Dynia z piekarnika

Opublikowano: 24.01.2022 r., 16:11 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
dynia z piekarnika
Dynia z piekarnika
Dynia pieczona w piekarniku to warzywo, z którego możemy zrobić wiele pysznych posiłków. Poznaj mój przepis i przygotuj krem z pieczonej dyni lub pastę warzywną.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 30 min
57 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 7 porcji
  • Dynia hokkaido 1 sztuka (800 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (30 ml)
  • Czosnek 2 ząbki (20 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na dynię z piekarnika krok po kroku

Dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki.

Połóż dynię na blachę do pieczenia z papierem.

Dodaj pokrojoną cebulę i ząbki czosnku.

Całość polej oliwą z oliwek, dopraw do smaku ziołami.

Upiecz dynię w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na dynię z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat dyni z piekarnika

Dynia z piekarnika będzie idealną bazą warzywną do wielu smacznych i pożywnych dań.

W szybki sposób wykonasz z niej krem z dyni, pastę warzywną lub pasztet idealny do kanapek.

Dynia to warzywo, które coraz częściej wykorzystujemy w kuchni, jest ono niskokaloryczne, ponieważ dostarcza tylko około 34 kcal w 100 g. Jest bogata w witaminy A, E, C, kwas foliowy, który jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, a także składników mineralnych takich jak: magnez, selen, potas, cynk. Szczególnie ważne są witaminy, które należą do grupy antyoksydantów, czyli takich, które są odpowiedzialne za usuwanie wolnych rodników.

Warto korzystać z całej dyni, ale też z produktów, z tego warzywa. Pestki dyni czy olej z dyni są bogate w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Pieczona dynia zawiera mało kalorii ale jest warzywem o wysokim indeksie glikemicznym.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).

Zatem, jak zrobić dynię z piekarnika? Poznaj mój prosty przepis.

Wystarczy, że dynię pokroisz na mniejsze kawałki, usuniesz pestki. Następnie, przełóż warzywo na blachę do pieczenia z papierem, skropl oliwą z oliwek i posyp świeżymi ziołami.

Do dyni dodaj pokrojoną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku, dzięki temu dynia będzie bardziej aromatyczna. Jak najbardziej możesz użyć pieczonej cebuli i czosnku do swoich potraw, które charakteryzują się właściwościami antybakteryjnymi i antywirusowymi, co jest szczególnie pożądane w okresie jesienno-zimowym i zimowym. Tak przygotowane warzywa upiecz w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach C.

Sam widzisz, jak prosty jest przepis na dynię z piekarnika, skoro już wiesz jak upiec i ile czasu to zajmuje, przygotuj swoją pieczoną dynię.

Będzie to dobry pomysł na bazę do wielu dań. W trakcie ich przygotowywania postaw na aromatyczne i wyraziste przyprawy takie jak: kurkuma czy imbir.

Warzywa możesz, także piecz bez użycia tłuszczu.

Alergeny w dyni z piekarnika

Lista alergenów dla dyni z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dynię z piekarnika

Wartości odżywcze dyni z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Z pieczonej dyni w prosty sposób zrobisz wiele potrawy takich jak: zupa krem, pasta warzywna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
57.16
57.16
Białko (g)
1.09
1.09
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
7.15
7.15
Węglowodany przyswajalne (g)
6.51
6.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
0.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
3.26
3.26
Tłuszcze nasycone (g)
0.60
0.60
Tłuszcze nienasycone (g)
2.66
2.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.31
2.31
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.35
0.35
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
358.74
358.74
Witamina B6 (mg)
0.09
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.01
9.01
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.46
0.46
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.05
Ryboflawina (mg)
0.10
0.10
Niacyna (mg)
0.53
0.53
Foliany (µg (mcg))
15.54
15.54
Beta karoten (µg (mcg))
2610.74
2610.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
1.68
1.68
Potas (mg)
310.16
310.16
Wapń (mg)
23.95
23.95
Fosfor (mg)
43.33
43.33
Magnez (mg)
11.68
11.68
Żelazo (mg)
0.75
0.75
Cynk (mg)
0.31
0.31
Miedź (mg)
0.12
0.12
Mangan (mg)
0.14
0.14
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dyni z piekarnika 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dyni z piekarnika

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia hokkaido
800 g
1 sztuka
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 800 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
36.00