Zupa z suszonych grzybów

Opublikowano: 15.10.2022 r., 20:54 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zupa z suszonych grzybów
Zupa z suszonych grzybów
Zupa z suszonych grzybów to pyszne i aromatyczne danie, które zadziała rozgrzewająco. Sprawdzi się idealnie w okresie jesienno-zimowym.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
117 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Suszone grzyby 1/2 szklanki (125 g)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Marchewka 2 sztuki (120 g)
  • Ziemniaki późne 2 sztuki (120 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę z suszonych grzybów krok po kroku

Grzyby przełóż do miski, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc.

Do większego garnka wlej olej i zeszklij drobno pokrojoną cebulę.

Dodaj obrane i pokrojone warzywa, krótko podsmaż.

Wlej bulion i gotuj przez 20 minut. Dodaj grzyby.

Gdy zupa się zagotuje, zmniejsz ogień i dodaj śmietanę.

Jak oceniasz przepis na zupę z suszonych grzybów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat zupy z suszonych grzybów

Domowa zupa z suszonych grzybów to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny.

Dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na zupę z suszonych grzybów. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Będziesz potrzebować jedynie grzyby, ziemniaki, marchewkę, czosnek, cebulę, mąkę pszenną, śmietankę.

Mój przepis powstaje na bulionie, możesz ją przygotować też na rosole. Zupa będzie wtedy bardziej aromatyczna.

Dzisiaj wykorzystamy wersję suszoną, zatem jak zrobić zupę z suszonych grzybów?

Wystarczy, że przełożysz je do miski i zalejesz ciepłą wodą lub bulionem.

Jeśli jesteś tuż po grzybobraniu, wykorzystaj grzyby świeże. Idealnie będą pasować takie grzyby jak: podgrzybki, maślaki, borowiki czy ogólnodostępne w każdym sklepie pieczarki.

Jeśli masz zamrożone grzyby z ostatnich zbiorów, śmiało wykorzystaj je.

Wiele osób unika grzybów, ponieważ boją się je zbierać na własną ręką, martwiąc się, że trafią na trujące odmiany. Wtedy możesz postawić na wersję kupną.

Grzyby są niskokaloryczne, w 100 g produktu mamy tylko 50 kcal.

Dodatkowo są bogate w błonnik, który działa jak szczotka w naszych jelitach, czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.

Niektóre z grzybów zawierają beta glukany, które są korzystne w walce z zaburzeniami lipidowymi. Grzyby to źródło białka, o dobrej przyswajalności.

Dokładnie, jak zrobić zupę grzybową opisuję krok po kroku nieco niżej.

Klasyczna zupa na wywarze jest pyszna w smaku, a dodatkowo będzie bogactwem witamin.

Zatem, na czym ugotować zupę grzybową? Jeśli, nie eliminujesz mięsa ze swojej diety, możesz postawić na wywar mięsny. Moja wersja jest wegetariańska, wywar powstał z warzyw.

Nasuwa się pytanie co do zupy grzybowej? Tak naprawdę możesz dodać, co zechcesz. Postaw na dużą ilość świeżych warzyw.

Na końcu dodaje do zupy odrobinę mąki, aby konsystencja była nieco bardziej gęsta.

Zupę podawaj ze śmietaną lub jogurtem greckim. Jeśli chcesz, aby zupa miała delikatne dodatki postaw na jogurt naturalny. Zupa będzie smaczna z każdym dodatkiem, postaw na swój ulubiony. Dodatkowo możesz podawać ją z makaronem lub z łazankami. Może to będzie twoja nowa świąteczna zupa wigilijna?

Alergeny w zupie z suszonych grzybów

Lista alergenów dla zupy z suszonych grzybów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze zupy z suszonych grzybów

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować zupę ze świeżych grzybów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
46.95
117.36
Białko (g)
2.22
5.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
6.38
15.94
Węglowodany przyswajalne (g)
4.22
10.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.16
5.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.37
3.43
Tłuszcze nasycone (g)
0.43
1.07
Tłuszcze nienasycone (g)
0.95
2.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.67
1.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.28
0.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
58.95
147.38
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.20
5.50
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
579.01
1447.53
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
226.13
565.34
Potas (mg)
66.08
165.21
Brak danych dla: suszone grzyby, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
6.08
15.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.76
1.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z suszonych grzybów 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z suszonych grzybów

Koszt składników
110.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone grzyby
125 g
1/2 szklanki
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 7
43.75
Za 125 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Ziemniaki późne
120 g
2 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 120 g
Śmietanka kremowa 30%
20 g
2 łyżki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 20 g
Koszt składników
110.50