Letni obiad

letni obiad

Kiedy nadchodzą ciepłe, letnie dni, apetyt często się zmienia. U wielu ludzi znacznie zmniejsza się zapotrzebowanie na wysokokaloryczne potrawy. Większość z nas w tym czasie stawia na lekkostrawne i orzeźwiające posiłki. Jednym z najlepszych sposobów na zaspokojenie tych potrzeb jest letni obiad. Lekkie danie na obiad warto zjeść w ogrodzie, na tarasie czy balkonie – wówczas smakuje jeszcze lepiej. Wśród lekkostrawnych potraw na lato znajdziemy nie tylko zupy i sałatki, ale też inne smaczne posiłki.

Letni obiad – poznaj najlepsze pomysły na szybki letni obiad

Lekki obiad to najlepsze rozwiązanie na letni posiłek dla całej rodziny. Wbrew pozorom przepisy na letnie obiady są bardzo proste. Do ich przygotowania zwykle potrzeba kilku, maksymalnie kilkunastu składników. Potrawy na lato są nie tylko łatwe do przygotowania, ale też smaczne i stosunkowo tanie. Jak zrobić szybkie i dobre letnie obiady? Które składniki będą najlepsze? Sprawdź, co zrobić na letni obiad i dowiedz się, dlaczego warto postawić na lekkie posiłki latem.

Dlaczego warto zjeść lekki obiad latem?

Latem warto przygotować nie tylko pyszne, ale też lekkie obiady dla całej rodziny. Zaleca się od czasu do czasu zjeść lekkostrawne posiłki, zwłaszcza że latem przynoszą duże odświeżenie i zapewniają świetne nawodnienie. Letni obiad może składać się m.in. z warzyw i owoców, a także innych lekkich produktów spożywczych. Składniki na posiłek powinny być dobre, ale też bogate w wodę, witaminy i minerały pomagające utrzymać odpowiednie nawodnienie organizmu. Przyrządzenie letniego obiadu będzie świetnym sposobem na uzupełnienie płynów. Dzięki niemu można zapobiec odwodnieniu, które w okresie letnim bywa dość powszechnym problemem. Warto dodać, że letnie obiady są cennym źródłem witamin i minerałów. W okresie letnim dostępne są bowiem warzywa i owoce, które są pełne właściwości odżywczych. Można więc dodawać do obiadu składniki, które będą najlepiej wspierać układ odpornościowy. Powinny też poprawić samopoczucie i dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Warto łączyć ze sobą niektóre warzywa i owoce, aby naturalnie podnieść odporność organizmu.

Warto dodać, że letnie obiady są nie tylko pyszne, ale też lekkostrawne. Zwykle są lżejsze niż obiady spożywane np. jesienią czy zimą. Ciężkie obiady są smaczne, ale potrafią wywoływać czucie ciężkości, dyskomfortu i senności. Lekkie dania na letni obiad są znacznie lepiej trawione przez organizm, co umożliwia cieszyć się energią i komfortem przez resztę dnia. W dodatku owoce, warzywa i zioła latem oferują niekończące się możliwości tworzenia zupełnie nowych rzeczy w kuchni. Z sezonowych produktów spożywczych można zrobić m.in. grillowane warzywa, owocowe smoothie, a także szybkie potrawy. Sezon letni to wręcz idealny czas do odkrywania zupełnie nowych smaków i łączenia ze sobą nietuzinkowych produktów spożywczych. Sprawia to, że jedzenie smakuje jeszcze lepiej.

Latem najsmaczniejsze są oczywiście owoce – to prawdziwy skarb sezonu. Z soczystych truskawek czy jagód można zrobić smaczny farsz do pierogów. Wyśmienicie smakuje też m.in. zupa owocowa. Wraz z owocami dostarczyć można do organizmu wielu korzyści cennych dla zdrowia. Warto dodać, że owoce bogate są w przeciwutleniacze, witaminy, błonnik i wodę, co pozwala utrzymywać organizm w odpowiedniej kondycji. Jeśli szukasz idealnego pomysłu na letni obiad, koniecznie włącz do niego owoce i sezonowe warzywa. W ten sposób dostarczysz cennych składników odżywczych i nawodnisz organizm, ale też będziesz cieszyć się wspaniałym smakiem sezonowych produktów. Lekkie letnie dania pozwalają eksperymentować w kuchni i poznawać zupełnie nowe smaki. Dlatego warto od czasu do czasu przygotować z nich obiad, aby się nim delektować i czerpać cenne składniki odżywcze.

