Zupa krem z dyni hokkaido

Opublikowano: 24.03.2022 r., 17:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa krem z dyni hokkaido podane w czarnej miseczce ustawionej na drewnianej desce do krojenia.
Zupa krem z dyni hokkaido
Zupa krem z dyni hokkaido to bardzo dobra propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa z dyni jest syta i sprawdzi się dla osób dbających o linię. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na zupę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
209 kcal
Kcal w porcji
435 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Dynia hokkaido (600 g)
  • Bataty 2 średnie sztuki (300 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (200 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
  • Ser parmezan (140 g)
  • Bulion drobiowy 12 szklanek (3000 g)
  • Olej rzepakowy niepełne pół szklanki (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, garam masala
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupa krem z dyni hokkaido krok po kroku

Dynię pokrój w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.

Batata obierz i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj dynię, batata i podsmaż. Wlej bulion drobiowy i gotuj przez 20 minut.

Posiekaj natkę pietruszki.

Parmezan zetrzyj na tarce i dodaj do zupy.

Dopraw zupę pieprzem, solą, garam masala i zblenduj na gładki krem.

Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.

Podawaj w głębokich talerzach.

Jak oceniasz przepis na zupa krem z dyni hokkaido
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat zupy krem z dyni hokkaido

Zupa krem z dyni hokkaido to świetny pomysł na pyszną zupę. Zupa dyniowa jest rozgrzewająca i bardzo syta. Doskonale zaspokoi głód u osób na diecie redukcyjnej. Przepis na zupę krem z dyni hokkaido jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia hokkaido, batat, cebula, czosnek, natka pietruszki, parmezan, bulion drobiowy, garam masala, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić krem z dyni hokkaido? Dynię pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Batata obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj dynię, batata i podsmaż. Wlej bulion drobiowy i gotuj przez 20 minut. Posiekaj natkę pietruszki. Parmezan zetrzyj na tarce i dodaj do zupy. Dopraw zupę pieprzem, solą, garam masala i zblenduj na gładki krem. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Podawaj w głębokich talerzach.

Parmezan jest serem Włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek. Parmezan jest wyrobem zawierającym bardzo dużą ilość cholesterolu, dlatego nie powinny go spożywać w dużej ilości osoby z cholesterolemią. Batat jest lekko słodkim kuzynem ziemniaka. Zawiera on sporą ilość beta-karotenu, który jest prekursorem do produkcji witaminy A. Bataty zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Po poddaniu obróbce termicznej mają wysoki indeks glikemiczny.

Podsumowując pyszna zupa świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Zupa z dyni powinna być dość pikantna, gdyż warzywo samo w sobie jest raczej mdłe. Zupę można lekko zakwasić dodatkiem jogurtu naturalnego lub soku z cytryny. Sprawdzony przepis przygotować można także jako danie na imprezę ze znajomymi. Najlepsza zupa dyniowa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w zupie krem z dyni hokkaido

Lista alergenów dla zupy krem z dyni hokkaido przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze zupy krem z dyni hokkaido

na 100g gotowej potrawy

Zupa z dyni hokkaido to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych. Ta rozgrzewająca zupa świetnie sprawdzi się jako obiad podczas jesieni.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(435g)
Energia (kcal)
48.14
209.40
Białko (g)
1.89
8.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(435g)
Węglowodany (g)
2.99
12.98
Węglowodany przyswajalne (g)
2.64
11.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.34
1.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(435g)
Tłuszcz (g)
3.27
14.21
Tłuszcze nasycone (g)
0.85
3.68
Tłuszcze nienasycone (g)
2.42
10.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.77
7.69
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.65
2.84
Cholesterol (mg)
3.55
15.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(435g)
Witamina A (µg (mcg))
122.04
530.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.37
14.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.07
Witamina E (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: bataty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.44
28.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.29
1.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
4.75
20.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1111.47
4834.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(435g)
Sód (mg)
311.25
1353.95
Potas (mg)
88.26
383.93
Wapń (mg)
47.29
205.69
Fosfor (mg)
34.94
152.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
5.78
25.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.29
1.24
Cynk (mg)
0.21
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.05
0.23
Brak danych dla: cebula, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem z dyni hokkaido 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy krem z dyni hokkaido

Koszt składników
122.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia hokkaido
600 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 600 g
Bataty
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 300 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Ser parmezan
140 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
18.20
Za 140 g
Bulion drobiowy
3000 g
12 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 5
64.29
Za 3000 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
122.50