Zupa krem z pieczarek

Opublikowano: 16.04.2021 r., 12:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
W  białej misce znajduje się zupa krem z pieczarek. Na jej wierzchu leżą podsmażone kawałki pieczarek. Dookoła miski leżą pokrojone pieczarki oraz materiał. Całość znajduje się na drewnianym stole.
Zupa krem z pieczarek
Zupa krem z pieczarek to pyszne danie o kremowej i aksamitnej konsystencji - to wszystko za sprawą dodatku serka topionego. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu!
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
356 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Pieczarki 10 średnich sztuk (300 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Bulion drobiowy (750 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Masło (20 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (50 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
  • Groszek ptysiowy (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała, blender

Przepis na zupę krem z pieczarek krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Pieczarki obierz i pokrój w ósemki.

Na oleju podsmaż cebulę i pieczarki.

W garnku roztop masło, dodaj mąkę i delikatnie zarumień ją.

Do garnka z mąką dodaj zimny wywar drobiowy i energicznie mieszaj do momentu pozbycia się grudek z mąki.

Następnie dodaj do zupy podsmażoną cebulę i pieczarki.

Całość gotuj około 30 minut. Po tym czasie zupę zblenduj na gładki krem.

Do kremu z pieczarek dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Zupę podawaj od razu po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na zupę krem z pieczarek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat zupy kremu z pieczarek

Zupa krem z pieczarek to doskonały wybór na fit obiad. Zupę krem możesz podać z ugotowanym makaronem, z groszkiem ptysiowym, z grzankami lub z serkiem topionym (jednak jego dodatek nie powinien być duży, aby nie zdominował smaku zupy). W dalszej części dowiesz się jak zrobić ten pyszny krem z pieczarek na rosole. Przepis na zupę krem z pieczarek jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania tej pysznej zupy to pieczarki, cebula, bulion drobiowy, olej rzepakowy, masło, mąka pszenna, śmietanka 30% tłuszczu, groszek ptysiowy oraz przyprawy (sól i pieprz).

Pieczarki są najbardziej popularnymi grzybami uprawianymi na całym świecie. Grzyby te są produktem niskokalorycznym i w głównej mierze składają się z wody - dlatego warto je włączyć do swojej diety. Są one źródłem witamin z grupy B, witaminy C, witaminy D, lektyny oraz tyrozynazy. Lektyny wykazują działanie przeciwnowotworowe a tyrozynaza jest białkiem, które chroni DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Dodatek cebuli do zupy dodatkowo podnosi jej wartość odżywczą. Cebula jest źródłem witaminy C, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, białka, kwercetyny oraz flawonoidów. Włączenie cebuli do swojej diety może zapobiegać rozwojowi wielu chorób, np. wrzodów żołądka, miażdżycy, chorobie sercowo-naczyniowej, nadciśnieniu, osteoporozie, nowotworom oraz może łagodzi mdłości.

Dodatek groszku ptysiowego do zupy nada charakterystyczny smak oraz sprawi, że zupa będzie miała dodatek chrupki, co dodatkowo zaciekawi osoby próbujące jej po raz pierwszy. Groszek ptysiowy jest popularnym wypiekiem z ciasta parzonego w kształcie ziaren ciecierzycy w krajach Europy Środkowej. Stanowi idealny dodatek do zup oraz deserów.

Podsumowując zupa krem z pieczarek to doskonały wybór na fit obiad rodzinny. Świetnie smakuje z wieloma dodatkami, dlatego stanowi doskonałą bazę pod wiele pysznych obiadów. Zupę najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu, ponieważ wtedy będzie najsmaczniejsza.

Alergeny w zupie kremie z pieczarek

Lista alergenów dla zupy kremu z pieczarek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Groszek ptysiowy

Wartości odżywcze zupy kremu z pieczarek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
109.54
356.01
Białko (g)
3.06
9.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
10.24
33.28
Węglowodany przyswajalne (g)
9.97
32.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.27
0.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
6.40
20.81
Tłuszcze nasycone (g)
3.13
10.18
Tłuszcze nienasycone (g)
3.27
10.63
Cholesterol (mg)
4.03
13.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
271.02
880.82
Potas (mg)
118.04
383.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
4.50
14.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.72
2.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy kremu z pieczarek 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy kremu z pieczarek

Koszt składników
66.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
300 g
10 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Bulion drobiowy
750 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Mąka pszenna typ 550
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Groszek ptysiowy
150 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
9.38
Za 150 g
Koszt składników
66.00