Zupa grzybowa z mrożonych grzybów

Opublikowano: 04.04.2022 r., 16:42 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
Ta zupa grzybowa z mrożonych grzybów ze śmietaną oraz z ziemniakami jest fantastyczna na święta. To potrawa wegetariańska z grzybów leśnych o pysznym smaku.
Przygotowanie 45 min
106 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Masło klarowane (30 g)
  • Mrożone grzyby leśne (500 g)
  • Ziemniaki późne (350 g)
  • Cebula (100 g)
  • Marchewka (50 g)
  • Śmietana 12% do zup (75 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na zupę grzybową z mrożonych grzybów krok po kroku

Grzyby należy rozmrozić.

Zagotuj bulion.

Na patelni rozgrzej masło.

Obierz ziemniaki, marchewkę, cebulę oraz czosnek. Umyj warzywa.

Pokrój ziemniaki w większą kostkę, marchewkę w pół plastry, cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Ziemniaki i marchewkę dodaj na patelnię i zacznij smażyć z odrobiną soli.

Pokrój rozmrożone grzyby w nie za duże kawałki.

Dodaj grzyby, cebulę i czosnek na patelnię i smaż wszystko do zarumienienia.

Dodaj podsmażone (rumiane) warzywa i grzyby do gorącego wywaru wraz z solą i pieprzem.

Gotuj do miękkości warzyw i grzybów (około 25 minut).

Śmietanę zahartuj: odlej do szklanki trochę gorącej zupy i dodaj śmietanę. Wymieszaj i dodaj zawartość szklanki do zupy.

Zupę dopraw do smaku.

Posyp zupę natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zupę grzybową z mrożonych grzybów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat zupy grzybowej z mrożonych grzybów

Ta zupa grzybowa z mrożonych grzybów ze śmietaną oraz z ziemniakami jest fantastyczna na święta. To potrawa wegetariańska z grzybów leśnych o pysznym smaku. Przepis na zupę grzybową z mrożonych grzybów jest bardzo prosty. Szybko się go przygotowuje. Można zrobić ją, kiedy tylko chcesz, zwłaszcza w okresie, gdy nie ma świeżych grzybów. Sprawdź, jak zrobić zupę grzybową z mrożonych grzybów i podaj ją nie tylko na święta. Ze względu na to, że zupa zawiera grzyby leśne, nie jest wskazana do jedzenia dla dzieci.

Zupa grzybowa z mrożonych grzybów to pyszna potrawa wegetariańska. Zrobiona jest na bazie bulionu warzywnego. Koniecznie dodaj do zupy grzyby mrożone. Może to być mieszanka grzybów. Bardzo dobre grzyby leśne mrożone do zupy grzybowej to borowiki lub podgrzybki. Poza grzybami warto dodać ziemniaki oraz marchewkę. Dla lepszego aromatu podsmaż te warzywa, wraz z cebulą, czosnkiem oraz grzybami na maśle. Zupa zabielona jest śmietaną i posypana natką pietruszki.

Pyszna zupa grzybowa z mrożonych grzybów może być podana na świętach. Pasuje zarówno na Wigilię, jak i na Wielkanoc. Jak zrobić zupę grzybową z mrożonych grzybów? By zupa była odpowiednia do podania w okresie świątecznym, ważne jest przygotowanie bulionu warzywnego. Do zupy należy także rozmrozić grzyby. Przepis na zupę grzybową z mrożonych grzybów będzie miał znakomity aromat, gdy podsmażysz warzywa oraz grzyby mrożone na maśle. Danie będzie wtedy o wiele lepsze. Bulion zagotuj i w tym czasie przygotuj warzywa. Obierz je i umyj, a następnie pokrój. Grzyby także należy pokroić na mniejsze kawałki. Dodaj je na rozgrzane masło – najpierw dodaj ziemniaki i marchewkę, następnie resztę. Posól i smaż kilka minut, by nabrały złotego koloru. Do gorącego bulionu dodaj zawartość patelni razem z solą oraz pieprzem i gotuj do miękkości składników. Wyłącz już gotowanie, ponieważ zupa ze śmietaną wymaga zahartowania śmietany. W tym celu odlej pół szklanki zupy, dodaj do niej śmietanę, wymieszaj i wlej mieszankę ze śmietany i wywaru do zupy. Jak zrobisz zupę grzybową z mrożonych grzybów, dopraw ją do smaku, by był dobra w smaku. Posyp całość natką pietruszki.

*Jeżeli nie potrzebujesz wegetariańskiej wersji, do przepisu na zupę grzybową z mrożonych grzybów, zamiast bulionu warzywnego można użyć wywaru mięsnego.

*Zupę grzybową można zrobić także przez pominięcie kroku podsmażania warzyw.

*Do zupy — zamiast śmietany gęstej — będzie dobra także śmietanka 12%, 30% lub 36% tłuszczu (rzadka) lub jogurt naturalny (jego także należy zahartować).

Alergeny w zupie grzybowej z mrożonych grzybów

Lista alergenów dla zupy grzybowej z mrożonych grzybów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze zupy grzybowej z mrożonych grzybów

na 100g gotowej potrawy

Zupa grzybowa nie jest przeznaczona dla małych dzieci. Nie powinny jej jeść dzieci poniżej 12 roku życia. Grzyby leśne są ciężkostrawne i mogą być toksyczne, zwłaszcza dla niemowląt. Jest to przepis postny, czyli nie zawiera mięsa. Może być jedzony przez wegetarian.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
40.95
106.47
Białko (g)
1.39
3.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
5.05
13.13
Węglowodany przyswajalne (g)
4.32
11.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
1.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
1.94
5.05
Tłuszcze nasycone (g)
1.29
3.36
Tłuszcze nienasycone (g)
0.65
1.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.53
1.38
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.31
Cholesterol (mg)
5.52
14.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
40.71
105.85
Witamina B6 (mg)
0.09
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.06
Witamina C (mg)
4.49
11.67
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.14
Witamina E (mg)
0.07
0.19
Retinol (µg (mcg))
14.88
38.69
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Ryboflawina (mg)
0.12
0.30
Niacyna (mg)
1.12
2.91
Foliany (µg (mcg))
8.28
21.52
Beta karoten (µg (mcg))
253.24
658.42

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
147.62
383.81
Potas (mg)
177.39
461.21
Wapń (mg)
11.09
28.83
Fosfor (mg)
36.11
93.89
Magnez (mg)
7.87
20.47
Żelazo (mg)
0.30
0.78
Cynk (mg)
0.22
0.57
Miedź (mg)
0.10
0.27
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy grzybowej z mrożonych grzybów 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy grzybowej z mrożonych grzybów

Koszt składników
75.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Mrożone grzyby leśne
500 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 g
Ziemniaki późne
350 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.40
Za 350 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Śmietana 12%
75 g
do zup
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 75 g
Koszt składników
75.70