Ciasto czekoladowe z kremem

Opublikowano: 18.12.2021 r., 11:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto czekoladowe z kremem podane na paterze stojącej na drewnianym blacie.
Ciasto czekoladowe z kremem
Ciasto czekoladowe z kremem to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
811 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
  • Czekolada gorzka - 3 tabliczki (300 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Mascarpone (300 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
  • Orzechy włoskie (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm

Przepis na ciasto czekoladowe z kremem krok po kroku

Rozpuść czekoladę i masło nad kąpielą wodną.

Wbij jajka do miski i ubij je z cukrem do powstania białej masy.

Dodaj wystudzoną czekoladę i zmiksuj.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj delikatnie.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.

Wlej ciasto do formy.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut.

Wystudź ciasto.

Ubij w misce śmietanę kremówkę i mascarpone.

Ciasto przetnij w połowie.

Wyłóż na ciasto krem i przykryj drugą połową ciasta.

Wierzch ciasta udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi.

Ciasto schłodź w lodowce przez około 3-4 godziny.

Jak oceniasz przepis na ciasto czekoladowe z kremem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego z kremem

Ciasto czekoladowe z kremem to sprawdzony przepis na słodki deser, świetnie sprawdzający się podczas rodzinnych spotkań. Krem do ciasta na bazie śmietany i mascarpone łagodzi mocno czekoladowy smak ciasta. Przepis na ciasto czekoladowe z kremem jest prosty, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, proszek do pieczenia, czekolada gorzka, masło, cukier, jajka, śmietana kremówka 30%, ser mascarpone, orzechy włoskie.

Jak zrobić ciasto czekoladowe z kremem? Rozpuść czekoladę i masło nad kąpielą wodną. Wbij jajka do miski i ubij je z cukrem do powstania białej masy. Dodaj wystudzoną czekoladę i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj delikatnie. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wystudź ciasto. Ubij w misce śmietanę kremówkę i mascarpone. Ciasto przetnij w połowie. Wyłóż na ciasto krem i przykryj drugą połową ciasta. Wierzch ciasta udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto schłodź w lodowce przez około 3-4 godziny.

Czekolada gorzka jest produkowana z kakao. Czekolady gorzkie to te zawierające powyżej 60 % zawartości masy kakaowej. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Czekolady gorzkie są bardzo wyraziste w smaku, idealnie nadają się do słodkich deserów dla przełamania smaku. Ser mascarpone to produkowany z mleka krowie ser typu włoskiego. Ma on bardzo kremową konsystencję dzięki dużej zawartości tłuszczu. Prawie połowę objętości serka stanowi tłuszcz, który jak wiadomo jest nośnikiem smaku.

Podsumowując pyszne ciasto czekoladowe jest dobre jako deser podczas niedzielnych obiadów lub spotkań w gronie znajomych. Ciasto możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Pamiętaj, aby zabezpieczyć ciasto folią lub plastikowym pojemnikiem. W innym wypadku wyschnie i przejmie zapachy jedzenia z lodówki. Ciasto możesz udekorować także roztopioną czekoladą lub świeżymi owocami.

Alergeny w cieście czekoladowym z kremem

Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z kremem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto czekoladowe z kremem to bardzo kaloryczny słodki wypiek. Powinno się ograniczać jego spożycie do maksymalnie dwóch razy w tygodniu. Bezwzględnie unikać tego typu posiłków powinny osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
405.97
811.93
Białko (g)
7.24
14.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
33.65
67.29
Węglowodany przyswajalne (g)
32.13
64.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.52
3.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
27.37
54.73
Tłuszcze nasycone (g)
19.29
38.58
Tłuszcze nienasycone (g)
8.07
16.15
Cholesterol (mg)
98.86
197.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.47
2.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
31.89
63.77
Potas (mg)
252.56
505.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
90.74
181.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
180.35
360.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
42.88
85.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.52
5.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.97
1.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.31
0.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czekoladowego z kremem 58
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta czekoladowego z kremem

Koszt składników
58.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Czekolada gorzka
300 g
3 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 300 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Koszt składników
58.10