Zupa pieczarkowa

zupa pieczarkowa

Pieczarki uznawane są za jedne z najbardziej powszechnych grzybów świata. Wielu ludzi uważa, że pieczarki są smaczne, jednak nie wykazują zupełnie żadnych wartości odżywczych. To błędne myślenie, ponieważ pieczarki mają w sobie sporo witamin grupy B, a także zawierają niektóre związki bioaktywne. Naukowcy potwierdzili w swoich badaniach, iż spożywanie pieczarek może wzmocnić odporność, a także zadziałać przeciwbakteryjnie. Jako że pieczarki są niskokaloryczne, poleca się włączyć je do codziennej diety – nawet, gdy jest to dieta redukcyjna.

Zupa pieczarkowa - polecane przepisy

Zupa pieczarkowa - pozostałe przepisy

Zupa pieczarkowa – sprawdzone przepisy na delikatną zupę pieczarkową

Pieczarki to grzyby, które zna każdy z nas. Niektórzy ich nie jedzą, ponieważ uważają, że grzyby te nie zawierają żadnych substancji odżywczych. Okazuje się jednak, że nawet zupa pieczarkowa może dostarczyć do organizmu wiele cennych minerałów i witamin, gdyż pieczarki to bardzo dobre składniki dla zdrowia. Jak zrobić zupę pieczarkową z makaronem? Która z nich będzie prosta, szybka i naprawdę dobra? Sprawdź pomysł na zupę pieczarkową i dowiedz się więcej na temat właściwości zdrowotnych pieczarek.

Pyszna zupa pieczarkowa – który przepis na pieczarkową jest najlepszy?

Najważniejsze właściwości pieczarek, czyli co tak naprawdę o nich wiemy?

Pieczarki należą do najczęściej uprawianych grzybów na świecie. Nie ma większego problemu z tym, aby je zakupić – znajdują się w większości marketów spożywczych. Najpopularniejsze są pieczarki białe, a także brązowe. Te drugie są większe niż białe i smakują znacznie intensywniej. Białe z kolei łatwiej dostać w sklepie, w dodatku można też je hodować obok domu, a niektóre rosną całkiem dziko. Pieczarki mogą być znakomitym składnikiem różnego rodzaju potraw. W Polsce najczęściej wykorzystuje się pieczarki do robienia zup, sosów, sałatek, pizzy albo domowych zapiekanek. Dawniej uważano, że nie powinno się wykorzystywać tych grzybów w diecie, ponieważ nie mają zupełnie żadnych właściwości odżywczych. Okazało się jednak z czasem, że pieczarki mają kilka cennych właściwości odżywczych, o który niestety głośno się nie mówi. Sporo w nich na przykład witamin grupy B, które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Warto pamiętać, że pieczarki mają bardzo mało kalorii. Dania z makaronem i pieczarkami albo inny prosty posiłek z tymi grzybami polecany jest więc zwłaszcza osobom na diecie redukcyjnej. Pieczarki w ponad 90% składają się wody. Znajduje się w nich również błonnik, który jest bardzo cenny dla organizmu i może redukować poziom cholesterolu LDL, który nie jest dla nas korzystny. Pieczarki w dodatku mają też zdolność stabilizowania glukozy we krwi. Czy to koniec pożytecznych właściwości pieczarek? Nie! W pieczarkach także jest bowiem witamina C i D oraz kwas foliowy, szczególnie cenny dla kobiet w ciąży. W tych niepozornych grzybach odnajdziemy również działające przeciwnowotworowo lektyny i leczniczy kwas linolowy.

Spożywanie pieczarek – czy ma sens dla naszego zdrowia?

Wielu ludzi zastanawia się, czy jedzenie pieczarek na surowo ma jakikolwiek sens. Niektórzy podkreślają, że grzyby te są ciężkostrawne i mogą zaszkodzić osobom o wrażliwych żołądkach. Rzeczywiście, ludzie z problemami gastrycznymi powinni przed spożyciem obrobić pieczarki (np. upiec je lub usmażyć), żeby nie wystąpiły u nich nieprzyjemne dolegliwości. W dodatku gotując pieczarki, można pozbyć się bakterii, które mogą pozostać na niezbyt dobrze obranej lub słabo umytej pieczarce. Mimo wszystko, badania naukowe dowiodły, że jedzenie pieczarek na surowo wcale nie zagraża zdrowiu – jak długo uważało wielu ludzi. Jedynymi osobami, które powinny ograniczyć albo całkiem wyeliminować pieczarki z diety są ci, którzy mają problemy jelitowe i nie chcą, aby zbuntował się ich przewód pokarmowy.

Jedzenie pieczarek jest bardzo wartościowe dla zdrowia, pod warunkiem że nie masz przeciwwskazań co do ich spożywania. Badania naukowe wskazują na to, że zawarta w pieczarkach lektyna działa anty nowotworowo. Poza tym regularne spożywanie pieczarek zmniejsza też ryzyko zachorowania np. na raka piersi – wystarczy, że dziennie zje się ok. 15 g pieczarek. Pieczarki hamują też wzrost niektórych bakterii i grzybów w organizmie, a także doskonale wpływają na układ immunologiczny człowieka. Okazuje się więc, że jedzenie pieczarek to dobry pomysł, gdy pragniesz zwiększyć efektywność pracy swojego układu odpornościowego. Co ciekawe, w pieczarkach jest tyrozynaza – białko, któremu niestraszna jest wysoka temperatura. To białko aktywne jest pod względem antyoksydacyjnym, chroniąc materiał genetyczny spożywającej pieczarki osoby.

Mówiąc o pieczarkach, należy wyraźnie podkreślić, że grzyby te są bardzo nietrwałe. W dodatku szybko gniją. Powinno się wobec tego przechowywać pieczarki w lodówce. Białe wytrzymają kilka dni mniej niż brązowe, które okazują się od nich znacznie trwalsze. Pieczarek nie powinno się przechowywać w opakowaniach pod folią czy w plastiku – czyli takich pudełeczkach lub tackach, na których są przechowywane w sklepach spożywczych. Jeśli będziesz trzymać je w ten sposób przez kilka dni, w pojemniczku może rozwinąć się grzyb albo pleśń. Zdecydowanie rozsądniejszym rozwiązaniem będzie przełożenie wszystkich pieczarek na pergamin. Należy też myć je pod bieżącą wodą dopiero wówczas, gdy będziesz chciał ich użyć – nie wcześniej. W przeciwnym wypadku grzyby szybciej zgniją.

Dobra i szybka zupa pieczarkowa – właśnie tak smakuje pyszna pieczarkowa!

Co trzeba wiedzieć o domowej uprawie pieczarek?

Uprawianie pieczarek rozpowszechniło się w całej Europie dzięki Francuzom, którzy zaczęli to robić w XVI wieku. W naszym kraju pieczarki to jedne z nielicznych grzybów, jakie rzeczywiście się hoduje – stanowią bowiem ponad 90% wszystkich hodowanych w Polsce grzybów. Nasz kraj jest dziś jednym z największych producentów pieczarek nie tylko w Europie, ale na całym świecie. Polskie grzyby to ok. 35% wszystkich pieczarek, które importowane są na globie. Powinno się uprawiać tę odmianę grzybów wyłącznie w odpowiednim podłożu, dbając o zachowanie stężenia CO2, wilgotności i temperatury powietrza. W naszym kraju pieczarki zbiera się ręcznie, najczęściej w weekend. Zwykle 2 dni po zbiorach grzyby trafiają do marketów spożywczych na sprzedaż. W innych krajach pieczarki zbiera się specjalnymi urządzeniami. Przez to jednak sprzedaje się je wówczas nie świeże, a w puszce lub słoju. Polskie pieczarki okazują się wobec tego bezkonkurencyjne – są świeże, pyszne i bardzo zdrowe.

