
7494.75
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(460g)
Sód (mg)
96.12
442.16
Potas (mg)
203.34
935.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
15.50
71.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
35.19
161.90
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.63
53.49
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.52
2.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.26
1.19
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z pieczonej dyni 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z pieczonej dyni

Koszt składników
59.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
1200 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 1200 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion warzywny
750 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Nasiona słonecznika
30 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Koszt składników
59.00