Śmietanowiec z galaretką

Opublikowano: 11.06.2023 r., 12:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śmietanowiec z galaretką podany na talerzu.
Śmietanowiec z galaretką
Śmietanowiec z galaretką to doskonała propozycja na smaczny deser, który podaje się na zimno. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne ciasto bez pieczenia.
Przygotowanie 60 min
274 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Galaretka o smaku truskawkowym (75 g)
  • Galaretka o smaku owoców leśnych (75 g)
  • Galaretka o smaku kiwi (75 g)
  • Galaretka o smaku cytrynowym (150 g)
  • Śmietanka kremowa 30% schłodzona (400 g)
  • Serek homogenizowany waniliowy (300 g)
  • Biszkopty (60 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, miseczki

Przepis na śmietanowca z galaretką krok po kroku

Każdą z galaretek kolorowych rozpuść w 250 ml wrzącej wody. Galaretki przestudź, przelej do pojemników i pozostaw do całkowitego stężenia.

Stężałe galaretki wyciągnij z pojemników i pokrój w kostkę o boku 1 cm.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Galaretki cytrynowe rozpuść w 500 ml wrzącej wody i pozostaw do przestudzenia.

Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno.

Do masy śmietanowej dodaj serek homogenizowany i wymieszaj dokładnie.

Następnie do masy wlej cienką strużką przestudzoną galaretkę cytrynową, ciągle ubijając masę.

Masę śmietanową wymieszaj z pokrojonymi kostkami galaretki.

Na dno formy ułóż biszkopty i przelej na nie masę śmietanową z galaretkami.

Śmietanowiec wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Jak oceniasz przepis na śmietanowca z galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób

Więcej informacji na temat śmietanowca z galaretką

Śmietanowiec z galaretką to doskonały pomysł na pyszny deser na zimno. Śmietanowiec możesz podać jako orzeźwiającą przekąskę do kawy lub herbaty. Prosty przepis na śmietanowiec z galaretką nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: galaretka o smaku truskawkowym, galaretka o smaku owoców leśnych, galaretka o smaku kiwi, galaretka o smaku cytrynowym, śmietanka 30%, serek homogenizowany oraz biszkopty.

A jak zrobić śmietanowiec z galaretką? Każdą z galaretek kolorowych rozpuść w 250 ml wrzącej wody. Galaretki przestudź, przelej do pojemników i pozostaw do całkowitego stężenia. Stężałe galaretki wyciągnij z pojemników i pokrój w kostkę o boku 1 cm. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Galaretki cytrynowe rozpuść w 500 ml wrzącej wody i pozostaw do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Do masy śmietanowej dodaj serek homogenizowany i wymieszaj dokładnie. Następnie do masy wlej cienką strużką, przestudzoną galaretkę cytrynową ciągle ubijając masę. Masę śmietanową wymieszaj z pokrojonymi kostkami galaretki. Na dno formy ułóż biszkopty i przelej na nie masę śmietanową z galaretkami. Śmietanowiec wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Śmietana kremowa 30% jest produktem, który w swoim składzie zawiera aż 30% tłuszczu - oznacza to, że produkt ten jest wysokokaloryczny. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że produkt ten możemy śmiało ubić na sztywną pianę. Śmietanka jest również produktem, który dostarczy do naszego organizmu pewne ilości białka pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy w niej również witaminę A, witaminę B2, wapń oraz fosfor.

Podsumowując śmietanowiec to pyszne ciasto bez pieczenia, które podaje się na zimno. Śmietanowiec możesz podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Najlepszy śmietanowiec jest dobry do spożycia dopiero po stężeniu. Produkty niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Do przygotowania ciasta możesz wykorzystać galaretki w innych smakach - ważne, aby były one różnokolorowe.

Alergeny w śmietanowcu z galaretką

Lista alergenów dla śmietanowca z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Serek homogenizowany waniliowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze śmietanowca z galaretką

na 100g gotowej potrawy

Śmietanowiec z galaretką to doskonała propozycja na pyszne ciasto. Śmietanowiec zawiera sporą ilość cukrów prostych, dlatego nie jest polecany w diecie cukrzyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
274.78
274.78
Białko (g)
8.69
8.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
34.35
34.35
Węglowodany przyswajalne (g)
34.19
34.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.16
0.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
11.09
11.09
Tłuszcze nasycone (g)
11.01
11.01
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.08
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
46.95
46.95
Szacunkowy indeks glikemiczny śmietanowca z galaretką 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śmietanowca z galaretką

Koszt składników
23.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Galaretka
75 g
o smaku truskawkowym
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Galaretka
75 g
o smaku owoców leśnych
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Galaretka
75 g
o smaku kiwi
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Galaretka
150 g
o smaku cytrynowym
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
schłodzona
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Serek homogenizowany waniliowy
300 g
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 3
3.86
Za 300 g
Biszkopty
60 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Koszt składników
23.40