Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, rozmaryn
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Przepis na zupę pieczarkową na rosole krok po kroku

Warzywa obierz i pokrój na kawałki. Całość zalej 2 l wody i gotuj przez 30 minut.

Pieczarki pokrój w plasterki i dodaj do garnka, gotuj całość przez 15 minut.

Zupę dopraw do smaku i podawaj z natką pietruszki.

Zupa pieczarkowa na rosole z pietruszką.
Zupa pieczarkowa na rosole - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - zupa pieczarkowa na rosole

W skrócie
Kalorii w porcji
70 kcal
Wielkość
jednej porcji
201 g
Indeks glikemiczny
45

Wartości odżywcze zupę pieczarkową na rosole

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(201g)
Energia (kcal)
35.06
70.46
Białko (g)
2.23
4.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(201g)
Węglowodany (g)
7.13
14.33
Węglowodany przyswajalne (g)
5.20
10.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.93
3.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(201g)
Tłuszcz (g)
0.32
0.63
Tłuszcze nasycone (g)
0.16
0.32
Tłuszcze nienasycone (g)
0.16
0.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.04
0.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.24
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(201g)
Witamina A (µg (mcg))
116.89
234.95
Witamina B6 (mg)
0.11
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.04
Witamina C (mg)
12.75
25.63
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina E (mg)
0.25
0.50
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.15
Ryboflawina (mg)
0.23
0.45
Niacyna (mg)
2.14
4.30
Foliany (µg (mcg))
29.71
59.73
Beta karoten (µg (mcg))
1208.70
2429.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(201g)
Sód (mg)
24.88
50.01
Potas (mg)
314.63
632.41
Wapń (mg)
23.54
47.32
Fosfor (mg)
72.86
146.44
Magnez (mg)
15.08
30.31
Żelazo (mg)
0.79
1.59
Cynk (mg)
0.47
0.94
Miedź (mg)
0.20
0.40
Szacunkowy indeks glikemiczny zupę pieczarkową na rosole 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie pieczarkowej na rosole

Lista alergenów dla zupę pieczarkową na rosole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Więcej informacji na temat zupę pieczarkową na rosole

Zupa pieczarkowa na rosole to doskonała opcja na naprawdę smaczny obiad. Całość jest prosta, a naprawdę świetnie smakuje. Świetnie dopełniają ją świeże zioła. To dobra opcja na posiłek awaryjny sprawdzi się dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. To także opcja idealna dla miłośników niebanalnych kompozycji smakowych, gdyż ta niewątpliwie taka jest. Całość zabiera tylko kilka minut, a efekt jest zachwycający. Całość najlepiej dopełnić sporym dodatkiem natki pietruszki, która jest wspaniałym źródłem witaminy C.

Przepis na zupę pieczarkową na rosole jest niezwykle prosty, a przy tym naprawdę sycący. Dzięki temu świetnie sprawdzi się na codzienny obiad, nawet dla osób na diecie wegetariańskiej. Gdyż nie zawiera mięsa, a wciąż wspaniale smakuje i syci na długo. Ze względu na duży udział grzybów jest wspaniałym źródłem selenu. Grzyby, choć bardzo często niedoceniane, są naprawdę wartościowe. Dostarczają składników mineralnych, które ciężko jest znaleźć w innym pożywieniu. Warto, by stanowiły dość sporą część diety, dzięki temu korzystnie wpłyną na organizm. Dodatkowo wpływają one niezwykle korzystnie na aromat całego dania, dlatego ich dodatek sprawi, że całość będzie na pewno bardzo smakowitą opcją. Zupę można podawać także na kolację, bo jest również lekka.

To świetny pomysł na danie bardzo proste, ale jednak niezwykle smaczne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę pieczarkową na rosole, która będzie naprawdę aromatyczna, szybka i dobra dla zdrowia to ten prosty przepis będzie doskonałą inspiracją. To pyszna propozycja, która sprawdzi się na obiad. Idealnie komponuje się z makaronem. Przez to, że pieczarki nie są krojone drobno, ma bardzo mocny smak. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom grzybów. Zupa będzie dobrą opcją także dla dzieci, gdyż nie jest mocno doprawiona. Choć grzyby w diecie dzieci są kwestią dość kontrowersyjną, należy pamiętać, że zakaz ich spożywania dotyczy grzybów leśnych, te hodowlane, do których należą pieczarki, mogą pojawiać się w menu maluchów.

Szacunkowy koszt przygotowania zupę pieczarkową na rosole

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Seler korzeniowy
80 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
90 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 90 g
Natka pietruszki
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koszt składników
24.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na zupę pieczarkową na rosole
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób