Kora orzechowa

Opublikowano: 24.02.2022 r., 8:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kora orzechowa w trakcie przygotowywania podana na ciemnej podkładce.
Kora orzechowa
Kora orzechowa to wspaniała propozycja na pyszne i ładnie prezentujące się ciasto z galaretką. Ciasto jest bardzo smaczne i można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Pieczenie 45 min
587 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 8 płaskich łyżek stołowych (80 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Wiórki kokosowe (150 g)
  • Orzechy włoskie (150 g)
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Brzoskwinie w syropie (700 g)
  • Budyń (proszek) (40 g)
  • Delicje wedlowskie (300 g)
  • Kawa, gotowy napar bez cukru (300 ml)
  • Galaretka (150 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Masło 1,5 kostki (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia

Przepis na kora orzechowa krok po kroku

Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (400 ml).

Pokrój brzoskwinię w plastry.

Oddziel żółtka od białek.

Białka ubij w misce na sztywną pianę.

Dodaj 200g cukru cały czas miksując.

Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, rodzynki, wiórki kokosowe i posiekane orzechy włoskie.

Wymieszaj masę dokładnie.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 30 minut.

Wystudź blat i przekrój na pół.

W rondlu umieść sok z brzoskwiń, budyń śmietankowy, żółtka jaj, 50 g cukru, 350 ml wody, wymieszaj dokładnie i gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Wystudź masę i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej.

Masę podziel na dwie części.

Pierwszą część wyłóż na upieczonym blacie.

Delicje pomarańczowe maczaj w naparze z kawy i umieszczaj je w masie.

Na delicje wyłóż drugą część masy i przykryj drugim blatem ciasta.

Na blacie wyłóż pokrojone brzoskwinie i na nie wylej tężejącą galaretkę.

Schłodź w lodówce przez 4-5 godzin.

Jak oceniasz przepis na kora orzechowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kory orzechowej

Kora orzechowa to bardzo dobry pomysł na pyszny deser, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Ciasto bardzo ładnie prezentuje się podane na tacy. Ciasto z galaretką należy schłodzić w lodówce przed podaniem. Przepis na korę orzechową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, rodzynki, mąka pszenna, proszek do pieczenia, brzoskwinie w puszce, budyń śmietankowy, żółtka jaj, masło, delicje, galaretka brzoskwiniowa, napar z kawy.

Jak zrobić ciasto kora orzechowa? Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie. Pokrój brzoskwinię w plastry. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij w misce na sztywną pianę. Dodaj cukier, cały czas miksując. Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, rodzynki, wiórki kokosowe i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj masę dokładnie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 30 minut. Wystudź blat i przekrój na pół. W rondlu umieść sok z brzoskwiń, budyń śmietankowy, żółtka jaj, cukier, wodę, wymieszaj dokładnie i gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudź masę i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej. Masę podziel na dwie części. Pierwszą część wyłóż na upieczonym blacie. Delicje pomarańczowe maczaj w naparze z kawy i umieszczaj je w masie. Na delicje wyłóż drugą część masy i przykryj drugim blatem ciasta. Na blacie wyłóż pokrojone brzoskwinie i na nie wylej tężejącą galaretkę. Schłodź w lodówce przez 4-5 godzin.

Brzoskwinie w syropie są świetnym pomysłem na wykorzystanie owoców poza sezonem. Brzoskwinie są dostępne cały rok i pasują jako dodatek do wielu ciast. Zalewa cukrowa pozwala na długie przechowywanie owoców. Brzoskwinie są owocami rosnącymi na drzewach, uprawiane są także w Polsce. Jajka dodane do ciasta są bardzo dobrym źródłem białka.

Podsumowując pyszne ciasto kora orzechowa z brzoskwiniami świetnie sprawdzi się na wiele różnych okazji. Placek z delicjami jest prosty do przygotowania i zrobisz go bez większego doświadczenia. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać przez 3-4 dni.

Alergeny w korze orzechowej

Lista alergenów dla kory orzechowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Delicje wedlowskie
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Delicje wedlowskie
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Delicje wedlowskie
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kory orzechowej

na 100g gotowej potrawy

Kora orzechowa to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość węglowodanów prostych. Ciasta nie powinniśmy spożywać częściej niż raz w tygodniu. Ciasto zawiera gluten, więc nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
293.83
587.65
Białko (g)
4.49
8.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
31.71
63.43
Węglowodany przyswajalne (g)
22.91
45.81
Brak danych dla: delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.94
3.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
17.61
35.21
Tłuszcze nasycone (g)
10.46
20.92
Tłuszcze nienasycone (g)
7.15
14.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.71
7.42
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.11
6.22
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
87.60
175.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, delicje wedlowskie.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
102.70
205.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.03
2.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, delicje wedlowskie, kawa, gotowy napar bez cukru, galaretka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.58
1.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, rodzynki, delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
94.98
189.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.20
Brak danych dla: delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.47
0.93
Brak danych dla: delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.97
39.94
Brak danych dla: delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
78.18
156.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
33.70
67.39
Potas (mg)
197.56
395.12
Brak danych dla: delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
50.27
100.54
Brak danych dla: delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
116.66
233.32
Brak danych dla: delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.19
36.37
Brak danych dla: delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.95
1.90
Brak danych dla: delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.52
1.04
Brak danych dla: delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.33
Brak danych dla: delicje wedlowskie, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kory orzechowej 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kory orzechowej

Koszt składników
79.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
80 g
8 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Wiórki kokosowe
150 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Orzechy włoskie
150 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 150 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Brzoskwinie w syropie
700 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
9.13
Za 700 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Delicje wedlowskie
300 g
4.50
Za 147,0 g
Liczba opakowań 3
9.18
Za 300 g
Kawa, gotowy napar bez cukru
300 ml
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 ml
Galaretka
150 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Koszt składników
79.20