Przepis na gulasz do placków po węgiersku krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek, patelnia, drewniana łyżka

Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę.

Marchewkę obierz, opłucz i pokrój w talarki.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki.

Bulion podgrzej w garnku.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć cebulę. Podsmażaj przez ok. 3-4 minuty. Następnie dodaj marchewkę i pieczarki. Całość smaż przez ok. 10-15 min, a potem przerzuć do garnka z bulionem.

Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż mięso. Gotowe mięso przełóż do garnka z resztą składników. Gotuj ok. 70 minut.

Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego oraz sól i pieprz według własnego uznania. Gotuj ok. 20 minut. Po tym czasie mięso powinno być już miękkie.

Tak przygotowany gulasz można umieścić na placku i podać z wybranymi dodatkami.

Gulasz do placków po węgiersku znajduje się na czarnym talerzu. Obok leżą pieczarki, czosnek oraz ścierka kuchenna.
Gulasz do placków po węgiersku
Koszt przygotowania dania
29.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
316 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
35

Gulasz do placków po węgiersku - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gulaszu do placków po węgiersku

Gulasz do placków po węgiersku nie jest trudny do przygotowania, ale warto pamiętać, że zrobienie takiej potrawy zajmuje nieco czasu. W zależności od wybranych przypraw i składników, danie można zrobić bardziej lub mniej ostre.

Jak zrobić gulasz po węgiersku? Przede wszystkim należy wybrać rodzaj mięsa, na jakim chcemy przygotować gulasz. Odpowiednia będzie zarówno wieprzowina, jak i wołowina. Do tego dania pasować będzie łopatka, a także polędwica. Wybrane mięso należy podsmażyć. Jeśli masz małą patelnię, mięso będzie trzeba podzielić na partie i smażyć je po kolei. Możesz też pokusić się na wegetariański gulasz, którym głównym składnikiem będą boczniaki.

Przepis na gulasz do placków ziemniaczanych możesz dowolnie modyfikować. Dobry będzie zarówno z marchewką, jak i papryką, boczkiem oraz pieczarkami. Jeśli zdecydujesz się na dodanie ziemniaków, to pamiętaj, że po obraniu ich ze skórki, należy je zalać zimną wodą, aby nie zrobiły się czarne przed dodaniem ich do gulaszu.

Zamiast koncentratu pomidorowego możesz też pokusić się na dodanie pomidorów. Możesz zdecydować się na świeże pomidory lub krojone pomidory bez skórki z puszki. Odpowiednim dodatkiem są także przyprawy takie jak: papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, chili. Gdyby okazało się, że gulasz nie zredukował się tak, jakbyśmy tego chcieli, to można go zagęścić dobrze wymieszaną mąką z wodą.

Do tego gulasz potrzebny jest placek. Wystarczą do tego: ziemniaki, mąka pszenna, jajka oraz olej (do smażenie). Ziemniaki starte na drobnych oczkach powinny odciec, a potem można połączyć je z mąką i jajkami. Taką masę trzeba dobrze wymieszać, a potem należy usmażyć placki na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gulasz należy umieścić w placku, ale można też nieco polać sosem po górze. Odpowiednim dodatkiem będzie śmietana.

Gulasz to idealny pomysł na pyszny obiad. Sos do placka po węgiersku jest czasochłonny, ale warto poświęcić chwilę, aby go przygotować. Możesz być pewien, że zadowoleni będą przede wszystkim ci, którzy lubią mięsne potrawy.

Wartości odżywcze gulaszu do placków po węgiersku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
90.47 kcal
316.66 kcal
Białko
5.19 g
18.15 g

Węglowodany w gulaszu do placków po węgiersku

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
2.21 g
7.74 g
Węglowodany przyswajalne
1.73 g
6.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.49 g
1.70 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
6.82 g
23.86 g
Tłuszcze nasycone
2.26 g
7.93 g
Tłuszcze nienasycone
4.55 g
15.93 g
Tłuszcze jednonasycone
3.44 g
12.05 g
Tłuszcze wielonasycone
1.11 g
3.87 g
Cholesterol
0.92 mg
3.23 mg
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gulasz do placków po węgiersku

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
38.78 µg (mcg)
135.72 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.69 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.84 mg
6.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.42 µg (mcg)
1.47 µg (mcg)
Witamina E
0.10 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.49 µg (mcg)
1.72 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.68 mg
5.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
5.89 µg (mcg)
20.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
384.90 µg (mcg)
1347.16 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gulasz do placków po węgiersku

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
192.82 mg
674.88 mg
Potas
179.43 mg
628.02 mg
Wapń
9.75 mg
34.11 mg
Fosfor
64.10 mg
224.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
8.53 mg
29.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.48 mg
1.66 mg
Cynk
0.81 mg
2.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu do placków po węgiersku 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu do placków po węgiersku

Lista alergenów dla gulaszu do placków po węgiersku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania gulaszu do placków po węgiersku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
400 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
9.71
Za 400 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
36 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 36 ml
Koncentrat pomidorowy
50 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Pieczarki
220 g
11 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 220 g
Marchewka
70 g
1 sztuka średnia
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Bulion drobiowy
750 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 g
Koszt składników
66.00
Jak oceniasz przepis na gulasz do placków po węgiersku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób