Przepisy z dynią

przepisy z dynią

Dynia jest warzywem sezonowym, które w największej ilości uprawiane jest w Stanach Zjednoczonych. To warzywo, które najbardziej ze wszystkich kojarzy się z jesienią oraz popularnym świętem Halloween. Dynie dzielą się na jadalne oraz ozdobne, dlatego też nie z każdej odmiany przygotować można smaczną potrawę. Warto wiedzieć, że na świecie istnieje ok. 800 odmian dyni. Okazuje się jednak, że zaledwie ¼ z nich nadaje się do spożycia.

Najciekawsze przepisy w temacie przepisy z dynią

Przepisy w temacie przepisy z dynią

Najciekawsze artykuły w temacie przepisy z dynią

Przepisy z dynią – zbiór przepisów na dania, ciasta i przetwory

Dynia to warzywo, które większości osób kojarzy jedynie z ozdobą na Halloween. Szkoda, ponieważ z dyni przygotować można naprawdę smaczne dania obiadowe. Potrawy dyniowe znakomicie sprawdzą się jednak nie tylko na obiad, ale też pożywną kolację, czy w formie przekąsek dla gości. Jak zrobić szybkie i pyszne dania z dyni? Które pomysły i przepisy z dynią są łatwe w przygotowaniu? Sprawdź, dlaczego dynia nie powinna stanowić jedynie dekoracji na Halloween!

Przepisy z dynią – łatwe i szybkie pomysły na dania obiadowe z dyni

Czy dynia jest zdrowa? Co warto wiedzieć o jej właściwościach?

Dynia, wbrew pozorom, nie pełni wyłącznie funkcji ozdobnej w czasie Halloween. W niepozornej z wyglądu dyni, a raczej w jej miąższu, znajduje się bowiem cenna substancja, która reguluje aktywność insuliny oraz może wspomóc regenerację komórek trzustkowych. Naukowcy w jednym z szanghajskich uniwersytetów stwierdzili, że wyciąg z dyni może pomóc osobom narażonym na cukrzycę typu II. Może także ograniczyć u chorych zapotrzebowanie na insulinę. Warto w tym miejscu podkreślić jednak, że tak działająca substancja znajduje się wyłącznie w miąższu figolistnej dyni – w żadnej innej dyni taka substancja nie występuje. Nie jest to oczywiście jedyna zaleta warzywa. Dynia ma bowiem o wiele więcej dobroczynnych właściwości, które mogą polepszyć stan zdrowia człowieka i podbudować jego kondycję.

  1. W dyni znajdują się beta-karoteny, które potrafią zastopować szkodliwe procesy oksydacyjne. Oznacza to, że spożywanie miąższu z dyni może zmniejszyć ryzyko rozwinięcia się chorób nowotworowych (np. raka piersi czy nowotworu żołądka).
  2. Dynia świetnie sprawdzi się na nadciśnienie czy choroby serca, ponieważ jedzenie jej obniżyć może poziom złego cholesterolu. Dzięki temu zapobiec można m.in. miażdżycy lub udarowi mózgu, a nawet zawałom serca.
  3. Dynia to doskonałe antidotum na wymioty, więc pestki dyni posłużą zarówno kobietom w ciąży, jak i osobom zmagającym się z chorobą lokomocyjną.
  4. Dzięki pestkom dyni można pozbyć się również pasożytów, ponieważ pestki zawierają właściwości je zwalczające.
  5. Pestki dyni stosowane są w medycynie naturalnej na problemy z prostatą. Pestki mogą również wpłynąć na zmniejszenie się ryzyka zachorowania na raka prostaty.
  6. W pestkach dyni znajduje się dużo błonnika pokarmowego, więc mogą one wspomóc zdrowe odchudzanie. Warto pamiętać, że pestki posiadają też właściwości odkwaszające.

Ważne informacje na temat rodzajów dyni oraz jej poprawnego wyboru

Na świecie istnieje ok. 800 różnych odmian dyni, z których jedynie 200 nadaje się do spożycia. Potrawy przygotować można m.in. z dyni olbrzymiej albo piżmowej, jednak poza nimi są również inne jadalne odmiany. Jak wybrać dynię, z której przyrządzić można ciekawy przepis? Trzeba zwrócić uwagę zwłaszcza na ich symetrię i ciężkość – dobra dynia musi dużo ważyć! Dynię przechowuje się w możliwie chłodnym i suchym miejscu, ponieważ tylko w ten sposób warzywo zachowa świeżość przez wiele kolejnych miesięcy.

Przy krojeniu dyni należy pamiętać, aby odciąć najpierw jej wierzch, a dopiero w następnej kolejności przekroić ją na równą połówkę. Później trzeba usunąć pestki, a także miąższ. Nasiona można oczywiście zostawić, aby je później uprażyć – jesienną pora niekoniecznie trzeba więc kupować nasiona dyni w paczkach, skoro można przygotować je samodzielnie. Warto pamiętać jednak o tym, że po rozkrojeniu dyni należy ją przygotować do spożycia jeszcze tego samego dnia. Dynię można zarówno ugotować w wodzie, jak i upiec w piekarniku.

Najlepsze przepisy z dynią. Co zrobić na obiad z pieczonej dyni?

Ciekawostki na temat dyni. Sprawdź, czy wiesz o niej wszystko!

  1. Świeżą dynię z uprawy, którą wykorzystać można do zrobienia aromatycznej jesiennej zupy, zakupić można już od sierpnia. Sprzedaż dyni kończy się zazwyczaj w okolicy listopada.
  2. Dynia pochodzi z Ameryki Południowej. Warzywo spożywano ponad 8000 lat temu m.in. w Meksyku.
  3. Jedna dynia może ważyć nawet… kilkaset kilogramów.
  4. Dynia może mieć wiele kolorów, nie tylko słynny pomarańczowy. Bardzo często spotkać więc można się z dynią żółtą, zieloną czy w paski. Dynie mają również różne ciekawe kształty (np. przypominające gruszkę).
  5. Dynia, którą chce się wykorzystać do zrobienia zupy, kremu czy zaprawy, powinna mieć ogonek. Bywa bowiem, że te pozbawione ogonków już nie nadadzą się do konsumpcji.
  6. Aby wyprodukować jeden tylko litr oleju z pestek dyni, należy wykorzystać w tym celu niemal… czterdzieści dyń!
  7. Odpowiednio przyrządzony miąższ z dyni jest doskonałą przekąską dla odchudzających się osób, ponieważ w 100 gramach ma zaledwie 25 kcal.
  8. Francuzi mówią o dyni „patiron”, co w tłumaczeniu na język polski oznacza „duży grzyb”.
  9. Dawniej dynię traktowano jako prawdziwy afrodyzjak. Mężczyźni często więc zajadali się nią zwłaszcza przed nocą poślubną.
  10. Największa na świecie dynia wyhodowana została w Toskanii. Waży ona 1226 kilogramów, czym ustanowiła rekord w Księdze Rekordów Guinnessa.

Smaczne przepisy z dyni. TOP potrawy dyniowe, które zachwycą domowników

Wbrew pozorom zupy-krem z dyni nie są to jedyne dania, które można przyrządzić z tego jesiennego warzywa. Jakie jeszcze potrawy można zrobić z dyni? Oto kilka ciekawych przepisów na potrawy z dyni, które świetnie sprawdzą się w chłodniejsze dni.

  • Dżem z dyni – zdrowy domowy dżem przygotować można bez pasteryzowania czy substancji żelujących. Wykorzystać można go od razu po przyrządzeniu, aby posmarować nim naleśniki.
  • Dynie z pizzy – cudownie smakują zarówno na pożywny obiad, jak i na kolację. Wypieka się je z ciasta na pizzę. Dynie powinny zostać wypełnione serem oraz mięsem, oczywiście pod warunkiem, że nie jest się wegetarianinem.
  • Pieczona dynia – można podawać ją jako przekąskę między głównymi posiłkami. Z pieczonej dyni przyrządzić można również świetną pastę.
  • Babeczki dyniowe – doskonała przekąska na Halloween. Jeśli upiecze się je na oleju, wyjdą pulchne oraz wilgotne od środka. Do przyrządzenia babeczek wystarczy zetrzeć dynię na tarce. Warto dodać do niej odrobinę cynamonu, aby wypieki pięknie pachniały.
  • Racuchy dyniowe – jeśli nie masz ochoty na tradycyjne racuchy z jabłkami lub drożdżowe placuszki, spróbuj zrobić je z dyni. Są tak samo puszyste i zapewnią organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Warto wykorzystać sezonowe warzywo właśnie w ten sposób – smażąc z dyni aromatyczne, pulchniutkie racuchy.
  • Ciasto dyniowe – to doskonały pomysł na jesienny wypiek. Warto podawać ciasto dyniowe z kremem mascarpone, który doskonale podbije smak wypieku. Ciasto świetnie smakuje również z pomarańczową galaretką i skórką pomarańczową.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto