Tradycyjna zupa pieczarkowa

Opublikowano: 01.04.2022 r., 15:51 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna zupa pieczarkowa podana na białym talerzu.
Tradycyjna zupa pieczarkowa
Tradycyjna zupa pieczarkowa to coś dla prawdziwych miłośników klasycznej kuchni polskiej. Pyszne i delikatne pieczarki rozpływają się w niej, tworząc wspaniałą kompozycję.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
94 kcal
Kcal w porcji
268 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Pieczarki (400 g)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Śmietanka kremowa 36% (125 ml)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Cebula (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na tradycyjną zupę pieczarkową krok po kroku

W garnku rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim posiekaną drobno cebulę.

Pieczarki pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię, podsmaż, a następnie zalej całość bulionem.

Całość gotuj przez 30 minut.

Do zupy wlej śmietankę i dopraw ją do smaku.

Jak oceniasz przepis na tradycyjną zupę pieczarkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat tradycyjnej zupy pieczarkowej

Tradycyjna zupa pieczarkowa to coś dla prawdziwych miłośników klasycznej kuchni polskiej. Pyszne i delikatne pieczarki rozpływają się w niej, tworząc wspaniałą kompozycję smakową z dużą ilością ziół. To świetny pomysł na danie bardzo proste, ale jednak niezwykle smaczne.

Przepis na tradycyjną zupę pieczarkową to doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na obiad i nie tylko. Do jej zrobienia przyda się tylko duży garnek i kilka składników. Całość robi się na bazie bulionu, dlatego jej przygotowanie jest znacznie łatwiejsze. Można użyć wywaru warzywnego, dzięki czemu zupa będzie w pełni wegetariańska. Sprawdzi się także bulion mięsny, który wzmocni aromatyczność zupy i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Grzyby, choć bardzo często niedoceniane, są naprawdę wartościowe. Dostarczają składników mineralnych, które ciężko jest znaleźć w innym pożywieniu. Warto, by stanowiły dość sporą część diety, dzięki temu korzystnie wpłyną na organizm. Dodatkowo wpływają one niezwykle korzystnie na aromat całego dania, dlatego ich dodatek sprawi, że całość będzie na pewno bardzo smakowitą opcją. Ze względu na duży udział grzybów, ta zupa jest wspaniałym źródłem selenu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tradycyjną zupę pieczarkową, by była prosta, ale również pyszna, to en przepis sprawdzi się idealnie. Choć jest domowa i ze śmietaną, wcale nie zrujnuje diety. To dobra opcja nawet w trakcie odchudzania. To dobra opcja na posiłek awaryjny sprawdzi się dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. To także opcja idealna dla miłośników niebanalnych kompozycji smakowych, gdyż ta niewątpliwie taka jest. Całość zabiera tylko kilka minut, a efekt końcowy jest zachwycający. Zupa będzie dobrą opcją także dla dzieci, gdyż nie jest mocno doprawiona. Choć grzyby w diecie dzieci są kwestią dość kontrowersyjną, należy pamiętać, że zakaz ich spożywania dotyczy grzybów leśnych, te hodowlane, do których należą pieczarki, mogą pojawiać się w menu maluchów.

Alergeny w tradycyjnej zupie pieczarkowej

Lista alergenów dla tradycyjnej zupy pieczarkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze tradycyjnej zupy pieczarkowej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo składników mineralnych i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(268g)
Energia (kcal)
35.13
94.16
Białko (g)
0.91
2.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(268g)
Węglowodany (g)
1.87
5.02
Węglowodany przyswajalne (g)
1.61
4.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.27
0.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(268g)
Tłuszcz (g)
2.92
7.83
Tłuszcze nasycone (g)
2.30
6.16
Tłuszcze nienasycone (g)
0.62
1.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.52
1.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.10
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(268g)
Witamina A (µg (mcg))
8.41
22.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.02
2.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.10
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.76
2.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
4.07
10.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
77.85
208.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(268g)
Sód (mg)
208.61
559.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
79.59
213.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
3.55
9.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
19.53
52.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
2.85
7.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.15
0.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.13
0.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tradycyjnej zupy pieczarkowej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tradycyjnej zupy pieczarkowej

Koszt składników
81.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Śmietanka kremowa 36%
125 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 125 ml
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
81.00