Krem z kurek

Opublikowano: 21.01.2022 r., 14:44 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Niebieska miseczka z kremem kurkowym
Krem z kurek
Przedstawiamy przepis na krem z kurek. Pyszna, sycąca zupa z grzankami to zawsze świetny pomysł na obiad.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
193 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Kurki świeże (700 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ziemniaki średnie (100 g)
  • Marchewka (100 g)
  • Pietruszka (100 g)
  • Seler korzeniowy (50 g)
  • Masło (30 g)
  • Mascarpone (50 g)
  • Chleb pszenny (200 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, blender, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, sitko

Przepis na krem z kurek krok po kroku

Kurki dokładnie oczyść pod bieżącą wodą.

Obierz i umyj cebulę, ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera.

Wszystkie warzywa pokrój w kostkę.

W garnku z grubym dnem rozpuść masło. Podsmaż na nim cebulę pokrojoną w kostkę i 2 przeciśnięte przez praskę czosnek.

Gdy cebula się zeszkli wrzuć kurki. Smaż razem około 3 minuty.

Po tym czasie dodaj wszystkie warzywa i wlej bulion. Dorzuć 3 liście laurowe i 5 kulek ziela angielskiego.

Gotuj około 25 minut.

W tym czasie pokrój pieczywo w kostkę. Wymieszaj z oliwą, łyżeczką czosnku granulowanego, rozmarynu i szczyptą soli. Grzanki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz w 170 stopniach przez 10 minut.

Z zupy wyciągnij liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj mascarpone i zblenduj na gładki krem.

Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj około pół szklanki wody.

Podawaj zupę posypaną grzankami.

Jak oceniasz przepis na krem z kurek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat kremu z kurek

Przedstawiamy przepis na krem z kurek. Pyszna, sycąca zupa z grzankami to zawsze świetny pomysł na obiad.

Podstawą całego dania są oczywiście kurki. Czyli małe, żółte grzybki, z których słyną polskie lasy. Pieprznik jadalny, bo tak brzmi książkowa nazwa, popularny jest tak naprawdę na całym świecie, bo rośnie prawie wszędzie. Nie znajdziemy go tylko na Antarktydzie. Jego kapelusz może wyrosnąć aż do 12 cm. Najczęściej spotkać je można na kwaśnych glebach wśród mchu.

Gdy uda Wam się znaleźć kilka takich grzybków w lesie warto wiedzieć, że oprócz bardzo dobrego smaku są również bardzo zasobne w składniki odżywcze. Te niepozorne grzyby zawierają w sobie witaminy z grupy B, witaminę D, żelazo, mangan, fosfor czy potas. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych. W 100 g kurek znajdziemy tylko 35 kcal, z czego aż 4 g będzie stanowił błonnik.

Jeśli zastanawiacie się jak zrobić krem z kurek to przede wszystkim dobrze je oczyśćcie, żeby nie przeszkadzał Wam w czasie jedzenie zgrzyt piasku w zębach. Dobry pomysł to omieść je szczoteczką lub pędzelkiem i dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą na sitku. Zupę możecie przygotować ze świeżych kurek lub mrożonych. Jeśli używacie kurek mrożonych to rozmroźcie je przed użyciem i również przepłuczcie na sitku.

W garnku rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę i czosnek. Gdy cebula się zarumien,i dodaj kurki. W tym momencie możesz delikatnie doprawić solą i pieprzem. Następnie dodaj resztę warzyw z ziemniakami, wlej bulion i dopraw. Teraz pozostaw na średnim ogniu i gotuj około 25 minut. W tym czasie przygotuj grzanki czosnkowe. Wystarczy, że pokroisz kromki chlebka w kostkę. Wymieszaj z oliwą, czosnkiem i rozmarynem. Takie grzanki rozłóż równo na blasze wyłożonej papierem i piecz przez ok. 10 minut w 170 stopniach.

Gdy warzywa w zupie zmiękną, wyciągnij liście laurowe i ziele angielskie. Zblendujcie zupę z serkiem mascarpone na gładki krem. Podawajcie zupę z grzankami.

A teraz mała, sprawdzona porada na przyprawy w zupie. Potrzebny będzie zamykany, metalowy zaparzacz do herbaty (bez żadnych plastikowych ozdób). Wystarczy wsypać do niego przyprawy i włożyć do zupy. Gdy przyprawy nie będą już potrzebne wyciągnijcie zaparzacz i tyle. Nie ma konieczności długiego mieszania w zupie w celu znalezienia zaginionej kulki ziela angielskiego.

Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na zupę krem z kurek i dajcie znać, co o nim myślicie.

Alergeny w kremie z kurek

Lista alergenów dla kremu z kurek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb pszenny

Wartości odżywcze kremu z kurek

na 100g gotowej potrawy

W 100 g kurek znajdziemy tylko 35 kcal, z czego aż 4 g będzie stanowił błonnik.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
64.41
193.22
Białko (g)
1.62
4.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
8.87
26.61
Węglowodany przyswajalne (g)
7.08
21.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.79
5.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
2.74
8.21
Tłuszcze nasycone (g)
1.84
5.51
Tłuszcze nienasycone (g)
0.90
2.70
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
5.04
15.12
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.38
7.13
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.54
4.62
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.21
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.74
5.22
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.79
44.37
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
169.51
508.52
Potas (mg)
220.87
662.62
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
31.00
92.99
Fosfor (mg)
37.36
112.09
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.82
29.46
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.39
4.17
Cynk (mg)
0.35
1.05
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.39
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z kurek 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu z kurek

Koszt składników
140.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurki świeże
700 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
42.00
Za 700 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ziemniaki średnie
100 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Pietruszka
100 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Mascarpone
50 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 50 g
Chleb pszenny
200 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 200 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Koszt składników
140.50