Zupa grzybowa krem

Opublikowano: 05.04.2022 r., 8:05 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa grzybowa krem
Zupa grzybowa krem
Najlepsza zupa grzybowa krem z grzybów leśnych to super pomysł na pyszne danie na obiad. Jest smaczna, kremowa i o maślanym smaku warzyw i grzybów.
Przygotowanie 30 min
114 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Bulion drobiowy (750 g)
  • Świeże leśne grzyby (500 g)
  • Marchewka (50 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ziemniaki późne (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
  • Masło klarowane (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, blender

Przepis na zupę grzybową krem krok po kroku

Świeże grzyby pokrój na większe kawałki, alej wodą i zagotuj. Gotuj 5 minut od momentu wrzenia, odcedź grzyby i wypłucz pod zimną wodą.

Zagotuj bulion.

Obierz ziemniaki, marchewkę, 2 ząbki czonsku i cebulę, umyj.

Pokrój ziemniaki i cebulę w kostkę, a marchewkę w plastry.

Na maśle, z odrobiną soli, smaż kilka minut pokrojone ziemniaki, marchewkę, cebulę, grzyby oraz czosnek w całości. Powinny się zarumienić.

Podsmażone warzywa i grzyby dodaj do gorącego bulionu.

Zagotuj wszystko do miękkości warzyw i grzybów. Dodaj też sól i pieprz.

Gdy wszystko będzie miękkie, dodaj śmietankę i blenderem zblenduj całość na gładki krem.

Dopraw zupę do smaku.

Podawaj z grzankami i natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zupę grzybową krem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat zupy grzybowej krem

Najlepsza zupa grzybowa krem z grzybów leśnych to super pomysł na pyszne danie na obiad. Jest smaczna, kremowa i o maślanym smaku warzyw i grzybów. Przepis na zupę grzybową krem to także dobry pomysł na obiad, który zrobisz bardzo szybko. Ponadto, przepis jest bardzo prosty. Jest dobra nie tylko na obiady, ale też na większe imprezy. Sprawdź, jak zrobić zupę grzybową krem. Jako dodatek podawaj grzanki. Najlepsza jest, gdy zrobisz ją z grzybów leśnych świeżych. Pamiętaj, by nie podawać tej zupy malutkim dzieciom.

Zupa grzybowa krem kojarzy się z daniem wykwintnym. Warzywa (ziemniaki, marchewkę, cebulę), czosnek i grzyby podsmaż na maśle, by zupa była jeszcze smaczniejsza. Przepis na zupę grzybową krem można zrobić z grzybów leśnych świeżych. Dobra będzie także z grzybami suszonymi bądź mrożonymi. Jak zrobisz zupę grzybową krem, najlepiej smakuje z grzankami. Mogą one być podane w formie malutkich grzaneczek. Dobre będą także grzanki z bagietki lub chleba tostowego (kromki). Grzanki warto zrobić z masłem czosnkowym lub ziołowym. To będzie pyszna potrawa, która skradnie Twoje serce.

Jeśli potrzebujesz smacznego pomysłu na to, co zrobić z grzybami leśnymi, podpowiadam: ta zupa grzybowa krem jest szybka i prosta. Zdecydowanie warto ją przygotować. Jak zrobić zupę grzybową krem? Na początku należy obgotować świeże grzyby. Wystarczy gotować je 5 minut od momentu wrzenia. Podgotowane grzyby przelej zimną wodą. Wstaw bulion do grzania i w tym czasie zrób resztę. Obierz i umyj warzywa. Do przepisu na zupę grzybową krem, obranych warzyw nie trzeba kroić bardzo drobno. Wystarczy zrobić większą kostkę. Marchewkę wystarczy pokroić w plastry, a czosnek zostawić w całości. Grzyby przekrój na pół (chyba że są bardzo małe – takich nie krój wcale). Wszystko i tak zostanie zblendowane. Warzywa i grzyby podsmaż z solą na maśle. Powinny się zarumienić. Jak już składniki będą miękkie, dodaj je do gorącego bulionu i gotuj do miękkości. Dodaj wtedy śmietankę i zblenduj. Zupę dopraw do smaku tak, by była pyszna. Danie jest już gotowe do podania.

*Zupa będzie równie smaczna, jeżeli zrobisz ją z grzybami leśnymi suszonymi. Użyj 60 gramów suszonych grzybów. Oczywiście ilość grzybów możesz dostosować pod Twoje preferencje smakowe. Należy je wcześniej moczyć w wodzie przez minimum 2 godziny. Po tym, gdyby należy gotować do miękkości (przez nawet godzinę).

*Jeżeli ta ilość bulionu będzie zbyt duża lub zbyt mała, do zupy możesz dodać go mniej lub więcej. Ilość bulionu zależy od Twoich upodobań.

Alergeny w zupie grzybowej krem

Lista alergenów dla zupy grzybowej krem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze zupy grzybowej krem

na 100g gotowej potrawy

Zupa z grzybów leśnych nie jest polecana małym dzieciom. Nie należy podawać grzybów leśnych nawet do 12 roku życia, ze względu na ryzyko zatrucia. Jest to także potrawa ciężkostrawna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
41.65
114.53
Białko (g)
1.62
4.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
4.21
11.59
Węglowodany przyswajalne (g)
3.48
9.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
2.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
2.32
6.37
Tłuszcze nasycone (g)
1.85
5.09
Tłuszcze nienasycone (g)
0.47
1.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.36
0.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.11
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
4.49
12.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
35.06
96.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.61
9.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.08
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.87
27.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.34
3.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.59
23.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
250.99
690.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
171.16
470.70
Potas (mg)
172.57
474.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
6.54
18.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
37.19
102.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.86
18.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.30
0.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.24
0.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy grzybowej krem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy grzybowej krem

Koszt składników
75.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
750 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 g
Świeże leśne grzyby
500 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 g
Marchewka
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ziemniaki późne
200 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Masło klarowane
20 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Koszt składników
75.50