Pierogi z truskawkami – pomysł na łatwe danie obiadowe

Zastanawiasz się, co zrobić na letni obiad? Doskonałym pomysłem są pierogi z truskawkami. Domowe pierogi od lat goszczą na naszych stołach. W wersji z owocami najlepiej smakują jednak latem – wtedy, gdy trwa sezon na truskawki czy jagody. Co ważne, większość ludzi jest w stanie przygotować danie samodzielnie, gdyż nie jest zbyt skomplikowane. Dlaczego warto jeść pierogi z truskawkami? Otóż sezonowe owoce są słodkie i świetnie komponują się z delikatnym ciastem na pierogi. Truskawki są też bogate w witaminę C, więc ich spożywanie może wspomóc układ odpornościowy. Poza tym pierogi z truskawkami można spożywać na wiele różnych sposobów. Mogą być nie tylko obiadem, ale też smaczną przystawką lub deserem. Można je serwować na ciepło lub zimno – świetnie smakują zarówno świeżo wyjęte z wody, jak i podane z lodówki.

W celu przygotowania pierogów z truskawkami należy zaopatrzyć się w następujące składniki: mąka pszenna typ 500, jogurt naturalny 2%, truskawki mrożone i cukier. Najpierw zrób ciasto na pierogi. Przesiej mąkę na stolnicę, dodając łyżeczkę soli. Zrób dołek w mące i wlej do niego szklankę ciepłej wody. Ze wszystkiego wyrób ciasto. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosyp mąki. Zawiń gotowe ciasto w folię i włóż je do lodówki na ok. pół godziny. Rozwałkuj gotowe ciasto na cienki placek i wycinaj szklanką krążki. W taki sposób przyszykowane krążki wkładaj truskawki, po czym od razu sklejaj pierogi. Zagotuj w garnku wodę z solą – najlepsze proporcje to ok. łyżeczka na garnek wody. Włóż pierogi do gotującej się wody i gotuj całość, aż pierożki wypłyną na wierzch. Pierogi z truskawkami najlepiej podawać z jogurtem naturalnym lub śmietaną, posypane cukrem.

Smaczne i tanie przepisy na letnie obiady – sprawdź polecane pomysły

Kopytka z twarogiem – zobacz, jak zrobić

Kopytka z twarogiem od dawna popularne są w polskiej, klasycznej kuchni. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Dlaczego warto je jeść? Otóż twaróg jest „kopalnią białka”. Jest ono niezbędnym budulcem mięśni, a także służy do regeneracji tkanek. Poza tym kopytka z twarogiem są pełne witamin i minerałów, m.in. wapnia, cynku i fosforu. Letni obiad może również dostarczać do organizmu błonnika będącego niezwykle ważnym elementem diety. Błonnik pomaga bowiem w utrzymaniu prawidłowej pracy układu trawiennego. Warto pamiętać, że błonnik zapobiega również zaparciom. Należy jednak zachować umiar ze spożywaniem tego typu obiadu. Mimo że twaróg jest niskokaloryczny, dodawany do kopytek sos lub masło mogą zwiększyć zawartość kalorii i tłuszczu w letnim obiedzie. Zawsze można jednak zdecydować się na zdrowszą metodę przygotowania jak pieczenie lub gotowanie na parze.

