Zupa dyniowa z imbirem

Opublikowano: 16.05.2023 r., 7:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa dyniowa z imbirem podana w miseczce i udekorowana pietruszką.
Zupa dyniowa z imbirem
Zupa dyniowa z imbirem to doskonały sposób na naprawdę smaczne danie, które sprawdzi się doskonale na co dzień. Jest pyszna, delikatna, a przy tym aromatyczna.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 45 min
182 kcal
Kcal w porcji
855 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Dynia (500 g)
  • Mleczko kokosowe (100 ml)
  • Bulion warzywny (2000 ml)
  • Marchewka (90 g)
  • Ziemniaki późne (225 g)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Cebula (100 g)
  • Imbir korzeń (4 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, pieprz cytrynowy, garam masala
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender

Przepis na zupę dyniową z imbirem krok po kroku

Wszystkie warzywa obierz i pokrój w niedużą kostkę.

W garnku rozgrzej oliwę i zacznij od podsmażenia na niej cebuli.

Dodaj do niej starty imbir.

Gdy lekko się przyrumienią, dodaj pozostałe warzywa. Smaż przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Warzywa zalej bulionem i gotuj 30 minut.

Dodaj do garnka pomidory i gotuj kolejne 5 minut.

Zupę ostudź i zblenduj na gładką masę.

Do zupy dodaj mleczko kokosowe i przyprawy, zagotuj zupę.

Jak oceniasz przepis na zupę dyniową z imbirem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy dyniowej z imbirem

Zupa dyniowa z imbirem to doskonały sposób na naprawdę smaczne danie, które sprawdzi się doskonale na co dzień. Jest pyszna, delikatna, a przy tym aromatyczna.

Przepis na zupę dyniową z imbirem to pomysł na ciekawe wykorzystanie dyni na co dzień. Ta zupa jest prawdziwą skarbnicą witamin i antyoksydantów. W dodatku wspaniale syci. Można ją podawać zarówno z grzankami, groszkiem ptysiowym, jak i w nieco ciekawszej wersji z popcornem. To pyszna opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Jest tak dobra, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Idealnie nada się jako potrawa na wielu różnych dietach. Ze względu na brak zbóż przypadnie do gustu osobom na diecie bezglutenowej, a także miłośnikom roślinnej kuchni. Mogą sobie na nią również pozwolić osoby na diecie redukcyjnej, gdyż zawiera niewiele kalorii.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę dyniową z imbirem, by była smaczna i dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis, to najlepsza opcja dla Ciebie. Doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Możesz wykonać ją w wersji łagodnej lub na ostro. Wszystko zależy od ilości wykorzystanych przypraw. Ta zupa jest nieco ciekawsze niż klasyczna wersja, która głównie gości w menu. Jej podstawą jest oczywiście dynia. To warzywo o wspaniałym, lekko słodkawym smaku, które choć tanie, nie jest zbyt doceniane w polskiej kuchni. Warto to zmienić i sięgnąć po nią, zwłaszcza gdy dba się o dobrze zbilansowaną, zdrową dietę. Dynia jest lekkostrawna, dlatego może gościć nawet w diecie dzieci, a także osób z problemami z układem pokarmowym. W dodatku ma też bardzo mało kalorii, więc będzie dobrym wyborem również podczas odchudzania. Ze względu na niski indeks glikemiczny może służyć jako baza dań dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Im więcej jej w diecie, tym lepiej. To dobre źródło witaminy C, A i E, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Dostarcza również sporo wapnia, magnezu i potasu, pierwiastków, które wpływają na zdrowie układu krążenia, a także szkieletowy. Dynia jest pełna beta-karotenu, potężnego antyoksydantu, który wspaniale chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu. Na szczęście obróbka termiczna nie wpływa negatywnie na jego ilość, a wręcz przeciwnie, zwiększa jego działanie, dlatego ta zupa jest naprawdę wspaniałą opcją na jego dostarczenie

Alergeny w zupie dyniowej z imbirem

Lista alergenów dla zupy dyniowej z imbirem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy dyniowej z imbirem

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo witamin i cennych składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(855g)
Energia (kcal)
21.30
182.14
Białko (g)
0.76
6.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(855g)
Węglowodany (g)
4.60
39.36
Węglowodany przyswajalne (g)
4.04
34.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
4.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(855g)
Tłuszcz (g)
0.21
1.80
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
1.23
Tłuszcze nienasycone (g)
0.07
0.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.04
0.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.03
0.23
Cholesterol (mg)
0.32
2.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(855g)
Witamina A (µg (mcg))
93.29
797.61
Witamina B6 (mg)
0.06
0.52
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.08
Witamina C (mg)
4.30
36.79
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
1.41
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.67
5.75
Tiamina (mg)
0.04
0.32
Ryboflawina (mg)
0.04
0.36
Niacyna (mg)
0.40
3.40
Foliany (µg (mcg))
6.03
51.59
Beta karoten (µg (mcg))
752.00
6429.57

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(855g)
Sód (mg)
204.60
1749.29
Potas (mg)
140.04
1197.31
Wapń (mg)
14.08
120.37
Fosfor (mg)
23.34
199.59
Magnez (mg)
7.26
62.09
Żelazo (mg)
0.38
3.22
Cynk (mg)
0.14
1.17
Miedź (mg)
0.06
0.49
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy dyniowej z imbirem 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy dyniowej z imbirem

Koszt składników
73.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
500 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Mleczko kokosowe
100 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 ml
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Ziemniaki późne
225 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 225 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Imbir korzeń
4 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 4 g
Koszt składników
73.30