Krem z kurek
Opublikowano: 21.01.2022 r.
Przedstawiamy przepis na krem z kurek. Pyszna, sycąca zupa z grzankami to zawsze świetny pomysł na obiad.
Składniki dla 8 porcji:
- Kurki świeże - 700 g
- Cebula - 100 g
- Ziemniaki średnie - 100 g
- Marchewka - 100 g
- Pietruszka - 100 g
- Seler korzeniowy - 50 g
- Masło - 30 g
- Mascarpone - 50 g
- Chleb pszenny - 200 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn, czosnek granulowany
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, blender, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, sitko
Przepis krok po kroku
- Kurki dokładnie oczyść pod bieżącą wodą.
- Obierz i umyj cebulę, ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera.
- Wszystkie warzywa pokrój w kostkę.
- W garnku z grubym dnem rozpuść masło. Podsmaż na nim cebulę pokrojoną w kostkę i 2 przeciśnięte przez praskę czosnek.
- Gdy cebula się zeszkli wrzuć kurki. Smaż razem około 3 minuty.
- Po tym czasie dodaj wszystkie warzywa i wlej bulion. Dorzuć 3 liście laurowe i 5 kulek ziela angielskiego.
- Gotuj około 25 minut.
- W tym czasie pokrój pieczywo w kostkę. Wymieszaj z oliwą, łyżeczką czosnku granulowanego, rozmarynu i szczyptą soli. Grzanki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz w 170 stopniach przez 10 minut.
- Z zupy wyciągnij liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj mascarpone i zblenduj na gładki krem.
- Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj około pół szklanki wody.
- Podawaj zupę posypaną grzankami.
Komentarz dietetyka
W 100 g kurek znajdziemy tylko 35 kcal, z czego aż 4 g będzie stanowił błonnik.