Boża krówka

Opublikowano: 17.06.2023 r., 14:29 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
krówki karmelowe
Boża krówka
Poznaj przepis na pyszne ciasto boża krówka z delikatną masą śmietankową i kajmakiem.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 30 min
457 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Miód 4 łyżki (100 g)
  • Masło pół kostki (100 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 1 szklanka (130 g)
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka (5 g)
  • Śmietanka kremowa 36% 2 szklanki (500 ml)
  • Masa krówkowa 1 puszka (400 g)
  • Galaretka (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na bożą krówkę krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, dodaj miód, jajka, posiekane masło, pół szklanki ksylitolu i sodę. Zagnieć ciasto.

Podziel ciasto na dwie części i wyłóż nimi blachy do pieczenia. Każdą piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, aż ciasto będzie zarumienione.

Galaretkę rozpuść w 1 szklance gorącej wody i odstaw do wystygnięcia.

Śmietanę ubij mikserem, aż będzie puszysta. Stopniowo dodawaj ksylitol.

Wlej galaretkę i jeszcze raz wymieszaj wszystkie składniki.

Jeden upieczony placek posmaruj przygotowaną masą i na wierzch ułóż drugi placek.

Na wierzch wyłóż masę kajmakową i udekoruj ciasto orzechami lub owocami.

Jak oceniasz przepis na bożą krówkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 69,2% osób

Więcej informacji na temat bożek krówki

Domowe ciasto boża krówka to świetny pomysł na pyszne, domowe ciasto, które świetnie sprawdzi się na deser lub jako słodki dodatek do kawy, czy herbaty. Choć pod tą nazwą najczęściej można znaleźć tradycyjne cukierki krówkowe, boża krówka idealnie sprawdzi się również jako przekładane ciasto z masą śmietanową i kajmakiem. Możesz podawać je na wiele różnych okazji, ponieważ nie tylko świetnie smakuje, ale również ciekawie prezentuje się na stole. Możesz również dowolnie je udekorować na przykład świeżymi owocami, bakaliami, orzechami lub kawałkami czekolady. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bożą krówkę, aby była naprawdę smaczna, pyszna i dobra na wiele okazji, jesteś w odpowiednim miejscu – nasz prosty, sprawdzony przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przygotowanie ciasta nie jest trudne, ale dość czasochłonne, ponieważ składa się ono z kilku warstw. Nasz przepis na bożą krówkę krok po kroku pokaże Ci jak je zrobić, aby było najlepsze i smakowało wszystkim. Ciasto składa się z kilku warstwa – delikatnego, ucieranego ciasta, puszystej masy śmietanowej oraz masy krówkowej. Składniki niezbędne do przygotowania bożej krówki nie są wymyślne i kupisz je bez problemu w większości sklepów. Potrzebne Ci będą mąka pszenna, masło lub dobrej jakości margaryna, cukier, a najlepiej ksylitol lub erytrytol, jajka, soda oczyszczona lub proszek do pieczenia, śmietana o zawartości tłuszczu 35% oraz galaretka, najlepiej cytrynowa lub pomarańczowa. Aby ciasto było nie tylko pyszne, ale również mniej kaloryczne, warto zamienić cukier na ksylitol lub erytrytol. Dzięki temu będzie charakteryzowało się niższym indeksem glikemicznym. Postaraj się też wybrać galaretkę bez dodatku cukru. Ciasto boża krówka świetnie sprawdza się jako ciasto okolicznościowe, ale również słodki dodatek do popołudniowej kawy, czy herbaty, dlatego śmiało możesz przygotowywać je bez względu na okazję i sezon. To świetna propozycja dla wszystkim miłośników ciast z kremem i smaku krówkowego.

Alergeny w bożej krówce

Lista alergenów dla bożek krówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%
    • masa krówkowa

Wartości odżywcze bożek krówki

na 100g gotowej potrawy

Dzięki zastąpieniu cukru ksylitolem ciasto ma mniejszy indeks glikemiczny i kaloryczność.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
339.20
457.92
Białko (g)
6.80
9.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
44.73
60.39
Węglowodany przyswajalne (g)
44.71
60.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
16.49
22.26
Tłuszcze nasycone (g)
14.22
19.19
Tłuszcze nienasycone (g)
2.27
3.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
53.45
72.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
63.50
85.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.64
2.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bożek krówki 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bożek krówki

Koszt składników
67.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Miód
100 g
4 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
130 g
1 szklanka
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.72
Za 130 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
2 szklanki
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Masa krówkowa
400 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Galaretka
30 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 30 g
Koszt składników
67.80