Przepis na zupę grzybową na wigilię krok po kroku

Składniki
  • Suszone grzyby 60 g
  • Marchewka 90 g 2 szt
  • Cebula 100 g 1 szt
  • Pietruszka 70 g 1 szt
  • Seler korzeniowy 60 g 1 gruby plaster
  • Śmietana 18% 60 g 3 łyżki
  • Makaron w kształcie ryżu 250 g pół opakowania
  • Masło 10 g 2 łyżeczki
  • Mąka ziemniaczana 25 g 1 łyżka
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duży garnek, durszlak

Grzyby zalej wodą i zostaw na kilka godzin. Najlepiej na całą noc.

Do dużego garnka wlej 2 litry wody, dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez 30 minut.

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj do niej pokrojone w kostkę grzyby i podlewaj lekko wodą pozostałą z namaczania. Podduś przez kilka minut, następnie dodaj, z całą zawartością patelni, do garna z warzywami.

Zupę gotuj jeszcze przez 10 minut, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystko dobrze wymieszaj.

W osobnym garnku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

Do szklanki przelej odrobinę zupy, dodaj mąkę i śmietanę, dokładnie wymieszaj, tak, by nie było żadnych grudek. Wlej całość do garna z zupą i ponownie wymieszaj całość.

Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki i makaronem.

Zupa grzybowa na wigilię podana w bulionówce, otoczona świątecznymi dekoracjami.
zupa grzybowa na wigilię
Koszt przygotowania dania
27.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1304 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Zupa grzybowa na wigilię - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie grzybowej na wigilie

Zupa grzybowa na wigilię to danie, które tradycyjnie gości na stolach zwykle raz do roku. Jednak warto przygotowywać ją częściej, gdyż jej smak jest naprawdę wspaniały i głęboki. To danie na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom grzybów. W tej wersji smakują one tak dobrze, że ciężko jest się od niej oderwać.

To prawdopodobnie najlepsza zupa grzybowa na wigilię, idealnie kremowa, z suszonymi borowikami, świetnie przyprawiona z miękkim makaronem. Pięknie się prezentuje, zwłaszcza jej głęboki, brązowy kolor. A podczas gotowania i jeszcze długo po nim w całym domu unosi się wspaniały aromat suszonych grzybów.

Zupa z suszonych grzybów,

pyszna zupa grzybowa jest naprawdę łatwa. Jeżeli zastanawiasz się jak ugotować pyszną zupę na święta, to na pewno ten przepis będzie dla ciebie świetną inspiracją. Zupa borowikowa z przepisu jest niezwykle aromatyczna i wyróżnia się idealną kompozycją smakową. Do zupy nie trzeba dodawać zbyt dużej ilości przypraw, gdyż to grzyby nadają jej wyrazistego smaku.

Ta tradycyjna zupa to dobra alternatywa dla czerwonego barszczu. Jest naprawdę smaczna i robi się ją znacznie łatwiej i szybciej. Sprawdzi się również jako pomysł na wigilijną kolację dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, gdyż jest nieskomplikowana i zawsze się udaje. Ten przepis sprawi, że zechcesz przygotowywać zupę z suszonych grzybów nie tylko od święta, ale również na co dzień.

Do zupy najlepiej sprawdzą się borowiki, które mają głęboki aromat, świetnie pasujący do całej zupy. Borowiki to pyszne grzyby, które są świetnym źródłem witamin z grupy B, a także witaminy A. Należy oczywiście pamiętać, że grzyby te lepiej kupować ze sprawdzonego źródła. W wersji wigilijnej można makaron zastąpić uszkami z kapustą, zupa będzie smakować równie dobrze, a dzięki temu zyska jeszcze bardziej wykwintny charakter. To świetny sposób, by urozmaicić co nieco wigilijne i tradycyjne potrawy i sprawić, że na świątecznym stole nie będzie nudno i powtarzalnie. Ta zupa na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom i domownikom.

Wartości odżywcze zupy grzybowej na wigilię

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (600g)
Energia (kalorie)
217.39 kcal
1304.32 kcal
Białko
7.81 g
46.84 g

Węglowodany w zupie grzybowej na wigilie

Na 100g
Na porcję (600g)
Węglowodany
38.71 g
232.28 g
Węglowodany przyswajalne
33.84 g
203.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.88 g
29.27 g
Brak danych dla: śmietana 18%, masło.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (600g)
Tłuszcz
3.35 g
20.10 g
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.23 g
13.39 g
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.12 g
6.71 g
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.78 g
4.68 g
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.34 g
2.03 g
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę grzybową na wigilię

Na 100g
Na porcję (600g)
Witamina B6
0.13 mg
0.81 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, masło.
czytaj dalej
Witamina E
0.34 mg
2.03 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, seler korzeniowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.42 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.35 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna
0.98 mg
5.87 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany
19.72 µg (mcg)
118.30 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę grzybową na wigilię

Na 100g
Na porcję (600g)
Sód
25.04 mg
150.25 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Potas
242.95 mg
1457.71 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
32.48 mg
194.86 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Fosfor
102.30 mg
613.82 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez
28.70 mg
172.18 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo
1.53 mg
9.21 mg
Cynk
0.67 mg
4.03 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.83 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy grzybowej na wigilię 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie grzybowej na wigilie

Lista alergenów dla zupy grzybowej na wigilię przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron w kształcie ryżu

Cena przygotowania zupy grzybowej na wigilię

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone grzyby
60 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
21.00
Za 60 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pietruszka
70 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 70 g
Seler korzeniowy
60 g
1 gruby plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Śmietana 18%
60 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 60 g
Makaron w kształcie ryżu
250 g
pół opakowania
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 250 g
Masło
10 g
2 łyżeczki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Mąka ziemniaczana
25 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Liczba porcji:
Razem
54.20
Łączny koszt
27.29
Jak oceniasz przepis na zupę grzybową na wigilię
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób