Biszkopt z owocami

Opublikowano: 22.05.2021 r., 12:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biszkopt z owocami na talerzyku
Biszkopt z owocami
Biszkopt z owocami to doskonała propozycja na smaczny deser do kawy i herbaty. Świetnie sprawdzi się szczególnie w sezonie letnim, gdy mamy dostęp do świeżych owoców.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 20 min
408 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (100 g)
  • Mąka ziemniaczana (50 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
  • Cukier puder (100 g)
  • Mleko 2% (100 ml)
  • Truskawki (500 g)
  • Galaretka - truskawkowa (150 g)
  • Cola (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier wanilinowy, żelatyna
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, rózga, miska, blaszka do pieczenia 22x32

Przepis na biszkopt z owocami krok po kroku

Galaretki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wlej jednak pół szklanki wody mniej na dwie galaretki. Dokładnie wymieszaną galaretkę pozostaw do wystudzenia.

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia a piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.

Jajka ogrzej do temperatury pokojowej, możesz włożyć je do ciepłej wody. Następnie białka oddziel od żółtek.

Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier cały czas miksując białka.

Do dokładnie wymieszanej masy z białek oddawaj po jednym żółtku ciągle miksując masę. Następne żółtko dodaj dopiero w momencie, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą białkową.

Mąki przesiej przez sitko do miski, następ[nie w dwóch partiach dodaj je do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj za pomocą miksera na jego minimalnych obrotach.

Masę przełóż do wcześniej przygotowanej blaski i całość piecz około 15 minut w nagrzanym piekarniku.

Gdy ciasto będzie już upieczone wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie ostudzone ciasto nasącz napojem gazowanym.

Jedną łyżkę żelatyny wsyp do szklanki, następnie zalej ją odrobiną wrzątku i dokładnie wymieszaj. Do dokładnie wymieszanej żelatyny dodaj zimne mleko i wymieszaj. Składniki pozostaw do ostudzenia.

Śmietankę kremową (schłodzoną) włóż do miski, dodaj do niej cukier puder oraz jedno opakowanie cukru wanilinowego. Śmietanę ubijaj na puszystą masę.

Następnie przestudzoną żelatynę przelej do większej miski, dodaj do niej kilka łyżek śmietanki i dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi. Czynność powtórz kilka razy. Następnie dodaj resztę ubitej śmietanki i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki kremu.

Bitą śmietanę połóż na nasączony i ostudzony biszkopt. Całość odstaw do lodówki na pół godziny a w tym czasie przygotuj truskawki - pozbaw je szypułek i pokrój na mniejsze kawałki.

Następnie na wierzch masy śmietanowej połóż truskawki i powoli wlej jeszcze płynną galaretkę.

Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, aby galaretka dobrze stężała.

Jak oceniasz przepis na biszkopt z owocami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,0% osób

Więcej informacji na temat biszkoptu z owocami

Ciasto biszkoptowe z owocami to dobry pomysł na smaczną przekąskę do kawy i herbaty. Świetnie sprawdzi się również jako ciasto na imprezy. Biszkopt z owocami nie wymaga od nas dużych umiejętności kulinarnych, dzięki temu każdy powinien sobie z nim poradzić. Ciasto wywodzi się z kuchni polskiej. Świetnie nadaje się dla osób, które są na diecie wegetariańskiej. Do przygotowania ciasta potrzebujemy następujących produktów spożywczych: jajek, cukru, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, śmietanki kremowej 36%, cukru pudru, mleka, truskawek, galaretki truskawkowej, napoju typu cola, soli, cukru wanilinowego oraz żelatyny.

Przepis na pyszny biszkopt z owocami jest bardzo prosty. Wystarczy że galaretkę zrobimy według przepisu na torebce, po czym pozostawiamy do wystygnięcia. Jajka muszą mieć temperaturę pokojową, wtedy białka oddzielamy od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier, cały czas mieszając. Do masy dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę i dodajemy ją powoli do masy jajecznej. Po dokładnym wymieszaniu przelewamy masę na blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu ciasta pozostawiamy je do wystygnięcia, następnie ostudzone ciasto nasączamy napojem. Jedną łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w gorącej wodzie z dodatkiem mleka i pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru i cukru wanilinowego. Ostudzoną żelatynę przelewamy do miski i dodajemy śmietanę. Bitą śmietanę wykładamy na placek i chowany ciasto do lodówki na 30 minut. W tym czasie szykujemy truskawki myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, które układamy na cieście i zalewamy wystygniętą galaretkę. Ciasto chowamy do lodówki najlepiej na klika godzin.

W przepisie dowiedziałeś się jak zrobić biszkopt z owocami bądź z truskawkami. Ciasto świetnie sprawdzi się jako smaczny i szybki w przygotowaniu deser do kawy i herbaty. Szczególnie w okresie letnim warto sięgać po przepisy na wykorzystanie sezonowych owoców.

Alergeny w biszkopcie z owocami

Lista alergenów dla biszkoptu z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze biszkoptu z owocami

na 100g gotowej potrawy

Biszkopt z owocami to propozycja na smaczny deser - jest jednak bardzo słodki i kaloryczny, dlatego w naszej diecie nie powinien pojawiać się zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
214.82
408.16
Białko (g)
3.89
7.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
26.70
50.73
Węglowodany przyswajalne (g)
25.90
49.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
1.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
10.71
20.35
Tłuszcze nasycone (g)
9.97
18.94
Tłuszcze nienasycone (g)
0.74
1.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.04
81.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
22.65
43.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu z owocami 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania biszkoptu z owocami

Koszt składników
47.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
100 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 100 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Mleko 2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Galaretka
150 g
truskawkowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Cola
100 ml
6.00
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 ml
Koszt składników
47.90