Ciasto pijak z herbatnikami
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 550 (150 g)
- Cukier (260 g)
- Mleko 3,2% - 3,5 szklanki (875 ml)
- Mąka ziemniaczana (90 g)
- Masło - 2 kostki (400 g)
- Cukier wanilinowy (32 g)
- Kakao 16% (proszek) (30 g)
- Herbatniki (200 g)
- Wódka (100 ml)
- Wiórki kokosowe (100 g)
- Syrop malinowy (50 ml)
- Bułka tarta (40 g)
- Rodzynki (100 g)
Przepis na ciasto pijak z herbatnikami krok po kroku
Białka oddziel od żółtek. Ubij białka i 70 g cukru na sztywną pianą. Ciągle ubijając, dodawaj po jednym żółtku.
Nadal ubijając na najniższych obrotach, dodawaj 110 g przesianej przez sitko mąki.
Formę natrzyj masłem (użyj nie więcej niż 1/4 kostki z podanej ilości masła) i posyp bułką tartą.
Ciasto przelej do przygotowanej formy. Piecz przez godzinę w 150 st. C (do suchego patyczka).
Biszkopt odstaw do ostygnięcia. Następnie wymieszaj 5 łyżek wody z syropem malinowym. Ponczem nasącz biszkopt.
2,5 szklanki mleka wlej do rondelka. Dodaj 160 g cukru i cukier waniliowy. Całość zagotuj.
W pozostałej szklance mleka rozmieszaj pozostałą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
Wlej powoli do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Powstały budyń odstawiamy do ostygnięcia (tak by był jeszcze lekko ciepły).
W międzyczasie zacznij ubijać 1,5 kostki masła na puch. Dodawaj po łyżce budyniu, ciągle ubijając.
Dodaj rodzynki i wymieszaj.
Na nasączonym biszkopcie rozsmaruj połowę kremu budyniowego.
Wlej wódkę do miseczki. Zanurzaj w niej herbatniki z obu stron i od razu wyciągaj i układaj na rozsmarowanym kremie.
Na herbatniki wyłóż pozostały krem. Ponownie układaj na nim zanurzone w wódce pozostałe herbatniki.
Rozpuść 1/4 kostki masła. Dodaj do niego pozostały cukier i kakao. Dokładnie wymieszaj, tworząc polewę czekoladową.
Polewą polej herbatniki, obsyp wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na całą noc.
-
Ciasto krówkowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Chatka baby jagi
-
Banoffee
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto rafaello na biszkopcie
-
Ciasto zielony mech
-
Ciasto ambasador
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Boża krówka
-
Ciasto filadelfia
-
Szarlotka królewska
-
Ciasto fale dunaju
-
Ciasto marysieńka
-
Ciasto z kremem
Więcej informacji na temat ciasta pijak z herbatnikami
Ciasto pijak z herbatnikami zanurzanymi w wódce to świetny pomysł na słodki wypiek. To najlepsze ciasto z kremem budyniowym i biszkoptem nasączonym z sokiem z malin poleca się na deser.
Przepis na ciasto pijak z herbatnikami można podzielić na 3 etapy. W pierwszym etapie przygotuj biszkopt: Białka oddziel od żółtek. Ubij białka i 70 g cukru na sztywną pianą. Ciągle ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Nadal ubijając na najniższych obrotach, dodawaj 110 g przesianej przez sitko mąki. Formę natrzyj masłem (użyj nie więcej niż 1/4 kostki z podanej ilości masła) i posyp bułką tartą. Ciasto przelej do przygotowanej formy. Piecz przez godzinę w 150 stopniach (do suchego patyczka). Biszkopt odstaw do ostygnięcia. Następnie wymieszaj 5 łyżek wody z syropem malinowym. Ponczem nasącz biszkopt. Teraz pora na etap drugi, czyli przygotowanie pysznego kremu budyniowego. 2,5 szklanki mleka wlej do rondelka. Dodaj 160 g cukru i cukier waniliowy. Całość zagotuj. W pozostałej szklance mleka rozmieszaj pozostałą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Wlej powoli do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Powstały budyń odstawiamy do ostygnięcia (tak by był jeszcze lekko ciepły). W międzyczasie zacznij ubijać 1,5 kostki masła na puch. Dodawaj po łyżce budyniu, ciągle ubijając. Dodaj rodzynki i wymieszaj. Teraz ostatni fragment przepisu, czyli składanie całego ciasta. Na nasączonym biszkopcie rozsmaruj połowę kremu budyniowego. Wlej wódkę do miseczki. Zanurzaj w niej herbatniki z obu stron i od razu wyciągaj i układaj na rozsmarowanym kremie. Na herbatniki wyłóż pozostały krem. Ponownie układaj na nim zanurzone w wódce pozostałe herbatniki. Rozpuść 1/4 kostki masła. Dodaj do niego pozostały cukier i kakao. Dokładnie wymieszaj, tworząc polewę czekoladową. Polewą polej herbatniki, obsyp wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na całą noc. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić ciasto pijak z herbatnikami.
Jeśli chcesz przygotować to pyszne ciasto bez pieczenia, dno formy wyłóż okrągłymi biszkoptami i na nie wyłóż krem budyniowy. Takie smaczne ciasto świetnie sprawdzi się na imieniny lub przyjęcie urodzinowe.
Alergeny w cieście pijak z herbatnikami
Lista alergenów dla ciasta pijak z herbatnikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Herbatniki
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- Herbatniki
Wartości odżywcze ciasta pijak z herbatnikami
Alkohol, nawet jako nasączenie herbatników, jest zakazany dla kobiet w ciąży oraz osób ze schorzeniami wątroby.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.