Przepis na zupę pieczarkową z serkiem topionym krok po kroku

Składniki
  • Pieczarki 200 g
  • Ser topiony 200 g
  • bulion warzywny 500 ml 2 szklanki
  • Cebula 100 g 1 szt
  • Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną w kostkę cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj pokrojone w plasterki pieczarki.

Całość zalej bulionem i gotuj przez 20 minut. Dodaj serek topiony i gotuj kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Gotową zupę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym podana w miseczce i udekorowana ziołami.
zupa pieczarkowa z serkiem topionym
Koszt przygotowania dania
19.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
409 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
54

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie pieczarkowej z serkiem topionym

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym jest niezwykle smaczna, ale również bardzo ciekawa. Połączenie pieczarek topionego serka sprawdza się idealnie. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, a dzięki kremowej formule rozpieszcza kubki smakowe i nie potrzebuje wielu dodatków. Zupa wspaniale komponuje się z grzankami, ale równie dobrze można ją zjadać bez niczego. Ma w sobie mnóstwo pysznych i miękkich pieczarek.

Przepis na zupę pieczarkową z serkiem topionym jest niezwykle nieskomplikowany, dzięki czemu jej zrobienie zajmuje mało czasu. To dobra opcja na posiłek awaryjny, sprawdzi się dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. To także opcja idealna dla miłośników niebanalnych kompozycji smakowych, gdyż ta niewątpliwie taka jest. Całość zabiera tylko kilka minut, a efekt końcowy jest zachwycający.

To pyszna opcja, która sprawdzi się na co dzień, ale również od święta. Danie jest sycące, odżywcze i naprawdę wspaniałe. Świetnie sprawdzi się dla początkujących kucharzy, gdyż zawsze się udaje, a cały proces jest bardzo łatwy.

To dobra opcja także dla osób na diecie wegetariańskiej, gdyż nie zawiera mięsa, a wciąż wspaniale smakuje i syci na długo. Ze względu na duży udział grzybów jest wspaniałym źródłem selenu. Grzyby, choć bardzo często niedoceniane, są naprawdę wartościowe. Dostarczają składników mineralnych, które ciężko jest znaleźć w innym pożywieniu. Warto, by stanowiły dość sporą część diety, dzięki temu korzystnie wpłyną na organizm. Dodatkowo, wpływają one niezwykle korzystnie na aromat całego dania, dlatego ich dodatek sprawi, że całość będzie na pewno bardzo smakowitą opcją.

To danie wspaniale sprawdza się na obiad, gdyż jest sycące. Zupę można podawać także na kolację, bo jest również lekka.

To świetny pomysł na danie bardzo proste, ale jednak niezwykle smaczne. To dobra alternatywa dla tradycyjnej zupy grzybowej, gdyż w tej wersji została wzbogacona o pyszny ser topiony, który dodaje jej lepszego smaku i poprawia jej konsystencję.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę pieczarkową z serkiem topionym, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu, gdyż jest łatwy, ale bardzo efektowny.

Wartości odżywcze zupy pieczarkowej z serkiem topionym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (258g)
Energia (kalorie)
158.66 kcal
409.34 kcal
Białko
2.94 g
7.59 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w zupie pieczarkowej z serkiem topionym

Na 100g
Na porcję (258g)
Węglowodany
18.17 g
46.89 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
16.86 g
43.51 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (258g)
Tłuszcz
8.58 g
22.13 g
Tłuszcze nasycone
4.34 g
11.19 g
Tłuszcze nienasycone
4.24 g
10.93 g
Tłuszcze jednonasycone
3.70 g
9.55 g

Witaminy w przepisie na zupę pieczarkową z serkiem topionym

Na 100g
Na porcję (258g)
Witamina B6
0.17 mg
0.45 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.16 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.15 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.93 mg
2.40 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę pieczarkową z serkiem topionym

Na 100g
Na porcję (258g)
Sód
239.48 mg
617.85 mg
Potas
239.35 mg
617.52 mg
Wapń
30.13 mg
77.73 mg
Fosfor
54.56 mg
140.77 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
15.24 mg
39.33 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.55 mg
1.43 mg
Cynk
0.23 mg
0.61 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.13 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pieczarkowej z serkiem topionym 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie pieczarkowej z serkiem topionym

Lista alergenów dla zupy pieczarkowej z serkiem topionym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser topiony
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania zupy pieczarkowej z serkiem topionym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
200 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Ser topiony
200 g
4.00
Za 130,0 g
Liczba opakowań 2
6.15
Za 200 g
bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Liczba porcji:
Razem
51.00
Łączny koszt
19.37
Jak oceniasz przepis na zupę pieczarkową z serkiem topionym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób