Przepis na zupa krem z dyni piżmowej krok po kroku
- Dynia 600 g piżmowa
- Ziemniaki późne 300 g 3 średnie sztuki
- Olej rzepakowy 100 ml
- Pestki dyni 200 g
- Śmietana 18% 300 g
Dynię pokrój w kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj ziemniaki i dynię, wlej 2l wody i gotuj przez 20 minut.
Dopraw zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zblenduj zupę, dodaj do niej miód i sok wyciśnięty z cytryny.
Na patelni bez dodatku tłuszczu podpraż pestki dyni.
Zupę wlej do talerza, dodaj łyżkę śmietany i posyp wierzch pestkami dyni.
Często zadawane pytania
-
Zupa dyniowa
-
Zupa z dyni
-
Zupa krem z dyni
-
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
-
Zupa z dyni hokkaido
-
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
-
Zupa z mlekiem kokosowym
-
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni z grzankami
-
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa krem z dyni Thermomix
-
Krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni hokkaido
-
Dynia z piekarnika
-
Zupa krem z pieczonej dyni
-
Zupa dyniowa na ostro
-
Zupa z dyni Thermomix
-
Zupa krem z dyni

(liczba kalorii)
Zupa krem z dyni piżmowej - cechy przepisu
Więcej o zupie krem z dyni piżmowej
Zupa krem z dyni piżmowej to sprawdzony przepis na obiad dla całej rodziny. Zupa to także dobry pomysł na potrawę dla dzieci. Jeśli zastanawiasz się jak ugotować dobrą zupę z dyni przeczytaj do końca nasz przepis. Najlepsza zupa z dyni piżmowej jest bardzo aromatyczna i świetnie rozgrzewa w chłodne dni. Przepis na zupę krem z dyni piżmowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia piżmowa, czosnek, ziemniaki, miód, cytryna, gałka muszkatołowa, olej rzepakowy, pestki dyni, śmietana kwaśna, sól, pieprz.
Jak zrobić krem z dyni piżmowej? Dynię pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj ziemniaki i dynię, wlej wodę i gotuj przez 20 minut. Dopraw zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zblenduj zupę, dodaj do niej miód i sok wyciśnięty z cytryny. Na patelni bez dodatku tłuszczu podpraż pestki dyni. Zupę wlej do talerza, dodaj łyżkę śmietany i posyp wierzch pestkami dyni.
Pestki dyni są cennym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim zawierają pokaźne ilości cynku, dlatego polecane są szczególnie często mężczyznom jako środek zapobiegający chorobom prostaty. Pestki dyni zawierają także sporą ilość witaminy E oraz witamin z grupy B. Witamina E nazywana eliksirem młodości ma bardzo korzystny wpływ na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci jest także naturalną substancją chroniącą przed działaniem wolnych rodników. Cytryna jest owocem cytrusowym zawierającym sporą ilość witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne oraz pomaga we wzmacnianiu naszej odporności.
Podsumowując pyszna zupa to sprawdzony przepis na rozgrzewające danie na jesienne wieczory. Zupa świetnie sprawdzi się podana podczas bardziej uroczystych okazji oraz jako lunch do pracy. Ciekawym dodatkiem do zupy jest miękki ser kozi lub prawdziwa feta z mleka owczego. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Wartości odżywcze zupy krem z dyni piżmowej
Energia i białka
(350g)
Węglowodany w zupie krem z dyni piżmowej
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy w przepisie na zupa krem z dyni piżmowej
(350g)
Składniki mineralne w przepisie na zupa krem z dyni piżmowej
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie krem z dyni piżmowej
Lista alergenów dla zupy krem z dyni piżmowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
W przepisie na zupa krem z dyni piżmowej nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód, cytryna