Obiad z dynią

obiad z dynią

Obiady z dyni są jednymi z najczęściej wybieranych w sezonie jesienno-zimowym, głównie ze względu na liczne korzyści, jakie dają organizmowi. Dynia jest smacznym warzywem, a także cennym źródłem składników odżywczych. Miąższ dyniowy zawiera substancje regulujące poziom insuliny, co może korzystnie działać na osoby borykające się z cukrzycą typu II. Spożywanie dyni pomaga też obniżać ciśnienie krwi, regulować poziom cholesterolu i wzmacniać układ odpornościowy. W dodatku dynia jest niskokaloryczna, zatem stworzona dla osób dbających o linię.

Obiad z dynią – kupiłeś dynię i zastanawiasz się co z niej przyrządzić?

Obiad z dynią jest chętnie jedzony w okresie jesienno-zimowym, kiedy mamy do nich dostęp. Potrawy z dyni są nie tylko smaczne, ale też łatwe do zrobienia i stosunkowo tanie. Jakie składniki dodać do dyni, aby danie było naprawdę pyszne? Oto sprawdzone przepisy na obiady z dodatkiem dyni. Sprawdź, które są wyjątkowo dobre i proste w przygotowaniu.

Proste i tanie dania z dynią – sprawdzone przepisy na smaczne potrawy

Dlaczego warto jeść dania z dynią?

Dynia to wyjątkowe warzywo, które w dalszym ciągu nie jest zbyt mocno doceniane w naszej rodzimej kuchni. Większość kojarzy ją głównie z Halloween i dekoracją domów. Szkoda, że tak często zapominamy, iż wiele odmian charakterystycznego warzywa nadaje się do również gotowania. Z dyni przygotowywać można różnorodne, bardzo pyszne potrawy na każdą okazję. Miąższ dyni kryje w sobie wiele cennych właściwości odżywczych i witamin. Zawiera m.in. substancje regulujące aktywność insuliny. Poza tym jedzenie dyni wspomaga również regenerację komórek trzustki. Badania naukowe wykazały, że spożywanie tego niesamowitego warzywa może być korzystne dla osób z cukrzycą typu II. Okazuje się bowiem, że jedzenie dyni ogranicza zapotrzebowanie na insulinę. Takie właściwości ma jednak głównie dynia figolistna – a konkretnie jej miąższ.

Czy to jedyna zaleta dyni, na którą należy zwrócić uwagę? Oczywiście, że nie. Spożywanie miąższu warzywa ma bowiem wiele innych pozytywnych efektów, korzystnie wpływających na zdrowie i samopoczucie człowieka. Warto zapamiętać, że prozdrowotne właściwości dyni można też znakomicie wykorzystać. Dynia bogata jest w cenne substancje mogące poprawić zarówno nasze zdrowie fizyczne, jak i psychiczne. Obecność beta-karotenów pozwala zmniejszać ryzyko rozwoju różnych typów nowotworów. Spożywanie dyni okazuje się także pomocne w obniżaniu ciśnienia krwi oraz poziomu złego cholesterolu. Wystarczy dodać dynię do diety, aby skutecznie przeciwdziałać m.in. udarom mózgu i zawałom serca. Jedzenie pestek dyni okazuje się także korzystne, aby np. wzmocnić układ odpornościowy i pozbyć się pasożytów z organizmu. Dynia to również świetne „lekarstwo” dla osób cierpiących na chorobę lokomocyjną i odchudzających się – jest bogata w błonnik pokarmowy.

Kremowa zupa z dyni – pyszny obiad z dynią

Interesuje cię pomysł na obiad z dynią? Bardzo dobre danie to np. kremowa zupa z dyni. Czy istnieje jedna sprawdzona metoda na przygotowanie takiej potrawy? Nie, nie ma jednego przepisu. Jest wiele różnych pomysłów, ale ten będzie wyjątkowy. Przygotowanie pożywnej zupy na bazie dyni nie jest skomplikowane. Dosłownie każdy, nawet amator w kuchni, poradzi sobie z jej przyrządzeniem. Do ugotowania smacznej zupy potrzebujesz: dyni, bulionu warzywnego, pestek dyni, cebuli, czosnku, ziemniaków, oliwy z oliwek, marchewki, pomidorów z puszki i przypraw (curry, kurkuma, kminek, pieprz i sól).

Najpierw obierz dynię i pokrój warzywo na małe kawałki. Rozgrzej oliwę w dużym garnku – po chwili dodaj pokrojoną dynię. Obierz ziemniaki i marchewkę – pokrój na kawałki i dodaj do garnka. Posiekaj cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę. Następnie dodaj do garnka z warzywami. Smaż wszystkie składniki, a później zalej bulionem warzywnym. Dodaj przyprawy, wymieszaj wszystko i gotuj przez kwadrans. Dodaj pomidory z puszki i gotuj przez ok. 5 minut. Wlej mleczko kokosowe, wymieszaj zupę i odstaw na kilka minut – składniki powinny się połączyć. Gdy zupa ostygnie, zmiksuj ją blenderem.

