Zupa grzybowa na wigilię

Opublikowano: 13.04.2021 r., 19:40 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa grzybowa na wigilię podana w bulionówce, otoczona świątecznymi dekoracjami.
Zupa grzybowa na wigilię
Zupa grzybowa na wigilię jest tradycyjną potrawą, która ma wielu fanów. Jej głęboki aromat w połączeniu ze wspaniałym smakiem sprawiają, że nie można jej się oprzeć.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
1304 kcal
Kcal w porcji
600 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Suszone grzyby (60 g)
  • Marchewka 2 szt (90 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Pietruszka 1 szt (70 g)
  • Seler korzeniowy 1 gruby plaster (60 g)
  • Śmietana 18% 3 łyżki (60 g)
  • Makaron w kształcie ryżu pół opakowania (250 g)
  • Masło 2 łyżeczki (10 g)
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duży garnek, durszlak

Przepis na zupę grzybową na wigilię krok po kroku

Grzyby zalej wodą i zostaw na kilka godzin. Najlepiej na całą noc.

Do dużego garnka wlej 2 litry wody, dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez 30 minut.

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj do niej pokrojone w kostkę grzyby i podlewaj lekko wodą pozostałą z namaczania. Podduś przez kilka minut, następnie dodaj, z całą zawartością patelni, do garna z warzywami.

Zupę gotuj jeszcze przez 10 minut, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystko dobrze wymieszaj.

W osobnym garnku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

Do szklanki przelej odrobinę zupy, dodaj mąkę i śmietanę, dokładnie wymieszaj, tak, by nie było żadnych grudek. Wlej całość do garna z zupą i ponownie wymieszaj całość.

Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki i makaronem.

Jak oceniasz przepis na zupę grzybową na wigilię
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat zupy grzybowej na wigilię

Zupa grzybowa na wigilię to danie, które tradycyjnie gości na stolach zwykle raz do roku. Jednak warto przygotowywać ją częściej, gdyż jej smak jest naprawdę wspaniały i głęboki. To danie na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom grzybów. W tej wersji smakują one tak dobrze, że ciężko jest się od niej oderwać.

To prawdopodobnie najlepsza zupa grzybowa na wigilię, idealnie kremowa, z suszonymi borowikami, świetnie przyprawiona z miękkim makaronem. Pięknie się prezentuje, zwłaszcza jej głęboki, brązowy kolor. A podczas gotowania i jeszcze długo po nim w całym domu unosi się wspaniały aromat suszonych grzybów.

Zupa z suszonych grzybów,

pyszna zupa grzybowa jest naprawdę łatwa. Jeżeli zastanawiasz się jak ugotować pyszną zupę na święta, to na pewno ten przepis będzie dla ciebie świetną inspiracją. Zupa borowikowa z przepisu jest niezwykle aromatyczna i wyróżnia się idealną kompozycją smakową. Do zupy nie trzeba dodawać zbyt dużej ilości przypraw, gdyż to grzyby nadają jej wyrazistego smaku.

Ta tradycyjna zupa to dobra alternatywa dla czerwonego barszczu. Jest naprawdę smaczna i robi się ją znacznie łatwiej i szybciej. Sprawdzi się również jako pomysł na wigilijną kolację dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, gdyż jest nieskomplikowana i zawsze się udaje. Ten przepis sprawi, że zechcesz przygotowywać zupę z suszonych grzybów nie tylko od święta, ale również na co dzień.

Do zupy najlepiej sprawdzą się borowiki, które mają głęboki aromat, świetnie pasujący do całej zupy. Borowiki to pyszne grzyby, które są świetnym źródłem witamin z grupy B, a także witaminy A. Należy oczywiście pamiętać, że grzyby te lepiej kupować ze sprawdzonego źródła. W wersji wigilijnej można makaron zastąpić uszkami z kapustą, zupa będzie smakować równie dobrze, a dzięki temu zyska jeszcze bardziej wykwintny charakter. To świetny sposób, by urozmaicić co nieco wigilijne i tradycyjne potrawy i sprawić, że na świątecznym stole nie będzie nudno i powtarzalnie. Ta zupa na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom i domownikom.

Alergeny w zupie grzybowej na wigilie

Lista alergenów dla zupy grzybowej na wigilię przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron w kształcie ryżu

Wartości odżywcze zupy grzybowej na wigilię

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
217.39
1304.32
Białko (g)
7.81
46.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
38.71
232.28
Węglowodany przyswajalne (g)
33.84
203.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.88
29.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
3.35
20.10
Tłuszcze nasycone (g)
2.23
13.39
Tłuszcze nienasycone (g)
1.12
6.71
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.78
4.68
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
2.03
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietana 18%, masło.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
7.85
47.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A (µg (mcg))
123.35
740.11
Witamina B6 (mg)
0.13
0.81
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.12
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.26
25.57
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.34
2.03
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.27
115.61
Tiamina (mg)
0.07
0.42
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.35
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.98
5.87
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.72
118.30
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1032.87
6197.21

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
25.04
150.25
Potas (mg)
242.95
1457.71
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
32.48
194.86
Fosfor (mg)
102.30
613.82
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
28.70
172.18
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.53
9.21
Cynk (mg)
0.67
4.03
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.83
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy grzybowej na wigilię 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy grzybowej na wigilię

Koszt składników
54.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone grzyby
60 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
21.00
Za 60 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pietruszka
70 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 70 g
Seler korzeniowy
60 g
1 gruby plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Śmietana 18%
60 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 60 g
Makaron w kształcie ryżu
250 g
pół opakowania
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 250 g
Masło
10 g
2 łyżeczki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Mąka ziemniaczana
25 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Koszt składników
54.20