Ciasto pijak z herbatnikami

Opublikowano: 13.02.2023 r., 19:44 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodkie ciasto z herbatnikami
Ciasto pijak z herbatnikami
Ciasto pijak z herbatnikami zanurzanymi w wódce to świetny pomysł na słodki wypiek. To najlepsze ciasto z kremem budyniowym i biszkoptem nasączonym z sokiem z malin poleca się na deser.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 60 min
429 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 18 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 550 (150 g)
  • Cukier (260 g)
  • Mleko 3,2% - 3,5 szklanki (875 ml)
  • Mąka ziemniaczana (90 g)
  • Masło - 2 kostki (400 g)
  • Cukier wanilinowy (32 g)
  • Kakao 16% (proszek) (30 g)
  • Herbatniki (200 g)
  • Wódka (100 ml)
  • Wiórki kokosowe (100 g)
  • Syrop malinowy (50 ml)
  • Bułka tarta (40 g)
  • Rodzynki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, cukier, kakao
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek

Przepis na ciasto pijak z herbatnikami krok po kroku

Białka oddziel od żółtek. Ubij białka i 70 g cukru na sztywną pianą. Ciągle ubijając, dodawaj po jednym żółtku.

Nadal ubijając na najniższych obrotach, dodawaj 110 g przesianej przez sitko mąki.

Formę natrzyj masłem (użyj nie więcej niż 1/4 kostki z podanej ilości masła) i posyp bułką tartą.

Ciasto przelej do przygotowanej formy. Piecz przez godzinę w 150 st. C (do suchego patyczka).

Biszkopt odstaw do ostygnięcia. Następnie wymieszaj 5 łyżek wody z syropem malinowym. Ponczem nasącz biszkopt.

2,5 szklanki mleka wlej do rondelka. Dodaj 160 g cukru i cukier waniliowy. Całość zagotuj.

W pozostałej szklance mleka rozmieszaj pozostałą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.

Wlej powoli do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Powstały budyń odstawiamy do ostygnięcia (tak by był jeszcze lekko ciepły).

W międzyczasie zacznij ubijać 1,5 kostki masła na puch. Dodawaj po łyżce budyniu, ciągle ubijając.

Dodaj rodzynki i wymieszaj.

Na nasączonym biszkopcie rozsmaruj połowę kremu budyniowego.

Wlej wódkę do miseczki. Zanurzaj w niej herbatniki z obu stron i od razu wyciągaj i układaj na rozsmarowanym kremie.

Na herbatniki wyłóż pozostały krem. Ponownie układaj na nim zanurzone w wódce pozostałe herbatniki.

Rozpuść 1/4 kostki masła. Dodaj do niego pozostały cukier i kakao. Dokładnie wymieszaj, tworząc polewę czekoladową.

Polewą polej herbatniki, obsyp wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na całą noc.

Jak oceniasz przepis na ciasto pijak z herbatnikami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta pijak z herbatnikami

Ciasto pijak z herbatnikami zanurzanymi w wódce to świetny pomysł na słodki wypiek. To najlepsze ciasto z kremem budyniowym i biszkoptem nasączonym z sokiem z malin poleca się na deser.

Przepis na ciasto pijak z herbatnikami można podzielić na 3 etapy. W pierwszym etapie przygotuj biszkopt: Białka oddziel od żółtek. Ubij białka i 70 g cukru na sztywną pianą. Ciągle ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Nadal ubijając na najniższych obrotach, dodawaj 110 g przesianej przez sitko mąki. Formę natrzyj masłem (użyj nie więcej niż 1/4 kostki z podanej ilości masła) i posyp bułką tartą. Ciasto przelej do przygotowanej formy. Piecz przez godzinę w 150 stopniach (do suchego patyczka). Biszkopt odstaw do ostygnięcia. Następnie wymieszaj 5 łyżek wody z syropem malinowym. Ponczem nasącz biszkopt. Teraz pora na etap drugi, czyli przygotowanie pysznego kremu budyniowego. 2,5 szklanki mleka wlej do rondelka. Dodaj 160 g cukru i cukier waniliowy. Całość zagotuj. W pozostałej szklance mleka rozmieszaj pozostałą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Wlej powoli do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Powstały budyń odstawiamy do ostygnięcia (tak by był jeszcze lekko ciepły). W międzyczasie zacznij ubijać 1,5 kostki masła na puch. Dodawaj po łyżce budyniu, ciągle ubijając. Dodaj rodzynki i wymieszaj. Teraz ostatni fragment przepisu, czyli składanie całego ciasta. Na nasączonym biszkopcie rozsmaruj połowę kremu budyniowego. Wlej wódkę do miseczki. Zanurzaj w niej herbatniki z obu stron i od razu wyciągaj i układaj na rozsmarowanym kremie. Na herbatniki wyłóż pozostały krem. Ponownie układaj na nim zanurzone w wódce pozostałe herbatniki. Rozpuść 1/4 kostki masła. Dodaj do niego pozostały cukier i kakao. Dokładnie wymieszaj, tworząc polewę czekoladową. Polewą polej herbatniki, obsyp wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na całą noc. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić ciasto pijak z herbatnikami.

Jeśli chcesz przygotować to pyszne ciasto bez pieczenia, dno formy wyłóż okrągłymi biszkoptami i na nie wyłóż krem budyniowy. Takie smaczne ciasto świetnie sprawdzi się na imieniny lub przyjęcie urodzinowe.

Alergeny w cieście pijak z herbatnikami

Lista alergenów dla ciasta pijak z herbatnikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Herbatniki
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Herbatniki

Wartości odżywcze ciasta pijak z herbatnikami

na 100g gotowej potrawy

Alkohol, nawet jako nasączenie herbatników, jest zakazany dla kobiet w ciąży oraz osób ze schorzeniami wątroby.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
307.11
429.95
Białko (g)
4.69
6.56
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
31.44
44.02
Węglowodany przyswajalne (g)
29.72
41.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.72
2.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, syrop malinowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
18.10
25.33
Brak danych dla: syrop malinowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
12.33
17.27
Tłuszcze nienasycone (g)
5.76
8.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.89
6.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier, syrop malinowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.88
1.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier, syrop malinowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
67.53
94.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, syrop malinowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
127.39
178.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.41
0.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.53
0.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.49
0.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier wanilinowy, syrop malinowy, rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
125.09
175.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.24
Brak danych dla: cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.07
1.50
Brak danych dla: cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.30
35.43
Brak danych dla: cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
26.19
36.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
138.82
194.35
Potas (mg)
190.38
266.53
Brak danych dla: cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
72.11
100.95
Brak danych dla: cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
131.99
184.78
Brak danych dla: cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.24
31.13
Brak danych dla: cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.18
1.65
Brak danych dla: cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.56
0.79
Brak danych dla: cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.18
Brak danych dla: cukier wanilinowy, syrop malinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta pijak z herbatnikami 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta pijak z herbatnikami

Koszt składników
79.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 550
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Cukier
260 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 260 g
Mleko 3,2%
875 ml
3,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.19
Za 875 ml
Mąka ziemniaczana
90 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 90 g
Masło
400 g
2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Cukier wanilinowy
32 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 32 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Wódka
100 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 ml
Wiórki kokosowe
100 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Syrop malinowy
50 ml
4.80
Za 420,0 ml
Liczba opakowań 1
0.57
Za 50 ml
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
79.80