Przepis na zupę grzybową z makaronem krok po kroku
- Świeże leśne grzyby 300 g
- Masło 30 g 3 łyżki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 20 g 2 ząbki
- Marchewka 180 g 3 sztuki
- Bulion warzywny 1000 ml
- Natka pietruszki 30 g 1 garść
- Śmietana 18% 40 g 4 łyżki
- Ziemniaki późne 300 g 4 sztuki
Masło rozgrzej w rondelku.
Zeszklij krótko drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Wrzuć pokrojone w słupki warzywa.
Następnie dodaj pokrojone grzyby i smaż przez 5 minut.
Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw.
Zupę podawaj ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki.
Często zadawane pytania
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa grzybowa
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Zupa krem z pieczarek
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa gulaszowa z pieczarkami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Zupa z pulpetami
-
Zupa pieczarkowa Thermomix
-
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
-
Zupa pieczarkowa na rosole
-
Tradycyjna zupa pieczarkowa
-
Zupa pieczarkowa z pulpetami
-
Szybka zupa pieczarkowa
-
Zupa pieczarkowa fit
-
Zupa pieczarkowa z klopsikami
-
Zupa pieczarkowa z kaszą
-
Zupa pieczarkowa

(liczba kalorii)
Zupa grzybowa z makaronem - cechy przepisu
Więcej o zupie grzybowej z makaronem
Domowa zupa grzybowa z makaronem to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny.
Dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na zupę grzybową z makaronem.
Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Będziesz potrzebować jedynie grzyby, ziemniaki, marchewkę, czosnek, cebulę, masło, śmietankę.
Mój przepis powstaje na bulionie, możesz ją przygotować też na rosole. Zupa będzie wtedy bardziej aromatyczna.
Dzisiaj wykorzystamy świeże grzyby, ale zupa będzie pyszna w smaku, jeśli użyjesz grzybów suszonych.
Wystarczy, że przełożysz je do miski i zalejesz ciepłą wodą lub bulionem.
Jeśli jesteś tuż po grzybobraniu, wykorzystaj grzyby świeże. Idealnie będą pasować takie grzyby jak: podgrzybki, maślaki, borowiki czy ogólnodostępne w każdym sklepie pieczarki.
Jeśli masz zamrożone grzyby z ostatnich zbiorów, śmiało wykorzystaj je.
Wiele osób unika grzybów, ponieważ boją się je zbierać na własną ręką, martwiąc się, że trafią na trujące odmiany. Wtedy możesz postawić na wersję kupną.
Grzyby są niskokaloryczne, w 100 g produktu mamy tylko 50 kcal.
Dodatkowo są bogate w błonnik, który działa jak szczotka w naszych jelitach, czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.
Niektóre z grzybów zawierają beta glukany, które są korzystne w walce z zaburzeniami lipidowymi. Grzyby to źródło białka, o dobrej przyswajalności.
Dokładnie, jak zrobić zupę grzybową z makaronem, opisuję krok po kroku nieco niżej.
Klasyczna zupa na wywarze jest pyszna w smaku, a dodatkowo będzie bogactwem witamin.
Zatem, na czym ugotować zupę grzybową? Jeśli, nie eliminujesz mięsa ze swojej diety, możesz postawić na wywar mięsny. Moja wersja jest wegetariańska, wywar powstał z warzyw.
Nasuwa się pytanie co do zupy grzybowej? Tak naprawdę możesz dodać, co zechcesz. Postaw na swoje ulubione dodatki, najlepiej sprawdzi się makaron.
Na końcu dodaje do zupy odrobinę śmietany, aby konsystencja nieco się zabieliła.
Zupę podawaj ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Jeśli chcesz, aby zupa miała delikatne dodatki postaw na jogurt naturalny. Zupa będzie dobra z każdym dodatkiem, postaw na swój ulubiony. Może to będzie twoja nowa zupa wigilijna?
Wartości odżywcze zupy grzybowej z makaronem
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w zupie grzybowej z makaronem
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na zupę grzybową z makaronem
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę grzybową z makaronem
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie grzybowej z makaronem
Lista alergenów dla zupy grzybowej z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny