Przepis na ciasto kubuś krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
mikser, garnek mały, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, rozdrabniacz

W rozdrabniaczu rozdrobnij herbatniki.

W garnku roztop masło, dodaj je do herbatników, wymieszaj dokładnie i przełóż na dno blaszki.

Wstaw do lodówki.

W 0,5 szklanki gorącej wody rozpuść galaretkę pomarańczową, odstaw by wystygła.

Śmietankę ubij na najwyższych obrotach, na koniec bardzo powoli dolej tężejącą galaretkę.

Wylej na spód i wstaw do lodówki

Z soku odlej szklankę, rozpuść w niej budynie.

Resztę soku zagotuj, dodaj rozmieszane w soku budynie.

Mieszaj nieustannie, aż masa zgęstnieje..

Zdejmij z ognia, dodaj galaretkę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.

Masę wylej na stężałą warstwę ze śmietany i wstaw do lodówki

Ciasto kubuś podane na białym talerzyku z widelcem, w tle całe ciasto
Ciasto kubuś
Koszt przygotowania dania
38.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
282 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Ciasto kubuś - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście kubuś

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Ciasto kubuś jest propozycją ciasta bez pieczenia na zimno. Ciasto może być wykonane na wiele sposobów dzięki czemu przepis dostosujesz do tego jakie masz składniki w domu. Ciasto z galaretką z sokiem marchewkowym lub z kubusiem pomarańczowym jest ciekawą warstwą i zasmakuje ona szczególnie dzieciom. Jest on także z masą śmietanową, którą możesz zastąpić masą serową lub masą na bazie budyniu. Ciasto możesz wykonać na biszkopcie domowym, na pokruszonych herbatnikach lub delicjach. Delicje możesz ułożyć także między warstwą śmietanową a galaretką. Ciasto z delicjami zyska dodatkowego smaku ciastek. Przepis na ciasto kubuś jest łatwy i szybki w przygotowaniu.

Ciasto kubuś to fajna i ciekawa propozycja na ciasto bez pieczenia na zimno. Sprawdzi się idealnie w letnie, ciepłe dni, a także na imprezy rodzinne. Duża blacha ciasta kubuś zniknie szybko dzięki jego wyjątkowemu smakowi.

Wartości odżywcze ciasta kubuś

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kalorie)
226.39 kcal
282.99 kcal
Białko
2.82 g
3.53 g

Węglowodany w cieście kubuś

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany
20.28 g
25.35 g
Węglowodany przyswajalne
19.68 g
24.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz
14.98 g
18.72 g
Brak danych dla: galaretka, galaretka.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
12.65 g
15.81 g
Brak danych dla: galaretka, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto kubuś

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód
174.82 mg
218.53 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta kubuś 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście kubuś

Lista alergenów dla ciasta kubuś przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania ciasta kubuś

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1 duże opakowanie
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
100 g
0,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Sok z marchwi
900 ml
5.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 4
18.00
Za 900 ml
Budyń (proszek)
70 g
2 opakowania śmietankowego
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.75
Za 70 g
Galaretka
75 g
1 opakowanie pomarańczowej
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Śmietanka kremowa 30%
660 g
2 duże opakowania
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 4
9.90
Za 660 g
Galaretka
75 g
1 opakowanie pomarańczowej
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Liczba porcji:
Koszt składników
45.60
Jak oceniasz przepis na ciasto kubuś
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób