Ciasto pszczółka

Opublikowano: 30.12.2021 r., 10:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto pszczółka podane na białej serwetce.
Ciasto pszczółka
Ciasto pszczółka to świetny pomysł na słodkie ciasto na deser podczas spotkań rodzinnych. Biszkoptowe ciasto z orzachami włoskimi jest wilgotne i aromatyczne.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
760 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Orzechy włoskie (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) (50 g)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Galaretka (150 g)
  • Żelatyna (30 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Brzoskwinie w syropie (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto pszczółka krok po kroku

W misce ubij masło z cukrem do powstania białej puszystej masy.

Dodaj jajka, kakao, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj szybko.

Posiekaj orzechy włoskie i dodaj do masy, wymieszaj.

Blaszkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, wlej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 40-45 minut.

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, dodaj do śmietany i ubij na sztywną pianę.

Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (2 szklanki), dodaj do niej brzoskwinie i zblenduj.

Ciasto przekrój na pół.

Blat ciasta umieść w blaszce, wyłóż masę śmietanową, ułóż drugi blat ciasta i wylej na niego tężejącą galaretkę.

Wierzch ciasta możesz udekorować połówkami brzoskwiń.

Jak oceniasz przepis na ciasto pszczółka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta pszczółka

Ciasto pszczółka to doskonała propozycja na pyszne ciasto. Świetnie sprawdzi się na deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Ciasto należy przygotować na dzień przed podaniem. Przepis na ciasto pszczółkę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, masło, proszek do pieczenia, orzechy włoskie, śmietana kremówka, galaretka brzoskwiniowa, brzoskwinie, kakao, żelatyna, bułka tarta.

Jak zrobić ciasto pszczółkę? W misce ubij masło z cukrem do powstania białej puszystej masy. Dodaj jajka, kakao, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zmiksuj szybko. Posiekaj orzechy włoskie i dodaj do masy, wymieszaj. Blaszkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, dodaj do śmietany i ubij na sztywną pianę. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, dodaj do niej brzoskwinie i zblenduj. Ciasto przekrój na pół. Blat ciasta umieść w blaszce, wyłóż masę śmietanową, ułóż drugi blat ciasta i wylej na niego tężejącą galaretkę. Wierzch ciasta możesz udekorować połówkami brzoskwiń.

Brzoskwinie w syropie są świetnym pomysłem na wykorzystanie owoców poza sezonem. Brzoskwinie są dostępne cały rok i pasują jako dodatek do wielu ciast. Zalewa cukrowa pozwala na długie przechowywanie owoców. Brzoskwinie są owocami rosnącymi na drzewach, uprawiane są także w Polsce. Jajka dodane do ciasta są bardzo dobrym źródłem białka. Jajka zawierają także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz beta-karoten, który nadaje żółtku kolor. Pamiętaj, aby wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszne ciasto z orzechami włoskimi to prosty przepis na pyszny deser. Ciasto z brzoskwiniami należy przygotować na dzień przed przygotowaniem. Dobre ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Do zrobienia ciasta nie nadaje się ciasto drożdżowe. Biszkopt z miodem i orzechami jest wilgotny i świetnie komponuje się z brzoskwiniami.

Alergeny w cieście pszczółka

Lista alergenów dla ciasta pszczółka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze ciasta pszczółka

na 100g gotowej potrawy

Ciasto pszczółka to słodki wypiek zawierający dużą ilość dodanego cukru. Nie powinno się go spożywać w dużych ilościach oraz częściej niż raz w tygodniu. Bezwzględnie spożycie powinny ograniczyć osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
316.94
760.65
Białko (g)
8.01
19.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
33.09
79.42
Węglowodany przyswajalne (g)
31.37
75.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.72
4.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
18.16
43.59
Tłuszcze nasycone (g)
10.79
25.89
Tłuszcze nienasycone (g)
7.38
17.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.54
3.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
42.81
102.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
51.76
124.22
Potas (mg)
208.29
499.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
64.00
153.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
148.24
355.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
32.73
78.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.91
4.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.78
1.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.29
0.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta pszczółka 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta pszczółka

Koszt składników
71.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Orzechy włoskie
200 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Galaretka
150 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Żelatyna
30 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Brzoskwinie w syropie
500 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 500 g
Koszt składników
71.50