Przepis na zupę grzybową na wigilię krok po kroku
- Suszone grzyby 60 g
- Marchewka 90 g 2 szt
- Cebula 100 g 1 szt
- Pietruszka 70 g 1 szt
- Seler korzeniowy 60 g 1 gruby plaster
- Śmietana 18% 60 g 3 łyżki
- Makaron w kształcie ryżu 250 g pół opakowania
- Masło 10 g 2 łyżeczki
- Mąka ziemniaczana 25 g 1 łyżka
Grzyby zalej wodą i zostaw na kilka godzin. Najlepiej na całą noc.
Do dużego garnka wlej 2 litry wody, dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez 30 minut.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj do niej pokrojone w kostkę grzyby i podlewaj lekko wodą pozostałą z namaczania. Podduś przez kilka minut, następnie dodaj, z całą zawartością patelni, do garna z warzywami.
Zupę gotuj jeszcze przez 10 minut, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystko dobrze wymieszaj.
W osobnym garnku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Do szklanki przelej odrobinę zupy, dodaj mąkę i śmietanę, dokładnie wymieszaj, tak, by nie było żadnych grudek. Wlej całość do garna z zupą i ponownie wymieszaj całość.
Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki i makaronem.
Często zadawane pytania
-
Zupa grzybowa
-
Zupa grzybowa wigilijna
-
Zupa krem z pieczarek
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Zupa z kurek
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa gołąbkowa
-
Zupa kurkowa
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
-
Zupa ze świeżych grzybów
-
Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
-
Zupa grzybowa z ziemniakami
-
Zupa borowikowa
-
Zupa pieczarkowa Thermomix
-
Krem z kurek
-
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
-
Zupa grzybowa

(liczba kalorii)
Zupa grzybowa na wigilię - cechy przepisu
Więcej o zupie grzybowej na wigilie
Zupa grzybowa na wigilię to danie, które tradycyjnie gości na stolach zwykle raz do roku. Jednak warto przygotowywać ją częściej, gdyż jej smak jest naprawdę wspaniały i głęboki. To danie na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom grzybów. W tej wersji smakują one tak dobrze, że ciężko jest się od niej oderwać.
To prawdopodobnie najlepsza zupa grzybowa na wigilię, idealnie kremowa, z suszonymi borowikami, świetnie przyprawiona z miękkim makaronem. Pięknie się prezentuje, zwłaszcza jej głęboki, brązowy kolor. A podczas gotowania i jeszcze długo po nim w całym domu unosi się wspaniały aromat suszonych grzybów.
Zupa z suszonych grzybów,
pyszna zupa grzybowa jest naprawdę łatwa. Jeżeli zastanawiasz się jak ugotować pyszną zupę na święta, to na pewno ten przepis będzie dla ciebie świetną inspiracją. Zupa borowikowa z przepisu jest niezwykle aromatyczna i wyróżnia się idealną kompozycją smakową. Do zupy nie trzeba dodawać zbyt dużej ilości przypraw, gdyż to grzyby nadają jej wyrazistego smaku.
Ta tradycyjna zupa to dobra alternatywa dla czerwonego barszczu. Jest naprawdę smaczna i robi się ją znacznie łatwiej i szybciej. Sprawdzi się również jako pomysł na wigilijną kolację dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, gdyż jest nieskomplikowana i zawsze się udaje. Ten przepis sprawi, że zechcesz przygotowywać zupę z suszonych grzybów nie tylko od święta, ale również na co dzień.
Do zupy najlepiej sprawdzą się borowiki, które mają głęboki aromat, świetnie pasujący do całej zupy. Borowiki to pyszne grzyby, które są świetnym źródłem witamin z grupy B, a także witaminy A. Należy oczywiście pamiętać, że grzyby te lepiej kupować ze sprawdzonego źródła. W wersji wigilijnej można makaron zastąpić uszkami z kapustą, zupa będzie smakować równie dobrze, a dzięki temu zyska jeszcze bardziej wykwintny charakter. To świetny sposób, by urozmaicić co nieco wigilijne i tradycyjne potrawy i sprawić, że na świątecznym stole nie będzie nudno i powtarzalnie. Ta zupa na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom i domownikom.
Wartości odżywcze zupy grzybowej na wigilię
Energia i białka
(600g)
Węglowodany w zupie grzybowej na wigilie
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy w przepisie na zupę grzybową na wigilię
(600g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę grzybową na wigilię
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie grzybowej na wigilie
Lista alergenów dla zupy grzybowej na wigilię przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron w kształcie ryżu