Przepis na zupę borowikowa krok po kroku

Składniki dla 7 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
duży garnek, blender

W garnku roztop masło.

Dodaj drobno pokrojoną cebulę i smaż na bardzo małym ogniu aż zacznie robić się złocista.

Dodaj posiekany ząbek czosnku i smaż 2 minuty.

Grzyby umyj i oczyść. Pozostaw 5 grzybów, resztę pokrój w kostkę. Dodaj do garnka. Jeśli używasz grzybów mrożonych dodaj je zamrożone do garnka.

Grzyby delikatnie podsmaż i zalej bulionem warzywnym.

Gotuj 20 minut jeśli używasz świeżych, jeśli mrożonych, gotuj 25 minut.

Zupę zdejmij z palnika i zmiksuj. Pod koniec miksowania dodaj śmietanę.

Do zupy dodaj koperek. Dopraw solą i pieprzem.

Grzyby, które zostały odłożone pokrój w plasterki, podsmaż na maśle i podawaj z zupą.

Zupa borowikowa podana w brązowej miseczce z uszami, na drewnianej desce, obok szara ściereczka, liść pomarańczowy i dwa borowiki
Zupa borowikowa
Koszt przygotowania dania
53.74 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
64 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
13

Zupa borowikowa - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie borowikowa

Zupa borowikowa to pyszna i kremowa zupa, pełna leśnego smaku. Delikatna zupa ze świeżych grzybów możesz podać jako samodzielne danie lub jako przystawkę. Grzybowa z borowików może być podana jako danie wigilijne lub jako przystawka w święta Bożego Narodzenia.

Jak zrobić taką zupę? Nic w tym trudnego a mimo to jej smak jest wyjątkowy. Szybką i łatwą zupę wykonasz ze świeżych borowików, z mrożonych borowików lub z suszonych grzybów. Ta z suszonych grzybów będzie miała mocny i intensywny smak. Zupę grzybową możesz wykonać z grzybów z tej samej rodziny co borowiki czyli z prawdziwków. Zupa prawdziwkowa jest równie smaczna jak zupa z borowików świeżych. Jak ugotować zupę borowikową dowiesz się z dokładnego przepisu. Zupę warto przygotować nie tylko ze względu na jej pyszny smak ale również ze względu na jej wartości odżywcze. Grzyby są źródłem błonnika pokarmowego, którego odpowiednia ilość diecie jest bardzo ważna w diecie osób chorujących na cukrzycę oraz zmagających się z podwyższonym poziomem cholesterolu. Grzyby są jednym z najcenniejszych, roślinnych źródeł witaminy D. Są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, dzięki czemu wspierają pracę mózgu. Zawarty w nich potas pomaga regulować ciśnienie krwi i poprawia koncentrację. Grzyby zawierają również: wapń, żelazo, fosfor, jod, selen i magnez. Ogromną zaletą wszystkich grzybów jest ich niska kaloryczność, a dodatkowo wysoka zawrtość błonnika przyczyniają się do tego, że jest to produkt polecany w czasie redukcji masy ciała oraz w późniejszej jej utrzymaniu. Badania wykazują, że borowiki mogą posiadać silne właściwości przeciwzapalne, dodatkowo mają właściwości antynowotworowe, szczególnie w odniesieniu do nowotworu okrężnicy oraz silne właściwości przeciwutleniające ze względu na obecność likopenu, beta-karotenu i kwasu askorbinowego. Dzięki tym wszystkim właściwościom, grzyby powinno się spożywać regularnie.

Zupa borowikowa to nie tylko pyszny i wyjątkowy smak ale również bogactwo cennych związków odżywczych, które powinny się znaleźć w diecie każdego człowieka.

Wartości odżywcze zupy borowikowa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kalorie)
23.84 kcal
64.38 kcal
Białko
1.14 g
3.07 g

Węglowodany w zupie borowikowa

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany
2.03 g
5.48 g
Węglowodany przyswajalne
1.71 g
4.61 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.32 g
0.87 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz
1.50 g
4.06 g
Tłuszcze nasycone
1.04 g
2.82 g
Tłuszcze nienasycone
0.46 g
1.24 g
Tłuszcze jednonasycone
0.36 g
0.98 g
Tłuszcze wielonasycone
0.10 g
0.26 g
Cholesterol
3.91 mg
10.55 mg

Witaminy w przepisie na zupę borowikowa

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A
19.42 µg (mcg)
52.44 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.11 mg
Witamina B12
0.02 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Witamina C
1.50 mg
4.05 mg
Witamina D
0.05 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Witamina E
0.04 mg
0.10 mg
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol
9.71 µg (mcg)
26.20 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.34 mg
Niacyna
1.04 mg
2.80 mg
Foliany
5.86 µg (mcg)
15.83 µg (mcg)
Beta karoten
75.10 µg (mcg)
202.77 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę borowikowa

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód
197.46 mg
533.15 mg
Potas
109.34 mg
295.21 mg
Wapń
8.97 mg
24.21 mg
Fosfor
29.26 mg
79.00 mg
Magnez
4.00 mg
10.81 mg
Żelazo
0.21 mg
0.57 mg
Cynk
0.18 mg
0.49 mg
Miedź
0.09 mg
0.25 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy borowikowa 13
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie borowikowa

Lista alergenów dla zupy borowikowa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania zupy borowikowa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
50 g
0,5 małej
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
6 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 6 g
Masło
14 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 14 g
Śmietana 18%
75 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 75 g
Bulion warzywny
1250 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
26.79
Za 1250 ml
Koperek
8 g
2 łyżeczki
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 8 g
Borowiki
500 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 g
Koszt składników
70.20
Jak oceniasz przepis na zupę borowikowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób