Przepis na kora orzechowa krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia

Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (400 ml).

Pokrój brzoskwinię w plastry.

Oddziel żółtka od białek.

Białka ubij w misce na sztywną pianę.

Dodaj 200g cukru cały czas miksując.

Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, rodzynki, wiórki kokosowe i posiekane orzechy włoskie.

Wymieszaj masę dokładnie.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 30 minut.

Wystudź blat i przekrój na pół.

W rondlu umieść sok z brzoskwiń, budyń śmietankowy, żółtka jaj, 50 g cukru, 350 ml wody, wymieszaj dokładnie i gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Wystudź masę i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej.

Masę podziel na dwie części.

Pierwszą część wyłóż na upieczonym blacie.

Delicje pomarańczowe maczaj w naparze z kawy i umieszczaj je w masie.

Na delicje wyłóż drugą część masy i przykryj drugim blatem ciasta.

Na blacie wyłóż pokrojone brzoskwinie i na nie wylej tężejącą galaretkę.

Schłodź w lodówce przez 4-5 godzin.

Kora orzechowa w trakcie przygotowywania podana na ciemnej podkładce.
Kora orzechowa
Koszt przygotowania dania
57.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
587 kcal
Liczba alergenów w daniu
7
62

Kora orzechowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o korze orzechowej

Kora orzechowa to bardzo dobry pomysł na pyszny deser, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Ciasto bardzo ładnie prezentuje się podane na tacy. Ciasto z galaretką należy schłodzić w lodówce przed podaniem. Przepis na korę orzechową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, rodzynki, mąka pszenna, proszek do pieczenia, brzoskwinie w puszce, budyń śmietankowy, żółtka jaj, masło, delicje, galaretka brzoskwiniowa, napar z kawy.

Jak zrobić ciasto kora orzechowa? Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie. Pokrój brzoskwinię w plastry. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij w misce na sztywną pianę. Dodaj cukier, cały czas miksując. Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, rodzynki, wiórki kokosowe i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj masę dokładnie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 30 minut. Wystudź blat i przekrój na pół. W rondlu umieść sok z brzoskwiń, budyń śmietankowy, żółtka jaj, cukier, wodę, wymieszaj dokładnie i gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudź masę i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej. Masę podziel na dwie części. Pierwszą część wyłóż na upieczonym blacie. Delicje pomarańczowe maczaj w naparze z kawy i umieszczaj je w masie. Na delicje wyłóż drugą część masy i przykryj drugim blatem ciasta. Na blacie wyłóż pokrojone brzoskwinie i na nie wylej tężejącą galaretkę. Schłodź w lodówce przez 4-5 godzin.

Brzoskwinie w syropie są świetnym pomysłem na wykorzystanie owoców poza sezonem. Brzoskwinie są dostępne cały rok i pasują jako dodatek do wielu ciast. Zalewa cukrowa pozwala na długie przechowywanie owoców. Brzoskwinie są owocami rosnącymi na drzewach, uprawiane są także w Polsce. Jajka dodane do ciasta są bardzo dobrym źródłem białka.

Podsumowując pyszne ciasto kora orzechowa z brzoskwiniami świetnie sprawdzi się na wiele różnych okazji. Placek z delicjami jest prosty do przygotowania i zrobisz go bez większego doświadczenia. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać przez 3-4 dni.

Wartości odżywcze kory orzechowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
293.83 kcal
587.65 kcal
Białko
4.49 g
8.97 g

Węglowodany w korze orzechowej

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
31.71 g
63.43 g
Węglowodany przyswajalne
22.91 g
45.81 g
Brak danych dla: delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.94 g
3.87 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
17.61 g
35.21 g
Tłuszcze nasycone
10.46 g
20.92 g
Tłuszcze nienasycone
7.15 g
14.29 g
Tłuszcze jednonasycone
3.71 g
7.42 g
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.11 g
6.22 g
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Cholesterol
87.60 mg
175.20 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, delicje wedlowskie.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kora orzechowa

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
102.70 µg (mcg)
205.41 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.16 mg
Brak danych dla: delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.31 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Witamina C
1.03 mg
2.06 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Witamina D
0.34 µg (mcg)
0.68 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, delicje wedlowskie, kawa, gotowy napar bez cukru, galaretka.
czytaj dalej
Witamina E
0.58 mg
1.16 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, rodzynki, delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Retinol
94.98 µg (mcg)
189.97 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.13 mg
Brak danych dla: delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.20 mg
Brak danych dla: delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Niacyna
0.47 mg
0.93 mg
Brak danych dla: delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Foliany
19.97 µg (mcg)
39.94 µg (mcg)
Brak danych dla: delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten
78.18 µg (mcg)
156.37 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kora orzechowa

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
33.70 mg
67.39 mg
Potas
197.56 mg
395.12 mg
Brak danych dla: delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Wapń
50.27 mg
100.54 mg
Brak danych dla: delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Fosfor
116.66 mg
233.32 mg
Brak danych dla: delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Magnez
18.19 mg
36.37 mg
Brak danych dla: delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo
0.95 mg
1.90 mg
Brak danych dla: delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Cynk
0.52 mg
1.04 mg
Brak danych dla: delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.33 mg
Brak danych dla: delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kory orzechowej 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w korze orzechowej

Lista alergenów dla kory orzechowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Delicje wedlowskie
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Delicje wedlowskie
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Delicje wedlowskie
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania kory orzechowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
80 g
8 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Wiórki kokosowe
150 g
4.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Orzechy włoskie
150 g
10.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 150 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Brzoskwinie w syropie
700 g
6.00
Za 460.0 g
Liczba opakowań 2
9.13
Za 700 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Delicje wedlowskie
300 g
4.50
Za 147.0 g
Liczba opakowań 3
9.18
Za 300 g
Kawa, gotowy napar bez cukru
300 ml
1.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 ml
Galaretka
150 g
1.80
Za 75.0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Koszt składników
79.20
Jak oceniasz przepis na kora orzechowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób