Przepis na zupa grzybowa wigilijna krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Na dno garnka połóż masło i rozgrzej.

Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle.

Zalej bulionem, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz suszone grzyby. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu 20 minut.

Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj jeszcze 15 minut.

Dopraw solą i pieprzem, na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj dokładnie.

Gotową zupę posyp natką pietruszki.

Zupa grzybowa wigilijna podana w misce, obok miski leży drewniana łyżka.
Zupa grzybowa wigilijna
Koszt przygotowania dania
110.84 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
26 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
53

Zupa grzybowa wigilijna - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie grzybowej wigilijnej

Zupa grzybowa wigilijna to doskonała propozycja na wegetariańską zupę, nie tylko na święta. Pyszna zupa idealnie nadaje się na nisko kaloryczny ciepły obiad. Przepis na zupę grzybową jest łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją przygotować. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: bulion warzywny, grzyby suszone lub grzyby mrożone, cebula, ziemniaki, śmietana słodka 12%, sól, ziele angielskie i liść laurowy.

Jak zrobić wigilijną zupę grzybową? Na dno garnka połóż masło i rozgrzej. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Zalej bulionem, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz suszone grzyby. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu 20 minut. Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj jeszcze 15 minut. Dopraw solą i pieprzem, na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj dokładnie. Podawaj posypaną natką pietruszki.

Grzyby leśne są niskokaloryczne, bogate w błonnik, który zapewnia uczucie sytości na dłużej, reguluje ponadto pracę jelit, zapobiega zaparciom i pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Witaminy z grupy B odpowiadają między innymi za prawidłowy metabolizm, biorą także udział w procesie wytwarzania komórek morfotycznych krwi. Grzyby są ciężko strawne dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze.

Cebula jest warzywem o silnych właściwościach bakteriobójczych. Używana jest od lat jako lekarstwo na przeziębienie i ból gardła. Cebula zawiera także właściwości chroniące nasz przed działaniem wolnych rodników.

Podsumowując smaczna zupa postna idealnie sprawdzi się także poza okresem świąt. Dobra zupa może być przechowywana w lodówce przez 4-5 dni. Możesz ją także zawekować, nie dodawaj do niej tylko śmietany.

Wartości odżywcze zupy grzybowej wigilijnej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kalorie)
88.92 kcal
26.68 kcal
Białko
2.97 g
0.89 g

Węglowodany w zupie grzybowej wigilijnej

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany
8.58 g
2.57 g
Węglowodany przyswajalne
5.94 g
1.78 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.64 g
0.79 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz
4.72 g
1.42 g
Tłuszcze nasycone
3.17 g
0.95 g
Tłuszcze nienasycone
1.55 g
0.47 g
Tłuszcze jednonasycone
1.36 g
0.41 g
Tłuszcze wielonasycone
0.19 g
0.06 g
Cholesterol
14.23 mg
4.27 mg

Witaminy w przepisie na zupa grzybowa wigilijna

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A
46.15 µg (mcg)
13.85 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.02 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C
3.43 mg
1.03 mg
Witamina D
0.02 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E
0.13 mg
0.04 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol
38.46 µg (mcg)
11.54 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.01 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.01 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna
0.21 mg
0.06 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany
4.77 µg (mcg)
1.43 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten
73.31 µg (mcg)
21.99 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupa grzybowa wigilijna

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód
178.38 mg
53.52 mg
Potas
93.35 mg
28.00 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
16.77 mg
5.03 mg
Fosfor
17.23 mg
5.17 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez
5.85 mg
1.75 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo
0.95 mg
0.28 mg
Cynk
0.11 mg
0.03 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.01 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy grzybowej wigilijnej 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie grzybowej wigilijnej

Lista alergenów dla zupy grzybowej wigilijnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Masło klarowane

Cena przygotowania zupy grzybowej wigilijnej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Suszone grzyby
200 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 10
70.00
Za 200 g
Cebula
300 g
5 małych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Śmietana 12%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Koszt składników
133.20
Jak oceniasz przepis na zupa grzybowa wigilijna
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób