Ciasto z truskawkami i mascarpone

Opublikowano: 26.11.2021 r., 6:52 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Letnie ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami i mascarpone
Pyszne, delikatne ciasto z truskawkami i słodkim serkiem mascarpone, poznaj mój przepis na najlepszy słodki deser, który z łatwością przygotujesz w Twoim domu.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 30 min
261 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 9 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżki (20 g)
  • Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (250 g)
  • Truskawki - 1 szklanka (250 g)
  • Galaretka - 1 opakowanie (77 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto z truskawkami i mascarpone krok po kroku

Jajka rozbij, a białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Do białek dodaj żółtka i dalej ubijaj.

Na końcu dodaj cukier puder i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną.

Przelej ciasto na blachę z papierem do pieczenia i upiecz biszkopt przez 20 minut w 180 stopniach.

Serek mascarpone i śmietanę połącz za pomocą miksera do uzyskania jednolitej masy.

Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu.

Krem wyłóż na warstwę ciasta, dodaj pokrojone owoce, a całość zalej galaretką.

Wstaw ciasto do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.

Jak oceniasz przepis na ciasto z truskawkami i mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta z truskawkami i mascarpone

Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na puszyste ciasto z truskawkami i mascarpone. Przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi.

Placek przygotujesz w ekspresowym tempie a samo pieczenie zajmie tylko 40 minut.

Ciasto z owocami jest niesamowicie pulchne i pyszne, idealnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi lub jako deser.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na pyszne ciasto z truskawkami i mascarpone.

Będziesz potrzebować podstawowych składników jak do każdego ciasta, czyli mąka, olej, jajka i odrobina skrobi ziemniaczanej. Wystarczy, że połączysz te wszystkie składniki i wyrobisz ciasto o jednolitej konsystencji. To będzie nasz biszkoptowy spód.

Tak przygotowane ciasto wylej na blachę wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto nie przypali się i będzie się je łatwo wyciągać z blachy. Teraz pora na słodki, delikatny krem. Połącz serek mascarpone ze słodką śmietanką i wymieszaj, możesz użyć do tego miksera.

Przełóż krem na biszkopt i przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu.

Pozostaw ją na chwile aby się delikatnie ściągnęła.

Pora na owoce, w moim przypadku są to truskawki, które uwielbiam chyba wszystkim kojarzą się z długimi, ciepłymi, letnimi dniami. Jeśli jednak przygotowujesz ciasto gdy świeżych truskawek nie ma pod dostatkiem możesz sięgnąć po mrożone truskawki, te także będą dobre.

Ważne jest jednak aby wcześniej rozmrozić owoce, a nie wkładać zamrożone owoce do ciasta. Podczas pieczenia cała woda z owoców wypłynie i ciasto może się nie udać, dlatego dla bezpieczeństwa lepiej je wcześniej rozmrozić.

Na samym końcu jako ostatnią warstwę dodaj galaretkę.

Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.

Skoro już wiesz jak zrobić ciasto z truskawkami i mascarpone to wypróbuj mój sprawdzony przepis, który nigdy nie zawodzi i upiecz ciasto dla swojej rodziny.

Będzie to idealny pomysł na słodki deser lub drugie śniadanie na słodko.

Alergeny w cieście z truskawkami i mascarpone

Lista alergenów dla ciasta z truskawkami i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta z truskawkami i mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Domowe ciasto to świetny pomysł gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
261.57
261.57
Białko (g)
5.23
5.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
21.39
21.39
Węglowodany przyswajalne (g)
20.81
20.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
0.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
16.94
16.94
Tłuszcze nasycone (g)
16.34
16.34
Tłuszcze nienasycone (g)
0.60
0.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
25.02
25.02
Wapń (mg)
42.37
42.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.92
0.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z truskawkami i mascarpone 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z truskawkami i mascarpone

Koszt składników
42.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Truskawki
250 g
1 szklanka
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Galaretka
77 g
1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
42.10