Zupa kurkowa

Opublikowano: 17.04.2021 r., 14:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa kurkowa znajduje się w brązowej bulionówce. Krem udekorowany jest całymi kurkami oraz listkami pietruszki oraz koperku. Bulionówka znajduje się na drewnianym stole, na którym leżą surowe kurki oraz gałązki paproci.
Zupa kurkowa
Wypróbuj przepisu na przepyszną zupę kurkową. To doskonałe danie najlepiej smakuje ze świeżymi grzybami. Koniecznie włącz przepis na tą smaczną zupę do swojego jadłospisu.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
600 kcal
Kcal w porcji
675 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Kurki świeże (200 g)
  • Ziemniaki późne 2 małe sztuki (150 g)
  • Bulion drobiowy (750 g)
  • Serek topiony śmietankowy (100 g)
  • Masło (20 g)
  • Makaron świderki (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, blender

Przepis na zupę kurkową krok po kroku

Kurki umyj, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle.

Bulion podgrzej w garnku, dodaj do niego kurki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość gotuj około 15 minut.

Następnie dodaj serek i mieszaj aż całkowicie się roztopi.

Zupę zblenduj na gładki krem.

Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź i przepłucz pod bieżącą wodą.

Gotową zupę krem z kurek podawaj z ugotowanym makaronem.

Jak oceniasz przepis na zupę kurkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat zupy kurkowej

Zupa kurkowa fit to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakuje w sezonie dojrzewania kurek, gdy użyjesz świeżych grzybów, jednak możesz przygotować ją przez cały rok z mrożonych kurek. Przepis na zupę kurkową jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Krem kurkowy z ziemniakami i makaronem ugotujesz w zaledwie 40 minut. Produkty spożywcze, która są Tobie niezbędne to kurki świeże, ziemniaki, bulion drobiowy, śmietankowy serek topiony, masło, makaron oraz przyprawy (sól i pieprz). Użycie serka topionego do przygotowania zupy kurkowej nada aksamitną i kremową konsystencję daniu. Aby wzbogacić zupę w błonnik pokarmowy najlepiej użyć makaronu pełnoziarnistego. Błonnik pokarmowy wpływa bowiem na zachowanie dłuższego uczucia sytości po spożytym posiłku.

Zupa kurkowa z makaronem to potrawa, która dostarczy nam dużych ilości składników mineralnych i witamin. Kurki są grzybami, które pojawiają się już w czerwcu i możemy znaleźć je w lasach aż do października. Grzyby te najszybciej owocują w ciepłe i wilgotne dni. W kurkach znajdziemy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, witaminę A, E, C, PP, B1 oraz B2. Grzyby te zawierają w swoim składzie prawie 90% wody, dlatego są zaliczane do grupy produktów niskokalorycznych. W kurkach obecny jest także beta-karoten, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. W grzybach tych występuje duża ilość miedzi, która odpowiada za aktywność wielu enzymów, które uczestniczą w procesach warunkujących życie.

Podsumowując zupa kurkowa z serkiem topionym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakuje na ciepło, dlatego podawaj ją bezpośrednio po przygotowaniu. Z przepisu można korzystać przez cały rok, używając kurek mrożonych, jednak zupa krem najlepiej smakuje w sezonie dojrzewania tych grzybów. Możesz zrezygnować z dodatku serka topionego, aby zupa była mniej kaloryczna - jest to szczególnie ważne w diecie redukcyjnej.

Alergeny w zupie kurkowej

Lista alergenów dla zupy kurkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek topiony śmietankowy
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki

Wartości odżywcze zupy kurkowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(675g)
Energia (kcal)
89.01
600.80
Białko (g)
2.75
18.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(675g)
Węglowodany (g)
11.59
78.26
Węglowodany przyswajalne (g)
10.46
70.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
7.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(675g)
Tłuszcz (g)
3.64
24.56
Tłuszcze nasycone (g)
2.49
16.80
Tłuszcze nienasycone (g)
1.15
7.77
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.96
6.48
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.19
1.28
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
10.80
72.92
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(675g)
Witamina A (µg (mcg))
32.03
216.20
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.38
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.29
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.16
14.56
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.81
5.47
Witamina E (mg)
0.13
0.84
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
31.69
213.93
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.23
Ryboflawina (mg)
0.09
0.60
Niacyna (mg)
1.09
7.36
Foliany (µg (mcg))
4.82
32.57
Beta karoten (µg (mcg))
4.35
29.36
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(675g)
Sód (mg)
237.72
1604.58
Potas (mg)
163.20
1101.58
Wapń (mg)
13.53
91.30
Fosfor (mg)
44.44
299.96
Magnez (mg)
11.23
75.83
Żelazo (mg)
0.86
5.80
Cynk (mg)
0.37
2.48
Miedź (mg)
0.11
0.73
Mangan (mg)
0.17
1.15
Brak danych dla: serek topiony śmietankowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy kurkowej 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy kurkowej

Koszt składników
73.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurki świeże
200 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Ziemniaki późne
150 g
2 małe sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 150 g
Bulion drobiowy
750 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 g
Serek topiony śmietankowy
100 g
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
2.92
Za 100 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Makaron świderki
150 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Koszt składników
73.80