Ciasto z truskawkami i mascarpone
- Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżki (20 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (250 g)
- Truskawki - 1 szklanka (250 g)
- Galaretka - 1 opakowanie (77 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
Przepis na ciasto z truskawkami i mascarpone krok po kroku
Jajka rozbij, a białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do białek dodaj żółtka i dalej ubijaj.
Na końcu dodaj cukier puder i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną.
Przelej ciasto na blachę z papierem do pieczenia i upiecz biszkopt przez 20 minut w 180 stopniach.
Serek mascarpone i śmietanę połącz za pomocą miksera do uzyskania jednolitej masy.
Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
Krem wyłóż na warstwę ciasta, dodaj pokrojone owoce, a całość zalej galaretką.
Wstaw ciasto do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat ciasta z truskawkami i mascarpone
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na puszyste ciasto z truskawkami i mascarpone. Przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi.
Placek przygotujesz w ekspresowym tempie a samo pieczenie zajmie tylko 40 minut.
Ciasto z owocami jest niesamowicie pulchne i pyszne, idealnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi lub jako deser.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na pyszne ciasto z truskawkami i mascarpone.
Będziesz potrzebować podstawowych składników jak do każdego ciasta, czyli mąka, olej, jajka i odrobina skrobi ziemniaczanej. Wystarczy, że połączysz te wszystkie składniki i wyrobisz ciasto o jednolitej konsystencji. To będzie nasz biszkoptowy spód.
Tak przygotowane ciasto wylej na blachę wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto nie przypali się i będzie się je łatwo wyciągać z blachy. Teraz pora na słodki, delikatny krem. Połącz serek mascarpone ze słodką śmietanką i wymieszaj, możesz użyć do tego miksera.
Przełóż krem na biszkopt i przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu.
Pozostaw ją na chwile aby się delikatnie ściągnęła.
Pora na owoce, w moim przypadku są to truskawki, które uwielbiam chyba wszystkim kojarzą się z długimi, ciepłymi, letnimi dniami. Jeśli jednak przygotowujesz ciasto gdy świeżych truskawek nie ma pod dostatkiem możesz sięgnąć po mrożone truskawki, te także będą dobre.
Ważne jest jednak aby wcześniej rozmrozić owoce, a nie wkładać zamrożone owoce do ciasta. Podczas pieczenia cała woda z owoców wypłynie i ciasto może się nie udać, dlatego dla bezpieczeństwa lepiej je wcześniej rozmrozić.
Na samym końcu jako ostatnią warstwę dodaj galaretkę.
Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
Skoro już wiesz jak zrobić ciasto z truskawkami i mascarpone to wypróbuj mój sprawdzony przepis, który nigdy nie zawodzi i upiecz ciasto dla swojej rodziny.
Będzie to idealny pomysł na słodki deser lub drugie śniadanie na słodko.
Alergeny w cieście z truskawkami i mascarpone
Lista alergenów dla ciasta z truskawkami i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta z truskawkami i mascarpone
Domowe ciasto to świetny pomysł gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.