Przepis na ciasto z truskawkami i mascarpone krok po kroku

Składniki dla 9 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, mikser, blaszka do pieczenia

Jajka rozbij, a białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Do białek dodaj żółtka i dalej ubijaj.

Na końcu dodaj cukier puder i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną.

Przelej ciasto na blachę z papierem do pieczenia i upiecz biszkopt przez 20 minut w 180 stopniach.

Serek mascarpone i śmietanę połącz za pomocą miksera do uzyskania jednolitej masy.

Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu.

Krem wyłóż na warstwę ciasta, dodaj pokrojone owoce, a całość zalej galaretką.

Wstaw ciasto do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.

ciasto z truskawkami i mascarpone
Ciasto z truskawkami i mascarpone
Koszt przygotowania dania
17.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
252 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Ciasto z truskawkami i mascarpone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście z truskawkami i mascarpone

Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na puszyste ciasto z truskawkami i mascarpone. Przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi.

Placek przygotujesz w ekspresowym tempie a samo pieczenie zajmie tylko 40 minut.

Ciasto z owocami jest niesamowicie pulchne i pyszne, idealnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi lub jako deser.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na pyszne ciasto z truskawkami i mascarpone.

Będziesz potrzebować podstawowych składników jak do każdego ciasta, czyli mąka, olej, jajka i odrobina skrobi ziemniaczanej. Wystarczy, że połączysz te wszystkie składniki i wyrobisz ciasto o jednolitej konsystencji. To będzie nasz biszkoptowy spód.

Tak przygotowane ciasto wylej na blachę wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto nie przypali się i będzie się je łatwo wyciągać z blachy. Teraz pora na słodki, delikatny krem. Połącz serek mascarpone ze słodką śmietanką i wymieszaj, możesz użyć do tego miksera.

Przełóż krem na biszkopt i przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu.

Pozostaw ją na chwile aby się delikatnie ściągnęła.

Pora na owoce, w moim przypadku są to truskawki, które uwielbiam chyba wszystkim kojarzą się z długimi, ciepłymi, letnimi dniami. Jeśli jednak przygotowujesz ciasto gdy świeżych truskawek nie ma pod dostatkiem możesz sięgnąć po mrożone truskawki, te także będą dobre.

Ważne jest jednak aby wcześniej rozmrozić owoce, a nie wkładać zamrożone owoce do ciasta. Podczas pieczenia cała woda z owoców wypłynie i ciasto może się nie udać, dlatego dla bezpieczeństwa lepiej je wcześniej rozmrozić.

Na samym końcu jako ostatnią warstwę dodaj galaretkę.

Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.

Skoro już wiesz jak zrobić ciasto z truskawkami i mascarpone to wypróbuj mój sprawdzony przepis, który nigdy nie zawodzi i upiecz ciasto dla swojej rodziny.

Będzie to idealny pomysł na słodki deser lub drugie śniadanie na słodko.

Wartości odżywcze ciasta z truskawkami i mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
252.22 kcal
252.22 kcal
Białko
4.70 g
4.70 g

Węglowodany w cieście z truskawkami i mascarpone

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
16.89 g
16.89 g
Węglowodany przyswajalne
16.29 g
16.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.60 g
0.60 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
18.18 g
18.18 g
Tłuszcze nasycone
17.54 g
17.54 g
Tłuszcze nienasycone
0.64 g
0.64 g

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z truskawkami i mascarpone

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
24.80 mg
24.80 mg
Wapń
45.48 mg
45.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo
0.98 mg
0.98 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z truskawkami i mascarpone 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z truskawkami i mascarpone

Lista alergenów dla ciasta z truskawkami i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta z truskawkami i mascarpone

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 opakowanie
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Truskawki
250 g
1 szklanka
10.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Galaretka
1 g
1 opakowanie
1.80
Za 75.0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 1 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
40.30
Jak oceniasz przepis na ciasto z truskawkami i mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.5% osób