Ciasto kubuś

Opublikowano: 24.10.2021 r., 13:31 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kostka ciasta kubuś z widelcem
Ciasto kubuś
Wypróbuj przepis na pyszne ciasto kubuś. Delikatne i wyjątkowe w smaku ciasto na zimno idealnie sprawdzi się w lecie lub na przyjęcia dla dzieci.
Przygotowanie 240 min
282 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 18 porcji
  • Herbatniki - 1 duże opakowanie (200 g)
  • Masło - 0,5 kostki (100 g)
  • Sok z marchwi (900 ml)
  • Budyń (proszek) - 2 opakowania śmietankowego (70 g)
  • Galaretka - 1 opakowanie pomarańczowej (75 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 2 duże opakowania (660 g)
  • Galaretka - 1 opakowanie pomarańczowej (75 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, garnek mały, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, rozdrabniacz

Przepis na ciasto kubuś krok po kroku

W rozdrabniaczu rozdrobnij herbatniki.

W garnku roztop masło, dodaj je do herbatników, wymieszaj dokładnie i przełóż na dno blaszki.

Wstaw do lodówki.

W 0,5 szklanki gorącej wody rozpuść galaretkę pomarańczową, odstaw by wystygła.

Śmietankę ubij na najwyższych obrotach, na koniec bardzo powoli dolej tężejącą galaretkę.

Wylej na spód i wstaw do lodówki

Z soku odlej szklankę, rozpuść w niej budynie.

Resztę soku zagotuj, dodaj rozmieszane w soku budynie.

Mieszaj nieustannie, aż masa zgęstnieje.

Zdejmij z ognia, dodaj galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.

Masę wylej na stężałą warstwę ze śmietany i wstaw do lodówki

Jak oceniasz przepis na ciasto kubuś
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta kubuś

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Ciasto kubuś jest propozycją ciasta bez pieczenia na zimno. Ciasto może być wykonane na wiele sposobów dzięki czemu przepis dostosujesz do tego jakie masz składniki w domu. Ciasto z galaretką z sokiem marchewkowym lub z kubusiem pomarańczowym jest ciekawą warstwą i zasmakuje ona szczególnie dzieciom. Jest on także z masą śmietanową, którą możesz zastąpić masą serową lub masą na bazie budyniu. Ciasto możesz wykonać na biszkopcie domowym, na pokruszonych herbatnikach lub delicjach. Delicje możesz ułożyć także między warstwą śmietanową a galaretką. Ciasto z delicjami zyska dodatkowego smaku ciastek. Przepis na ciasto kubuś jest łatwy i szybki w przygotowaniu.

Ciasto kubuś to fajna i ciekawa propozycja na ciasto bez pieczenia na zimno. Sprawdzi się idealnie w letnie, ciepłe dni, a także na imprezy rodzinne. Duża blacha ciasta kubuś zniknie szybko dzięki jego wyjątkowemu smakowi.

Alergeny w cieście kubuś

Lista alergenów dla ciasta kubuś przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze ciasta kubuś

na 100g gotowej potrawy

Ciasto kubuś to wyjątkowy deser wykonany z galaretką z soku marchewkowego lub popularnego soku Kubuś. Jednak wersja wykonana z dobrej jakości sokiem pomarańczowym jest dużo zdrowsza i będzie zawierała znacznie mniej cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
226.39
282.99
Białko (g)
2.82
3.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
20.28
25.35
Węglowodany przyswajalne (g)
19.68
24.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
0.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
14.98
18.72
Tłuszcze nasycone (g)
12.65
15.81
Tłuszcze nienasycone (g)
2.33
2.91

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
174.82
218.53
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta kubuś 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta kubuś

Koszt składników
45.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1 duże opakowanie
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
100 g
0,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Sok z marchwi
900 ml
5.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 4
18.00
Za 900 ml
Budyń (proszek)
70 g
2 opakowania śmietankowego
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.75
Za 70 g
Galaretka
75 g
1 opakowanie pomarańczowej
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Śmietanka kremowa 30%
660 g
2 duże opakowania
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 4
9.90
Za 660 g
Galaretka
75 g
1 opakowanie pomarańczowej
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Koszt składników
45.60