Kopytka z twarogiem to smaczne i wartościowe danie, jednak wskazany jest umiar przy ich spożywaniu. Może bowiem negatywnie odbić się to na naszym zdrowiu. Aby zrobić kopytka, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: mąka pszenna typ 500, ziemniaki, ser twarogowy półtłusty, mąka ziemniaczana, sól i jajko. Obierz ziemniaki, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Przepuść ziemniaki z twarogiem przez maszynkę do mięsa. Dodaj sól, jajko i dwie mąki. Dokładnie zagnieć. Oprósz blat mąką, następnie podziel ciasto na cztery – z każdej uformuj wałek, który pokroisz na 2 cm, skośne kawałki. Wlej wodę do garnka i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz, aby delikatnie bulgotała. Wrzuć kopytka do wody – gotuj przez minutę, aż wypłyną. Wyjmij kopytka za pomocą cedzakowej łyżki i podawaj ciepłe. Przygotowując większą ilość klusek, kolejnego dnia możesz np. odsmażyć je na patelni na odrobinie oleju. Warto podlewać je wodą, dzięki czemu zrobią się miękkie.

Chłodniki na lato – doskonały pomysł na letni obiad

Latem każdy organizm potrzebuje ochłody. Właśnie dlatego świetnym daniem obiadowym na tę porę roku jest chłodnik. To klasyczna potrawa kuchni słowiańskiej, która doskonale sprawdzi się na upalne dni. Smak zupy jest niezwykle orzeźwiający, a nietypowe połączenie składników nada chłodnikowi lekkiego i delikatnego smaku. Zupa jak żadna inna świetnie gasi pragnienie. Chłodnik jest jednak nie tylko smaczny, ale też bogaty w cenne składniki odżywcze. Bardzo ważnym elementem chłodnika litewskiego jest jogurt naturalny, który dostarcza do organizmu dużej ilości białka. Orzeźwiająca zupa zawiera też warzywa i zioła. Dlaczego warto robić chłodniki na lato? Ponieważ w upalne dni ciało narażone jest na wzrost temperatury.  Niestety, czasami prowadzi to do odwodnienia organizmu. Chłodnik powinien świetnie pomóc w regulowaniu temperatury ciała. Warto podkreślić, że w chłodniku są również elektrolity pomagające utrzymywać równowagę elektrolitową organizmu.

Chłodnik jest oczywiście nie tylko pysznym daniem, ale i zdrową potrawą z długą historią. W przypadku chłodnika litewskiego sięga ona aż kilku wieków wstecz. Dawniej letnia zupa była jedną z podstawowych potraw chłopskich na Litwie. Danie wykorzystywało składniki, które były łatwo dostępne dla ludności na wsi. Z czasem zakwaszone mleko i chleb w zupie zastąpiono jogurtem i świeżym chlebem. W chłodniku wylądowały też różne warzywa, dzięki czemu zyskał on zupełnie nowy wymiar. Chłodnik litewski z upływem lat stał się symbolem litewskiej kultury i kuchni. Pojawia się na litewskich stołach m.in. podczas świąt i uroczystości narodowych. Współcześnie chłodnik spotkamy jednak w wielu innych miejscach na świecie. Uwielbiamy go też w Polsce. Jest bowiem idealną potrawą na upalne lato. W naszym kraju kucharze i gospodynie domowe eksperymentują z różnymi wariacjami chłodnika, dodając do zupy nowe składniki i modyfikując klasyczny, chłopski przepis.

Chłodnik litewski jest doskonale orzeźwiającą zupą na letnie upały. Nie dość, że wybornie smakuje, to w dodatku przyjemnie gasi pragnienie. Aby przygotować zupę, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: botwina, jogurt grecki 0%, rzodkiewka, ogórek, bulion warzywny, sok z cytryny, jajko, maślanka 1%, koper, natka pietruszki, pieprz i sól. Najpierw porządnie opłucz botwinkę, po czym pokrój ją w drobną kostkę. Przelej bulion do dużego garnka i zagotuj. Dodaj botwinkę i gotuj przez kwadrans, aż zmięknie. Odstaw całość do wystygnięcia. Następnie dodaj rzodkiewkę i starte ogórki do wywaru. Dodaj również jogurt grecki, sok z cytryny i maślankę. Wymieszaj całość, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Udekoruj chłodnik litewski jajkiem ugotowanym na twardo oraz drobno posiekanym koperkiem i natką pietruszki.

Letni obiad - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto