Pulpety drobiowe

Opublikowano: 29.03.2022 r., 7:51 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pulpety drobiowe
Pulpety drobiowe
Pulpety drobiowe będą niezwykle delikatne i soczyste, poznaj mój sprawdzony przepis i sam przekonaj się o smaku tej potrawy.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
102 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka pszenna 1 sztuka (60 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Passata pomidorowa 1 szklanka (250 g)
  • Czosnek 2 ząbki (20 g)
  • Bulion warzywny 1/2 szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, suszone pomidory, tymianek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, duża miska

Przepis na pulpety drobiowe krok po kroku

Bułkę włóż do miski i namocz w wodzie.

Mięso przełóż do miski, dopraw do smaku i wymieszaj.

Do mięsa wbij jajko, dodaj rozgniecioną bułkę i dokładnie połącz składniki.

Dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Uformuj niewielkie pulpety i krótko obsmaż na głębokiej patelni.

Wlej bulion i passatę. Duś pulpety do miękkości na niewielkim ogniu.

Podawaj obficie posypane natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na pulpety drobiowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat pulpetów drobiowych

Pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny, pulpety drobiowe pokocha każdy członek Twojej rodziny. Delikatne i soczyste mięso należy do jednych z ulubionych przepisów najmłodszych dzieci. Koniecznie poznaj mój przepis na pulpety drobiowe z kurczaka w wersji fit.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych, ogólnodostępnych składników takich jak: mięso mielone, jajko, cebula, czosnek, bułka pszenna, bułka tarta i tak naprawdę to wszystko.

Zatem, jak zrobić pulpety drobiowe z mięsa mielonego?

W pierwszej kolejności zacznij od namoczenia bułki w wodzie.

Mięso przełóż do miski, dopraw do smaku i wymieszaj. Następnie wbij jajko, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Taką masę z mięsa mielonego dokładnie wymieszaj lub rozgnieć dodatkowo widelcem tak, aby nie było większych grudek. Uformuj niewielkie pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego i obtocz mocno w bułce tartej. Tak przygotowane kulki krótko obsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym, a następnie zalej całość bulionem warzywnym i gotuj na niewielkim ogniu. Pod koniec dodaj passatę i delikatnie wymieszaj. Gdy mięso wyraźnie zmięknie, będzie to znak, że jest już dobre do podawania. Pulpety możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, świetnie sprawdzi się tutaj też mięso z indyka.

Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.

Jako dodatek do dania idealnie sprawdzi się puree ziemniaczane. Pamiętaj o porcji warzyw. Idealnie się tutaj sprawdzą warzywa gotowane w wodzie np. brokuły lub na parze.

Kurczak podobnie jak indyk należy do chudych gatunków mięs. Przy okazji dostarcza do naszego organizmu dużej ilości białka, które odpowiada za uczucie sytości.

Skoro już znasz mój prosty przepis na pyszne pulpety w pomidorowym sosie, wykorzystaj go na obiad dla całej rodziny.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w pulpetach drobiowych

Lista alergenów dla pulpetów drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze pulpetów drobiowych

na 100g gotowej potrawy

Pulpety możesz przygotować z piersi z kurczaka lub indyka, oba rodzaje mięs należą do chudych gatunków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
102.96
102.96
Białko (g)
11.98
11.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
5.98
5.98
Węglowodany przyswajalne (g)
5.17
5.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
0.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
3.67
3.67
Tłuszcze nasycone (g)
1.49
1.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.77
1.77
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.94
0.94
Cholesterol (mg)
41.56
41.56

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
17.08
17.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.43
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.64
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.60
3.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.19
Witamina E (mg)
0.55
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.00
10.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.14
5.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.74
12.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
80.15
80.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
145.57
145.57
Potas (mg)
250.21
250.21
Wapń (mg)
25.61
25.61
Fosfor (mg)
111.47
111.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.97
20.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.06
1.06
Cynk (mg)
0.74
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów drobiowych 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów drobiowych

Koszt składników
51.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka pszenna
60 g
1 sztuka
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Passata pomidorowa
250 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Bulion warzywny
125 ml
1/2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 ml
Koszt składników
51.60