Przepis na zupę z pulpetami krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek

Olej rozgrzej na patelni, wrzuć stare na tarce warzywa.

Dodaj pokrojone pieczarki, krótko podsmaż.

Całość zalej bulionem i gotuj na niewielkim ogniu.

Mięso rozgnieć widelcem i wymieszaj, dopraw do smaku i wbij jajko.

Uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej i usmaż klopsy na patelni.

Po chwili do zupy dodaj usmażone klopsiki i gotuj na niewielkim ogniu.

Na końcu dodaj śmietanę i zabiel całość.

zupa z pulpetami
Zupa z pulpetami
Koszt przygotowania dania
37.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
185 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
50

Zupa z pulpetami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie z pulpetami

Pyszna pieczarkowa zupa z pulpetami to idealny pomysł na łatwy i prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Moja wersja zawiera gluten przez dodatek bułki tartej do klopsów, jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, możesz pomiąć ten składnik.

Klopsy powstały z chudego gatunku mięsa, zdecydowałam się na mięso z indyka, idealnie będzie pasować też kurczak.

Do przygotowania zupy będą potrzebne Ci podstawowe składniki, które dostaniesz w każdym sklepie. Postaw na świeże pieczarki, bulion, drobno posiekaną pietruszkę, mięso, śmietanę i cebulę. Zupa jest sycząca i smaczna, a dodatkowo łatwa w przygotowaniu.

Zatem, jak zrobić zupę z pulpetami?

Poznaj mój prosty przepis idealny na obiad.

W pierwszej kolejności bulion wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj, następnie dodaj pokrojoną marchewkę i cebulę. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.

W tym czasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i krótko podsmaż pieczarki.

Grzyby dodaj do garnka z pozostałymi składnikami.

W tym czasie przygotujemy klopsiki, wystarczy, że mięso wymieszasz z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Uformuj niewielkie klopsy i krótko obsmaż na patelni.

Następnie dodaj ostrożnie mięso do zupy i podgrzewaj.

Jeśli chcesz, aby Twoja zupa była dietetyczna, nie dodawaj do niej śmietany ani nie zabielaj.

Postaw na dodatek świeżej, drobno posiekanej pietruszki.

Sam widzisz, jak prosty jest przepis na zupę pieczarkową z klopsikami z mięsa mielonego. Zupa będzie sycąca i dobra na obiad w ciągu zabieganego dnia, śmiało możesz przygotować ją w większej ilości, w ten sposób zaoszczędzisz dużo czasu. Warto łączyć dania obiadowe z dodatkiem pieczarek lub innych grzybów, ponieważ są one bogate w witaminy i składniki mineralne, a do tego należą do warzyw niskoenergetycznych. Pieczarki należą do najłagodniejszych grzybów dostępnych na rynku, dostarczają witaminy D, która w naszej szerokości geograficznej jest niedoborowa i większość Polaków powinna sięgać po suplementy diety lub leki z witaminą D. W pieczarkach znajdziemy takie minerały jak wapń, żelazo, magnez, sód czy cynk.

Wartości odżywcze zupy z pulpetami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
74.39 kcal
185.97 kcal
Białko
5.30 g
13.26 g

Węglowodany w zupie z pulpetami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
6.20 g
15.51 g
Węglowodany przyswajalne
5.53 g
13.81 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.68 g
1.70 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
3.29 g
8.23 g
Tłuszcze nasycone
1.10 g
2.76 g
Tłuszcze nienasycone
2.19 g
5.47 g
Tłuszcze jednonasycone
1.46 g
3.66 g
Tłuszcze wielonasycone
0.72 g
1.81 g
Cholesterol
26.52 mg
66.29 mg

Witaminy w przepisie na zupę z pulpetami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
54.07 µg (mcg)
135.18 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.72 mg
4.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.05 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso mielone z kurczaka.
czytaj dalej
Witamina E
0.20 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
5.05 µg (mcg)
12.63 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.18 mg
5.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
13.84 µg (mcg)
34.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
490.28 µg (mcg)
1225.71 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę z pulpetami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
178.49 mg
446.23 mg
Potas
210.59 mg
526.47 mg
Wapń
20.22 mg
50.56 mg
Fosfor
70.05 mg
175.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
10.95 mg
27.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.67 mg
1.68 mg
Cynk
0.53 mg
1.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z pulpetami 50
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie z pulpetami

Lista alergenów dla zupy z pulpetami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania zupy z pulpetami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Mięso mielone z kurczaka
500 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Por
100 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Śmietana 18%
30 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Koszt składników
77.50
Jak oceniasz przepis na zupę z pulpetami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób