Szybka zupa pieczarkowa

Opublikowano: 18.02.2022 r., 19:22 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szybka zupa pieczarkowa
Szybka zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa, którą przygotujesz w kilka chwil dla całej swojej rodziny, będzie świetną propozycją na piątkowy bezmięsny obiad. Koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
85 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Pieczarki (500 g)
  • Marchewka 3 sztuki (180 g)
  • Ziemniaki późne 4 sztuki (350 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Pietruszka 1 garść (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na szybką zupę pieczarkową krok po kroku

Oliwę z oliwek rozgrzej w garnku.

Krótko zeszklij drobno pokrojoną cebulę.

Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki i marchewkę.

Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw.

Na końcu dodaj pokrojone w plasterki pieczarki.

Gotuj zupę do momentu, aż pieczarki nie staną się miękkie.

Zupę podawaj obficie posypaną pietruszką.

Jak oceniasz przepis na szybką zupę pieczarkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat szybkiej zupy pieczarkowej

Szybka zupa pieczarkowa to idealny pomysł na szybką i łatwą w przygotowaniu propozycja obiadowa dla całej rodziny. Moja wersja zupy jest wegetariańska, czyli bez mięsa. Jeśli jednak chcesz, śmiało możesz postawić na dodatek gotowanej piersi z kurczaka.

Do przygotowania zupy będą potrzebne Ci podstawowe składniki, które dostaniesz w każdym sklepie. Postaw na sporą ilość warzyw takich jak: marchewka, ziemniaki i świeże pieczarki. Dodatkowo bulion, drobno posiekana pietruszka i cebula. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań, obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Zatem, jak zrobić szybką zupę pieczarkową?

Poznaj mój prosty przepis.

W pierwszej kolejności rozgrzej oliwę z oliwek i krótko zeszklij drobno pokrojoną cebulę.

Następnie dodaj obrane i pokrojone w małą kostkę warzywa, całość wymieszaj, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Zalej całość niewielką ilością bulionu. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.

Jeśli nie masz dobrego jakościowo bulionu pod ręką, zalej warzywa szklanką wody.

W tym czasie dokładnie umyj i pokrój w plasterki pieczarki. Dodaj je do zupy dopiero pod koniec gotowania. Gdy grzyby staną się miękkie, możesz podawać zupę.

Danie możesz podawać dodatkowo z makaronem lub ze śmietaną, nie zapominaj, aby na tuż przed podaniem posypać ją drobno posiekaną pietruszką.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis na obiad.

Warto łączyć dania obiadowe z dodatkiem pieczarek lub innych grzybów, ponieważ są one bogate w witaminy i składniki mineralne, a do tego należą do warzyw niskoenergetycznych. Pieczarki należą do najłagodniejszych grzybów dostępnych na rynku, dostarczają witaminy D, która w naszej szerokości geograficznej jest niedoborowa i większość Polaków powinna sięgać po suplementy diety lub leki z witaminą D. W pieczarkach znajdziemy takie minerały jak wapń, żelazo, magnez, sód czy cynk. Dodatkowo są one bogate w witaminy z grupy B, witaminę C i E.

Alergeny w szybkiej zupie pieczarkowej

Lista alergenów dla szybkiej zupy pieczarkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze szybkiej zupy pieczarkowej

na 100g gotowej potrawy

Moja wersja zupy pieczarkowej jest wegetariańska, czyli bezmięsna. Śmiało możesz postawić na dodatek gotowanej piersi z kurczaka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
34.06
85.16
Białko (g)
1.29
3.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
5.45
13.63
Węglowodany przyswajalne (g)
4.51
11.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.94
2.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.07
2.68
Tłuszcze nasycone (g)
0.24
0.61
Tłuszcze nienasycone (g)
0.83
2.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.68
1.69
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.15
0.37
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
74.45
186.12
Witamina B6 (mg)
0.09
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina C (mg)
4.89
12.22
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina E (mg)
0.21
0.53
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Ryboflawina (mg)
0.11
0.28
Niacyna (mg)
1.14
2.86
Foliany (µg (mcg))
9.67
24.17
Beta karoten (µg (mcg))
735.21
1838.02

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
143.93
359.82
Potas (mg)
188.17
470.44
Wapń (mg)
8.04
20.10
Fosfor (mg)
35.45
88.62
Magnez (mg)
8.06
20.16
Żelazo (mg)
0.32
0.80
Cynk (mg)
0.22
0.54
Miedź (mg)
0.10
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiej zupy pieczarkowej 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkiej zupy pieczarkowej

Koszt składników
64.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Marchewka
180 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Ziemniaki późne
350 g
4 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.40
Za 350 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Pietruszka
30 g
1 garść
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 30 g
Koszt składników
64.00