Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na ciasto jajko sadzone krok po kroku

Spód formy wyłóż papierem do pieczenia.

Dno blaszki wyłóż warstwą herbatników.

W 80 ml wrzątku rozpuść żelatynę i pozostaw ją do przestygnięcia.

Śmietankę 30% ubij z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę.

Następnie do masy dodawaj stopniowo twaróg oraz ostudzoną, płyną żelatynę. Składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.

Masę serową wyłóż na herbatniki i rozprowadź po całej blaszce.

Ciasto odstaw na około godzinę do lodówki, aby masa stężała.

W dwóch szklankach wrzątku rozpuść galaretki i pozostaw je do przestygnięcia (galaretki nie powinny całkowicie stężeć).

Na schłodzoną masę serową ułóż połówki brzoskwiń odsączonych z zalewy.

Następnie powierzchnię ciasta polej delikatnie schłodzoną galaretką.

Ciasto wstaw do lodówki, aby całkowicie stężało.

Gotowe ciasto podawaj z kawą lub herbatą.

Ciasto jajko sadzone podane w blaszce.
Często zadawane pytania
Ciasto jajko sadzone - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - ciasto jajko sadzone

W skrócie
Kalorii w porcji
533 kcal
Wielkość
jednej porcji
315 g
Indeks glikemiczny
60

Wartości odżywcze ciasta jajka sadzonego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto jajko sadzone to doskonała propozycja na ciasto bez pieczenia. Wykorzystanie twarogu wzbogaca potrawę w białko zwierzęce.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kcal)
169.41
533.64
Białko (g)
7.18
22.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany (g)
15.41
48.54
Węglowodany przyswajalne (g)
14.93
47.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
1.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz (g)
8.81
27.76
Tłuszcze nasycone (g)
7.91
24.92
Tłuszcze nienasycone (g)
0.90
2.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.74
2.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.16
0.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
6.18
19.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(315g)
Witamina A (µg (mcg))
20.46
64.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.79
2.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
0.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.96
40.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.42
1.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.38
38.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
73.71
232.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(315g)
Sód (mg)
186.97
588.96
Potas (mg)
72.20
227.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
40.80
128.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
91.39
287.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.02
18.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.28
0.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.20
0.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta jajka sadzonego 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście jajku sadzonym

Lista alergenów dla ciasta jajka sadzonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%

Więcej informacji na temat ciasta jajka sadzonego

Ciasto jajko sadzone to doskonała propozycja na ciasto bez pieczenia. Do przygotowania ciasta wykorzystamy herbatniki, jednak możesz zrobić je na biszkopcie. Placek z warstwą serową oraz brzoskwiniami z puszki to świetny pomysł na dodatek do kawy i herbaty. Prosty przepis na ciasto jajko sadzone nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty: herbatniki, twaróg sernikowy, śmietanka 30%, cukier puder, żelatyna, brzoskwinie w syropie oraz galaretka winogronowa.

Jak zrobić ciasto jajko sadzone? Spód formy wyłóż papierem do pieczenia. Dno blaszki wyłóż warstwą herbatników. W 80 ml wrzątku rozpuść żelatynę i pozostaw ją do przestygnięcia. Śmietankę 30% ubij z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę. Następnie do masy dodawaj stopniowo twaróg oraz ostudzoną, płyną żelatynę. Składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Masę serową wyłóż na herbatniki i rozprowadź po całej blaszce. Ciasto odstaw na około godzinę do lodówki, aby masa stężała. W dwóch szklankach wrzątku rozpuść galaretki i pozostaw je do przestygnięcia (galaretki nie powinny całkowicie stężeć). Na schłodzoną masę serową ułóż połówki brzoskwiń odsączonych z zalewy. Następnie powierzchnię ciasta polej delikatnie schłodzoną galaretką. Ciasto wstaw do lodówki, aby całkowicie stężało.

Brzoskwinie w syropie są świetnym pomysłem na wykorzystanie owoców do ciasta zimą. Brzoskwinie w zalewie cukrowej są dostępne cały rok i pasują jako dodatek do wielu ciast. Zalewa cukrowa pozwala na długie przechowywanie owoców. Brzoskwinie są owocami rosnącymi na drzewach, uprawiane są także w Polsce.

Podsumowując pyszne ciasto jajko sadzone świetnie sprawdzi się jako deser, który doskonale pasuje jako dodatek do kawy i herbaty. Ciasto na bazie sera z wiaderka można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Ciasto jajko sadzone jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce, weź to pod uwagę, przygotowując je jako deser po uroczystym obiedzie. Ciasto jajko sadzone możesz również wykorzystać podczas świąt wielkanocnych.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta jajka sadzonego

Koszt składników
51.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
150 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
2.25
Za 150 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Śmietanka kremowa 30%
600 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
9.00
Za 600 g
Cukier puder
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Żelatyna
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
6.25
Za 50 g
Brzoskwinie w syropie
800 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
10.43
Za 800 g
Galaretka
150 g
winogronowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Koszt składników
51.10
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na ciasto jajko sadzone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,1% osób