Pieczarki można uprawiać we własnym przydomowym ogródku. Wystarczy używać do ich uprawy gotowych zestawów, które zawierają słomę albo obornik koński, uprzednio odpowiednio wcześnie zaszczepione grzybnią. W celu uprawiania pieczarek wykorzystuje się worki foliowe, ewentualne skrzynki z drewna lub plastiku. Takie skrzynie przytwierdza się do gleby. Najlepiej hodować pieczarki na garażu, strychu lub w piwnicy, ponieważ grzyby te potrzebują niewielkiej ilości światła i temperatury oscylującej między 12 a 20 st. C. Pieczarki będzie można zebrać po około miesiącu.

Zupa pieczarkowa w formie kremu – prosty przepis na krem pieczarkowy

Zupa krem z pieczarek to idealny pomysł na lekkie i smaczne danie dla całej rodziny. Możesz uczynić z tej zupy zarówno pyszną kolację, jak i pożywny obiad. Składniki, które należy wykorzystać do zrobienia kremu, to oczywiście pieczarki, cebula, mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, masło, śmietana kremowa 30%, groszek ptysiowy i bulion drobiowy. Jako przyprawę wykorzystać można pieprz z solą. Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę. Umyj, osusz i obierz również pieczarki, a następnie pokrój je w kawałeczki. Roztop masełko w rozgrzanym rondlu, dosyp mąkę i przemieszaj ją z masłem. Dodaj bulion drobiowy do rondelka z mąką, po czym mieszaj, aż całkiem pozbędziesz się grudek z mąki. Do zupy dodaj podsmażoną cebulę i pieczarki. Gotuj całość przez pół godziny, a następnie zblenduj zupę, aby jej konsystencja zrobiła się kremowa. Dodaj śmietanę do pieczarkowego kremu i wymieszaj ją, po czym dopraw do smaku. Zupę krem podawaj z groszkiem ptysiowym albo topionym serkiem.

Zupa krem jest świetnym pomysłem na smaczny i pożywny obiad. Warto od czasu do czasu podawać ją swoim najbliższym na obiad lub kolację, zwłaszcza że pieczarki to bardzo cenne źródło witamin z grupy B, ale też witaminy C i D. Krem pieczarkowy jest przy tym bardzo prosty do zrobienia, ponieważ składa się z zaledwie kilku składników. Z jego przyrządzeniem nie będzie miał problemu nawet największy laik w kuchni. Pieczarkowa najsmaczniejsza jest z domowymi grzankami, groszkiem ptysiowym, a także śmietankowym topionym serkiem. Niektórzy jedzą ją również z ziemniakami, aby zupa była jeszcze bardziej treściwa.

Lekka zupa pieczarkowa na obiad – prosty przepis, krok po kroku

Zupa pieczarkowa jest jedną z tych zup, które mamy robiły nam w dzieciństwie. To smaczna, pożywna i bardzo sycąca zupa, które jednocześnie jest lekka. Nie jest to zupa trudna do przygotowania, dlatego też powinien doskonale poradzić sobie z nią sobie każdy, nawet największy amator w kuchni. Do przygotowania zupy potrzebować będziesz oczywiście pieczarek, ale też cebuli, marchewki, ziemniaków, masła, natki pietruszki i śmietanki 18%. Jako przyprawę wykorzystać możesz z kolei kurkumę, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól.

Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na maśle w rondelku. Dodaj do niej marchewkę obraną w cienkie plasterki. Całość smaż ze sobą przez kilka minut, co chwilę mieszając w garnku. Obierz ziemniaki, po czym pokrój je na równą kostkę i smaż w tym samym rondelku przez kilka minut. Następnie wlej do garnuszka gorący bulion i przypraw go zielem angielski, kurkumą oraz liściem laurowym. Zagotuj całość, dopraw solą oraz pieprzem. Do zupy dorzuć umyte, osuszone i pokrojone w plastry pieczarki. Gotuj wszystkie składniki przez 5 minut, po czym zdejmij rondelek z palnika. Dodaj do pieczarkowej śmietankę i posiekaną drobno natkę pietruszki. Zupę podawać możesz saute albo udekorowaną szczypiorkiem. Warto pamiętać również o tym, że podczas samodzielnego gotowania bulionu można dodać do zupy pieczarkowej również mięso z kurczaka albo z indyka. Wzbogaci ono smak zupy i sprawi, że będzie ona bardziej pożywna.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto