Zupa pieczarkowa fit

Opublikowano: 18.02.2022 r., 19:53 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zupa pieczarkowa fit
Zupa pieczarkowa fit
Szybka w przygotowaniu fit zupa pieczarkowa to idealny przepis dla Ciebie, jeśli liczysz kalorie, ale masz ochotę na pyszny obiad.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
54 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (20 g)
  • Pieczarki (500 g)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Marchewka 3 sztuki (160 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę pieczarkową fit krok po kroku

Oliwę z oliwek rozgrzej w garnku.

Krótko zeszkli drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Wrzuć obraną i pokrojoną w słupki marchewkę.

Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości.

Wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki, podgrzewaj na małym ogniu przez 20 minut.

Zupę podawaj bez śmietany, ale obficie posypaną pietruszką.

Jak oceniasz przepis na zupę pieczarkową fit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat zupy pieczarkowej fit

Szybka i smaczna zupa pieczarkowa fit to idealny pomysł na łatwy i prosty w przygotowaniu obiad, gdy liczysz kalorie, ale masz ochotę na zupę, która będzie pyszna w smaku.

Do przygotowania zupy będą potrzebne Ci podstawowe składniki, które dostaniesz w każdym sklepie. Postaw na sporą ilość warzyw takich jak: marchewka i świeże pieczarki. Dodatkowo bulion, drobno posiekana pietruszka, czosnek i cebula.

Zatem, jak zrobić fit zupę pieczarkową?

Poznaj mój prosty przepis.

W pierwszej kolejności rozgrzej oliwę z oliwek i krótko zeszklij drobno pokrojoną cebulę.

Następnie dodaj obrane i pokrojone w słupki marchewki, całość wymieszaj, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Zalej warzywa bulionem i gotuj na niewielkim ogniu. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.

Jeśli nie masz dobrego jakościowo bulionu pod ręką, zalej warzywa szklanką wody.

W tym czasie dokładnie umyj i pokrój w plasterki pieczarki. Dodaj je do zupy dopiero pod koniec gotowania. Gdy grzyby staną się miękkie, zupa będzie dobra do podania.

Jeśli chcesz, aby Twoja zupa była dietetyczna, nie dodawaj do niej śmietany ani nie zabielaj.

Postaw na dodatek świeżej, drobno posiekanej pietruszki.

Sam widzisz, jak prosty jest przepis na fit zupę pieczarkową. Zupa będzie najlepsza na obiad w ciągu zabieganego dnia, śmiało możesz przygotować ją w większej ilości, w ten sposób zaoszczędzisz dużo czasu. Warto łączyć dania obiadowe z dodatkiem pieczarek lub innych grzybów, ponieważ są one bogate w witaminy i składniki mineralne, a do tego należą do warzyw niskoenergetycznych. Pieczarki należą do najłagodniejszych grzybów dostępnych na rynku, dostarczają witaminy D, która w naszej szerokości geograficznej jest niedoborowa i większość Polaków powinna sięgać po suplementy diety lub leki z witaminą D. W pieczarkach znajdziemy takie minerały jak wapń, żelazo, magnez, sód czy cynk. Dodatkowo są one bogate w witaminy z grupy B, witaminę C i E.

Alergeny w zupie pieczarkowej fit

Lista alergenów dla zupy pieczarkowej fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy pieczarkowej fit

na 100g gotowej potrawy

Większość zup możesz przygotować w odchudzonej wersji, pod warunkiem, że nie dodasz do niej śmietany, a wywar nie będzie gotowany na tłustym mięsie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
21.62
54.04
Białko (g)
1.00
2.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
2.68
6.69
Węglowodany przyswajalne (g)
2.17
5.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
1.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.01
2.54
Tłuszcze nasycone (g)
0.24
0.59
Tłuszcze nienasycone (g)
0.78
1.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.64
1.61
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.14
0.34
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
65.91
164.78
Witamina B6 (mg)
0.05
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina C (mg)
1.72
4.30
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina E (mg)
0.17
0.44
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Ryboflawina (mg)
0.11
0.27
Niacyna (mg)
0.94
2.34
Foliany (µg (mcg))
5.87
14.67
Beta karoten (µg (mcg))
648.83
1622.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
199.27
498.17
Potas (mg)
113.63
284.07
Wapń (mg)
7.27
18.16
Fosfor (mg)
25.68
64.20
Magnez (mg)
4.10
10.24
Żelazo (mg)
0.20
0.49
Cynk (mg)
0.17
0.42
Miedź (mg)
0.08
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pieczarkowej fit 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy pieczarkowej fit

Koszt składników
78.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Marchewka
160 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Koszt składników
78.50