Przepis na szybką zupę pieczarkową krok po kroku
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Pieczarki 500 g
- Marchewka 180 g 3 sztuki
- Ziemniaki późne 350 g 4 sztuki
- Bulion warzywny 1000 ml
- Pietruszka 30 g 1 garść
Oliwę z oliwek rozgrzej w garnku.
Krótko zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki i marchewkę.
Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw.
Na końcu dodaj pokrojone w plasterki pieczarki.
Gotuj zupę do momentu, aż pieczarki nie staną się miękkie.
Zupę podawaj obficie posypaną pietruszką.
Często zadawane pytania
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa grzybowa
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Zupa krem z pieczarek
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa gulaszowa z pieczarkami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Zupa z pulpetami
-
Zupa pieczarkowa Thermomix
-
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
-
Zupa pieczarkowa na rosole
-
Tradycyjna zupa pieczarkowa
-
Zupa pieczarkowa z pulpetami
-
Zupa pieczarkowa fit
-
Zupa pieczarkowa z klopsikami
-
Zupa pieczarkowa z kaszą
-
Zupa pieczarkowa

(liczba kalorii)
Szybka zupa pieczarkowa - cechy przepisu
Więcej o szybkiej zupie pieczarkowej
Szybka zupa pieczarkowa to idealny pomysł na szybką i łatwą w przygotowaniu propozycja obiadowa dla całej rodziny. Moja wersja zupy jest wegetariańska, czyli bez mięsa. Jeśli jednak chcesz, śmiało możesz postawić na dodatek gotowanej piersi z kurczaka.
Do przygotowania zupy będą potrzebne Ci podstawowe składniki, które dostaniesz w każdym sklepie. Postaw na sporą ilość warzyw takich jak: marchewka, ziemniaki i świeże pieczarki. Dodatkowo bulion, drobno posiekana pietruszka i cebula. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań, obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.
Zatem, jak zrobić szybką zupę pieczarkową?
Poznaj mój prosty przepis.
W pierwszej kolejności rozgrzej oliwę z oliwek i krótko zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
Następnie dodaj obrane i pokrojone w małą kostkę warzywa, całość wymieszaj, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Zalej całość niewielką ilością bulionu. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.
Jeśli nie masz dobrego jakościowo bulionu pod ręką, zalej warzywa szklanką wody.
W tym czasie dokładnie umyj i pokrój w plasterki pieczarki. Dodaj je do zupy dopiero pod koniec gotowania. Gdy grzyby staną się miękkie, możesz podawać zupę.
Danie możesz podawać dodatkowo z makaronem lub ze śmietaną, nie zapominaj, aby na tuż przed podaniem posypać ją drobno posiekaną pietruszką.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis na obiad.
Warto łączyć dania obiadowe z dodatkiem pieczarek lub innych grzybów, ponieważ są one bogate w witaminy i składniki mineralne, a do tego należą do warzyw niskoenergetycznych. Pieczarki należą do najłagodniejszych grzybów dostępnych na rynku, dostarczają witaminy D, która w naszej szerokości geograficznej jest niedoborowa i większość Polaków powinna sięgać po suplementy diety lub leki z witaminą D. W pieczarkach znajdziemy takie minerały jak wapń, żelazo, magnez, sód czy cynk. Dodatkowo są one bogate w witaminy z grupy B, witaminę C i E.
Wartości odżywcze szybkiej zupy pieczarkowej
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w szybkiej zupie pieczarkowej
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na szybką zupę pieczarkową
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na szybką zupę pieczarkową
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w szybkiej zupie pieczarkowej
Lista alergenów dla szybkiej zupy pieczarkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny