Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Opublikowano: 20.01.2022 r., 23:35 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczna zupa z suszonych grzybów
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa grzybowa to bogactwo witamin, jeśli nie masz świeżych grzybów nic straconego. Poznaj mój przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów i przygotuj aromatyczny obiad.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Obsmażanie 40 min
142 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Suszone grzyby - 2 garści (120 g)
  • Ziemniaki późne - 2 sztuki (120 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 3 łyżki (30 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbek (20 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów krok po kroku

Suszone grzyby włóż do miski i zalej ciepłą wodą lub bulionem. Zostaw do napęcznienia.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj pokrojone warzywa i zalej bulionem. Gotuj do miękkości.

Następnie dodaj suszone grzyby, zagotuj całość. Zmiksuj do uzyskania gęstej konsystencji.

Zupę podawaj ze śmietaną.

Jak oceniasz przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób

Więcej informacji na temat zupy grzybowej z suszonych grzybów

Domowa zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny.

Dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Będziesz potrzebować jedynie grzyby, ziemniaki, marchewkę, czosnek, cebulę, mąkę pszenną, śmietankę.

Mój przepis powstaje na bulionie, możesz ją przygotować też na rosole. Zupa będzie wtedy bardziej aromatyczna.

Dzisiaj wykorzystamy wersję suszoną, zatem jak gotować grzyby suszone?

Wystarczy, że przełożysz je do miski i zalejesz ciepłą wodą lub bulionem.

Jeśli jesteś tuż po grzybobraniu, wykorzystaj grzyby świeże. Idealnie będą pasować takie grzyby jak: podgrzybki, maślaki, borowiki czy ogólnodostępne w każdym sklepie pieczarki.

Jeśli masz zamrożone grzyby z ostatnich zbiorów, śmiało wykorzystaj je.

Wiele osób unika grzybów, ponieważ boją się je zbierać na własną ręką, martwiąc się, że trafią na trujące odmiany. Wtedy możesz postawić na wersję kupną.

Grzyby są niskokaloryczne, w 100 g produktu mamy tylko 50 kcal.

Dodatkowo są bogate w błonnik, który działa jak szczotka, w naszych jelitach czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.

Niektóre z grzybów zawierają beta glukany, które są korzystne w walce z zaburzeniami lipidowymi. Grzyby to źródło białka, o dobrej przyswajalności.

Dokładnie, jak zrobić zupę grzybową opisuję krok po kroku nieco niżej.

Klasyczna zupa na wywarze jest pyszna w smaku, a dodatkowo będzie bogactwem witamin.

Zatem, na czym ugotować zupę grzybową? Jeśli, nie eliminujesz mięsa ze swojej diety, możesz postawić na wywar mięsny. Moja wersja jest wegetariańska, wywar powstał z warzyw.

Nasuwa się pytanie co do zupy grzybowej? Tak naprawdę możesz dodać, co zechcesz. Postaw na dużą ilość świeżych warzyw.

Na końcu dodaje do zupy odrobinę mąki, aby konsystencja była nieco bardziej gęsta.

Zupę podawaj ze śmietaną lub jogurtem greckim. Jeśli chcesz, aby zupa miała delikatne dodatki postaw na jogurt naturalny. Zupa będzie dobra z każdym dodatkiem, postaw na swój ulubiony. Dodatkowo możesz podawać ją z makaronem lub z łazankami. Może to będzie twoja nowa zupa wigilijna?

Alergeny w zupie grzybowej z suszonych grzybów

Lista alergenów dla zupy grzybowej z suszonych grzybów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

W przepisie na zupę grzybową z suszonych grzybów nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze zupy grzybowej z suszonych grzybów

na 100g gotowej potrawy

Śmietanę możesz zamienić na jogurt grecki lub naturalny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
57.07
142.66
Białko (g)
2.85
7.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
8.38
20.94
Węglowodany przyswajalne (g)
5.59
13.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.78
6.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.34
3.34
Tłuszcze nasycone (g)
0.70
1.75
Tłuszcze nienasycone (g)
0.64
1.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.44
1.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.19
0.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
73.82
184.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.18
7.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
727.32
1818.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
201.15
502.86
Potas (mg)
86.20
215.49
Brak danych dla: suszone grzyby, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
9.42
23.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.98
2.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy grzybowej z suszonych grzybów 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy grzybowej z suszonych grzybów

Koszt składników
91.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Suszone grzyby
120 g
2 garści
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 6
42.00
Za 120 g
Ziemniaki późne
120 g
2 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 120 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Śmietanka kremowa 30%
30 g
3 łyżki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
91.50