Upraż pestki dyni na suchej patelni, a potem użyj ich jako dekoracji dla gotowej zupy. To kremowe danie jest nie tylko smaczne, ale też rozgrzewające. Aromat zupy krem z dyni jest wspaniały, natomiast smak jeszcze lepszy. To idealne danie na jesień, które przypadnie do gustu miłośnikom pomarańczowego warzywa. Jeśli chcesz zjeść zupę poza sezonem, w związku z czym nie masz świeżej dyni, możesz użyć mrożonej. Nigdy wcześniej nie próbowałeś dyni? Zupa krem będzie doskonałą okazją, aby ją poznać. Zupa jest lekkostrawna, więc doskonale sprawdzi się u osób będących na diecie. Nie zawiera glutenu, zatem może być odpowiednia dla osób go nietolerujących. Nie masz pomysłu na posiłek dla rodziny lub gości? Tym smacznym i oryginalnym daniem z pewnością ich zaskoczysz.

Łatwe przepisy na dania z dodatkiem dyni – sprawdź, jak zrobić

Pomysł na obiad z dynią – kremowa zupa na śmietanie

Dlaczego warto jeść obiad z dynią? Powodów jest sporo. Po pierwsze, dynia jest niskokaloryczna i bogata w składniki odżywcze. Sporo w niej witamin A, C i E działających jako silne przeciwutleniacze i wspierające zdrowie skóry. Dynia jest również cennym źródłem witamin z grupy B. Dużo w niej błonnika, który jest niezwykle istotny dla zdrowia serca – pomaga regulować proces trawienia i skutecznie zapobiega zaparciom. Dodawanie dyni do różnych potraw może pomóc w utrzymaniu zdrowia, dlatego warto to robić, zwłaszcza w sezonie. Warto od czasu do czasu zrobić obiad na bazie dyni. Jednym z nich jest zupa, do której przygotowania potrzebne są następujące składniki: ok. 2 kg dyni, 2 cebule pokrojone w kostkę, masło, bulion warzywny, posiekany czosnek, śmietana kremówka, oliwa z oliwek, imbir, suszone oregano, cynamon, gałka muszkatołowa, tymianek, pieprz i sól.

Najpierw rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Przekrój dynię na pół i pozbądź się nasion. Pokrój warzywo na mniejsze kawałki – połóż na blaszce do pieczenia. Polej oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Piecz dynię przez ok. 40-45 minut w rozgrzanym piekarniku. Miąższ powinien zrobić się miękki i nieco rumiany. Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku. Dodaj cebulę i czosnek, następnie smaż na średnim ogniu – powinny zrobić się miękkie. Gdy tylko dynia się upiecze, wyjmij ją z piekarnika i ostudź. Pozbądź się skórki z miąższu i dodaj do garnka z cebulą i czosnkiem. Wymieszaj całość. Wlej bulion warzywny do garnka z dynią, cebulą i czosnkiem. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok. 15-20 minut.

Przełóż wszystko z garnka do blendera. Miksuj, aż powstanie gładki krem. Jeśli chcesz, możesz podzielić zupę na dyniową na partie i miksować po kolei, aby uniknąć przepełnienia blendera. Możesz też skorzystać z blendera ręcznego. Przełóż zupę z powrotem do garnka. Dodaj śmietankę kremówkę, masło i przyprawy do smaku: cynamon, oregano, gałkę muszkatołową, tymianek oraz imbir. Wymieszaj i przez 5-10 minut gotuj na niskim ogniu. Dopraw solą i pieprzem. Danie podawaj posypane prażonymi pestkami dyni lub skwarkami. Zupa dyniowa genialnie komponuje się również z kromkami świeżego chleba.

Jak zrobić pieczoną dynię na obiad?

Masz ochotę na coś innego niż ziemniaki? Doskonałym pomysłem będzie przygotowanie pieczonej dyni. Oto składniki, których potrzebujesz do przyrządzenia dyni z piekarnika: dynia, masło, oliwa z oliwek, czosnek, ser cheddar, parmezan, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz. Najpierw rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Przygotuj dynię, przecinając warzywo na pół. Usuń nasiona i pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm. W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, masło, posiekany czosnek, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz. W tak przygotowanej mieszance obtocz dynię. Równomiernie pokryj nią pokrojone na plastry warzywo.

Przełóż dynię na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułóż w jednej warstwie w taki sposób, aby plastry nie nachodziły na siebie. Posyp je startym parmezanem i cheddarem. Wsuń blaszkę z dynią do rozgrzanego piekarnika. Piecz dynię przez ok. 25-30 minut, aż zrobi się miękka. Ser z kolei powinien zrobić się złocisty i delikatnie roztopić. Wyjmij dynię z piekarnika po upieczeniu – zostaw do lekkiego wystudzenia. Przenieś plasterki na talerze i podawaj jako przystawkę lub dodatek do obiadu, zamiast ziemniaków. Smak dyni, przypraw i roztopionego sera stworzy pyszną kombinację, która z pewnością zachwyci domowników i gości.

Obiad z dynią - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto