Przepis na zupę grzybową z ziemniakami krok po kroku
- Suszone grzyby 30 g
- Masło 80 g
- Cebula 100 g 1 sztula
- Bulion warzywny 2500 ml
- Pietruszka 80 g 1 sztuka
- Marchewka 90 g 2 sztuki
- Ziemniaki średnie 375 g 5 ziemniaki
Suszone grzyby namocz przed gotowaniem, najlepiej włóż je do garnka z wodą wieczorem przed gotowaniem zupy.
Wyjmij grzyby z wody i osusz oraz podsmaż na 1/2 masła. Wodę po grzybach zostaw.
Cebule, marchew, pietruszkę i ziemniaki pokrój w kostkę.
Do garnka włóż pozostałe masło i podsmaż na nim cebule na złoty kolor.
Gotową cebulę zalej bulionem.
Poczekaj, aż się zagotuje i dodaj marchew, pietruszkę, ziemniaki i przyprawy.
Do gotującej się zupy dodaj usmażone grzyby oraz wodę po nich i całość gotuj jeszcze około 20 minut.
Często zadawane pytania
-
Zupa grzybowa
-
Zupa grzybowa wigilijna
-
Zupa grzybowa na wigilię
-
Zupa krem z pieczarek
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Zupa z kurek
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa gołąbkowa
-
Zupa kurkowa
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
-
Zupa ze świeżych grzybów
-
Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
-
Zupa borowikowa
-
Zupa pieczarkowa Thermomix
-
Krem z kurek
-
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
-
Zupa grzybowa

(liczba kalorii)
Zupa grzybowa z ziemniakami - cechy przepisu
Więcej o zupie grzybowej z ziemniakami
Pyszna zupa grzybowa z ziemniakami to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu obiad lub potrawa na święta. Zupa grzybowa jest bardzo aromatyczna, a tym bardziej z suszonych grzybów. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Grzyby w połączeniu z warzywami i bulionem zachwyci każdego, a zapach będzie roznosił się po całym domu. Możesz ją doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania. Zupa jest bardzo dobra w połączeniu z pieczywem.
Jak zrobić zupę grzybową z ziemniakami? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku suszone grzyby wsypujemy do garnka i zalewamy je wodą. Moczymy je całą noc, a następnie je dokładnie osuszamy. Wodę po ugotowanych grzybach należy zostawić. Następnie osuszone grzyby podsmażamy na ½ masła i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę, pietruszkę, marchew i ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy w garnku na pozostałym maśle na złoty kolor. Następnie wlej bulion. Jak zacznie się gotować to wsyp pozostałe warzywa oraz przyprawy i gotuj. Na koniec dodaj podsmażone grzyby oraz wodę po nich. Całość gotuj jeszcze około 20 minut.
Przepis na zupę grzybową z ziemniakami jest bardzo prosty. Głównie to grzyby, które przede wszystkim są cenne w błonnik, który wpływa na prawidłową prace naszego układu pokarmowego, a także chroni nas przed nadmierną ilością poziomu cholesterolu we krwi. Grzyby to w większości biało, dlatego nazywane są „leśnym mięsem”. Grzyby są również bogate w potas, który odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi, a ponadto możemy w nich znaleźć żelazo, wapń czy magnez. Są również doskonałym źródłem witamin z grupy B, które odpowiadają za układ nerwowy. Grzyby leśne to również witamina D, która w żywności jest rzadko spotykana. Dodatkowo są doskonałym zamiennikiem przypraw, a nawet soli. Są naturalnym wzmacniaczem smaku, dzięki swojej intensywności. Do sosu idealnie nadają się grzyby leśne, ale podczas grzybobrania upewnij się, że zbierasz tylko grzyby jadalne, a jeśli nie jesteś pewien to kup je u sprawdzonego źródła.
Zupa grzybowa z ziemniakami idealnie sprawdzi się na obiad oraz jako potrawa wigilijna którą każdy będzie zachwycony. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi jej ich przygotowanie.
Wartości odżywcze zupy grzybowej z ziemniakami
Energia i białka
(450g)
Węglowodany w zupie grzybowej z ziemniakami
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy w przepisie na zupę grzybową z ziemniakami
(450g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę grzybową z ziemniakami
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie grzybowej z ziemniakami
Lista alergenów dla zupy grzybowej z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny