Pulpety drobiowe
- Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka pszenna - 1 sztuka (60 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Passata pomidorowa - 1 szklanka (250 g)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Bulion warzywny - 1/2 szklanki (125 ml)
Przepis na pulpety drobiowe krok po kroku
Bułkę włóż do miski i namocz w wodzie.
Mięso przełóż do miski, dopraw do smaku i wymieszaj.
Do mięsa wbij jajko, dodaj rozgniecioną bułkę i dokładnie połącz składniki.
Dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Uformuj niewielkie pulpety i krótko obsmaż na głębokiej patelni.
Wlej bulion i passatę. Duś pulpety do miękkości na niewielkim ogniu.
Podawaj obficie posypane natką pietruszki.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety
Więcej informacji na temat pulpetów drobiowych
Pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny, pulpety drobiowe pokocha każdy członek Twojej rodziny. Delikatne i soczyste mięso należy do jednych z ulubionych przepisów najmłodszych dzieci. Koniecznie poznaj mój przepis na pulpety drobiowe z kurczaka w wersji fit.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych, ogólnodostępnych składników takich jak: mięso mielone, jajko, cebula, czosnek, bułka pszenna, bułka tarta i tak naprawdę to wszystko.
Zatem, jak zrobić pulpety drobiowe z mięsa mielonego?
W pierwszej kolejności zacznij od namoczenia bułki w wodzie.
Mięso przełóż do miski, dopraw do smaku i wymieszaj. Następnie wbij jajko, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Taką masę z mięsa mielonego dokładnie wymieszaj lub rozgnieć dodatkowo widelcem tak, aby nie było większych grudek. Uformuj niewielkie pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego i obtocz mocno w bułce tartej. Tak przygotowane kulki krótko obsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym, a następnie zalej całość bulionem warzywnym i gotuj na niewielkim ogniu. Pod koniec dodaj passatę i delikatnie wymieszaj. Gdy mięso wyraźnie zmięknie, będzie to znak, że jest już dobre do podawania. Pulpety możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, świetnie sprawdzi się tutaj też mięso z indyka.
Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.
Jako dodatek do dania idealnie sprawdzi się puree ziemniaczane. Pamiętaj o porcji warzyw. Idealnie się tutaj sprawdzą warzywa gotowane w wodzie np. brokuły lub na parze.
Kurczak podobnie jak indyk należy do chudych gatunków mięs. Przy okazji dostarcza do naszego organizmu dużej ilości białka, które odpowiada za uczucie sytości.
Skoro już znasz mój prosty przepis na pyszne pulpety w pomidorowym sosie, wykorzystaj go na obiad dla całej rodziny.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w pulpetach drobiowych
Lista alergenów dla pulpetów drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze pulpetów drobiowych
Pulpety możesz przygotować z piersi z kurczaka lub indyka, oba rodzaje mięs należą do chudych gatunków.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.