Przepis na zupę ze świeżych grzybów krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W dużym garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Dodaj do niej opłukane i podzielone na mniejsze kawałki grzyby. Następnie wrzuć na patelnię obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Całość zalej bulionem. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Gotuj zupę przez 30 minut do pełnej miękkości ziemniaków.

Odrobinę zupy przelej do miseczki i dodaj do niej jogurt. Całość wymieszaj i wlej do garnka z zupą. Poczekaj aż zupa zagotuje się.

Gotową zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Zupa ze świeżych grzybów podana w eleganckiej miseczce.
zupa ze świeżych grzybów
Koszt przygotowania dania
64.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
78 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
35

Zupa ze świeżych grzybów - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie ze świeżych grzybów

Zupa ze świeżych grzybów to wspaniała opcja na naprawdę aromatyczny posiłek, który idealnie sprawdzi się na co dzień. Zupa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu, a ze względu na dużą ilość grzybów i ziemniaków jest bardzo smaczna i sycąca. To naprawdę dobry wybór na rozgrzewające jesienne danie, które można przygotować w kilka chwil. Całość smakuje po prostu fantastycznie, zwłaszcza z niewielkim dodatkiem gęstego jogurtu. Zupę można również podawać z grzankami czosnkowymi z piekarnika. To naprawdę smaczna zupa grzybowa, która sprawdzi się na posiłek dla całej rodziny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę ze świeżych grzybów, która będzie smaczna, zdrowa i sycąca ten przepis sprawdzi się idealnie. Jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale również bardzo szybka. Do jej przygotowania wystarczy tylko minut. A efekt końcowy zaskakuje wspaniałym smakiem, aromatem i wyglądem. Jej wykonanie jest niezwykle proste, więc będzie idealnym wyborem dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu, albo nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni.

Głównym składnikiem tej zupy są grzyby leśne, które nadają jej charakterystycznego smaku i aromatu. Do tej zupy świetnie nadadzą się zwłaszcza borowiki czy maślaki. To grzyby o wyjątkowym smaku, dzięki którym to danie nabiera zupełnie nowego wymiaru. Całość połączona z pysznym bulionem i śmietanką tworzy naprawdę fantastyczne danie. Najlepiej używać do przygotowania tej zupy grzybów świeżych, gdyż to właśnie one są najbardziej aromatyczne. Dlatego ta zupa najlepiej sprawdzi się zwłaszcza w sezonie jesiennym. Poza sezonem można przygotować ją również na bazie grzybów mrożonych, całość będzie smakowała podobnie.

Przepis na zupę ze świeżych grzybów jest bardzo prosty, więc spokojnie mogą z niego skorzystać osoby, które przygotowują ją po raz pierwszy. Na pewno się nie zawiodą, gdyż wychodzi naprawdę smaczna, aksamitna i kremowa. To świetny wybór na pyszny posiłek dla całej rodziny. Ten sprawdzony przepis, dzięki któremu powstaje najlepsza domowa zupa grzybowa, obok której ciężko jest przejść obojętnie.

Wartości odżywcze zupy ze świeżych grzybów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(410g)
Energia (kalorie)
19.13 kcal
78.43 kcal
Białko
1.31 g
5.38 g

Węglowodany w zupie ze świeżych grzybów

Na 100g
Na porcję
(410g)
Węglowodany
3.30 g
13.53 g
Węglowodany przyswajalne
2.80 g
11.49 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(410g)
Tłuszcz
0.31 g
1.26 g
Tłuszcze nasycone
0.20 g
0.83 g
Tłuszcze nienasycone
0.10 g
0.43 g

Witaminy w przepisie na zupę ze świeżych grzybów

Na 100g
Na porcję
(410g)
Tiamina
0.04 mg
0.17 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.46 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna
1.04 mg
4.27 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę ze świeżych grzybów

Na 100g
Na porcję
(410g)
Sód
182.78 mg
749.42 mg
Potas
131.14 mg
537.69 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
6.83 mg
28.01 mg
Fosfor
28.84 mg
118.24 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez
5.17 mg
21.19 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo
0.24 mg
0.97 mg
Cynk
0.18 mg
0.73 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.39 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy ze świeżych grzybów 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie ze świeżych grzybów

Lista alergenów dla zupy ze świeżych grzybów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania zupy ze świeżych grzybów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
600 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
30.00
Za 600 g
Ziemniaki późne
210 g
3 szt
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 210 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Jogurt grecki 0% tłuszczu
50 ml
2 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.61
Za 50 ml
Masło
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Liczba porcji:
Koszt składników
106.20
Jak oceniasz przepis na zupę ze świeżych grzybów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób