Przepis na ciasto jajko sadzone krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Spód formy wyłóż papierem do pieczenia.

Dno blaszki wyłóż warstwą herbatników.

W 80 ml wrzątku rozpuść żelatynę i pozostaw ją do przestygnięcia.

Śmietankę 30% ubij z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę.

Następnie do masy dodawaj stopniowo twaróg oraz ostudzoną, płyną żelatynę. Składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.

Masę serową wyłóż na herbatniki i rozprowadź po całej blaszce.

Ciasto odstaw na około godzinę do lodówki, aby masa stężała.

W dwóch szklankach wrzątku rozpuść galaretki i pozostaw je do przestygnięcia (galaretki nie powinny całkowicie stężeć).

Na schłodzoną masę serową ułóż połówki brzoskwiń odsączonych z zalewy.

Następnie powierzchnię ciasta polej delikatnie schłodzoną galaretką.

Ciasto wstaw do lodówki, aby całkowicie stężało.

Gotowe ciasto podawaj z kawą lub herbatą.

Ciasto jajko sadzone podane w blaszce.
Ciasto jajko sadzone
Koszt przygotowania dania
45.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
533 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
60

Ciasto jajko sadzone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście jajku sadzonym

Ciasto jajko sadzone to doskonała propozycja na ciasto bez pieczenia. Do przygotowania ciasta wykorzystamy herbatniki, jednak możesz zrobić je na biszkopcie. Placek z warstwą serową oraz brzoskwiniami z puszki to świetny pomysł na dodatek do kawy i herbaty. Prosty przepis na ciasto jajko sadzone nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty: herbatniki, twaróg sernikowy, śmietanka 30%, cukier puder, żelatyna, brzoskwinie w syropie oraz galaretka winogronowa.

Jak zrobić ciasto jajko sadzone? Spód formy wyłóż papierem do pieczenia. Dno blaszki wyłóż warstwą herbatników. W 80 ml wrzątku rozpuść żelatynę i pozostaw ją do przestygnięcia. Śmietankę 30% ubij z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę. Następnie do masy dodawaj stopniowo twaróg oraz ostudzoną, płyną żelatynę. Składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Masę serową wyłóż na herbatniki i rozprowadź po całej blaszce. Ciasto odstaw na około godzinę do lodówki, aby masa stężała. W dwóch szklankach wrzątku rozpuść galaretki i pozostaw je do przestygnięcia (galaretki nie powinny całkowicie stężeć). Na schłodzoną masę serową ułóż połówki brzoskwiń odsączonych z zalewy. Następnie powierzchnię ciasta polej delikatnie schłodzoną galaretką. Ciasto wstaw do lodówki, aby całkowicie stężało.

Brzoskwinie w syropie są świetnym pomysłem na wykorzystanie owoców do ciasta zimą. Brzoskwinie w zalewie cukrowej są dostępne cały rok i pasują jako dodatek do wielu ciast. Zalewa cukrowa pozwala na długie przechowywanie owoców. Brzoskwinie są owocami rosnącymi na drzewach, uprawiane są także w Polsce.

Podsumowując pyszne ciasto jajko sadzone świetnie sprawdzi się jako deser, który doskonale pasuje jako dodatek do kawy i herbaty. Ciasto na bazie sera z wiaderka można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Ciasto jajko sadzone jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce, weź to pod uwagę, przygotowując je jako deser po uroczystym obiedzie. Ciasto jajko sadzone możesz również wykorzystać podczas świąt wielkanocnych.

Wartości odżywcze ciasta jajka sadzonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kalorie)
169.41 kcal
533.64 kcal
Białko
7.18 g
22.61 g

Węglowodany w cieście jajku sadzonym

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany
15.41 g
48.54 g
Węglowodany przyswajalne
14.93 g
47.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.48 g
1.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz
8.81 g
27.76 g
Tłuszcze nasycone
7.91 g
24.92 g
Tłuszcze nienasycone
0.90 g
2.85 g
Tłuszcze jednonasycone
0.74 g
2.35 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.16 g
0.50 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
6.18 mg
19.46 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto jajko sadzone

Na 100g
Na porcję
(315g)
Witamina A
20.46 µg (mcg)
64.46 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6
0.03 mg
0.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.55 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina C
0.79 mg
2.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina D
0.04 µg (mcg)
0.11 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina E
0.16 mg
0.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Retinol
12.96 µg (mcg)
40.84 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Niacyna
0.42 mg
1.32 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Foliany
12.38 µg (mcg)
38.98 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten
73.71 µg (mcg)
232.20 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto jajko sadzone

Na 100g
Na porcję
(315g)
Sód
186.97 mg
588.96 mg
Potas
72.20 mg
227.42 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Wapń
40.80 mg
128.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Fosfor
91.39 mg
287.89 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Magnez
6.02 mg
18.96 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo
0.28 mg
0.88 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Cynk
0.20 mg
0.63 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta jajka sadzonego 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście jajku sadzonym

Lista alergenów dla ciasta jajka sadzonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania ciasta jajka sadzonego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
150 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
2.25
Za 150 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Śmietanka kremowa 30%
600 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
9.00
Za 600 g
Cukier puder
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Żelatyna
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
6.25
Za 50 g
Brzoskwinie w syropie
800 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
10.43
Za 800 g
Galaretka
150 g
winogronowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Koszt składników
51.10
Jak oceniasz przepis na ciasto jajko sadzone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób